FvdM 2022

FOTO VAN DE MAAND 2022

december 2022

De foto van de maand december betreft een tweeluik van Erik Bouwer. Augustus 2021, Westkanaalweg. Oude man in gedachten verzonken, met de armen op het dak van de stuurhut van zijn boot. Zijn kat houdt hem gezelschap. De twee hebben genoeg aan elkaar. De kat heeft net iets eerder in de gaten dat een indringer de rust komt verstoren. Dan kijkt ook de man op. In een praatje met de fotograaf heeft hij duidelijk geen zin, schouderophalend verdwijnt hij in de stuurhut. Op de voet gevolgd door zijn kat. In de zomermaanden liggen hier tientallen boten en bootjes aangemeerd. Op een gering aantal vierkante meters proberen de eigenaren er hun huiselijke leven zo goed als dat gaat voort te zetten. Af en toe bieden ze een dankbaar onderwerp voor de (brutaal uitgevallen) straatfotograaf.

november 2022

De foto van de maand november is van Gijs den Horder. Zijn commentaar bij de foto: Ik heb eerder al aangegeven dat ik het leuk en ontspannend vind om vogels in de natuur te fotograferen. Toen ik las dat de pestvogel in Nederland was ( Hoek van Holland ) dacht ik: laat ik eens een gokje wagen door er heen te rijden. Standaard doe ik dat niet, maar ik vond deze vogel zo mooi, dat ik er met mijn vrouw een dagje uit van heb gemaakt. Dus eerst de vogel proberen vast te leggen en dan lekker uit eten. Gelukkig had ik de vogel gauw gevonden. Al werd ik daarbij wel geholpen door nog een stuk of 15 andere fotografen, die maar aan het wijzen waren. Dus dat kon niet missen. Dus aan het eind van de dag voldaan terug naar Alphen. Een mooie vogel weten vast te leggen en heerlijk uit eten geweest.

oktober 2022

De foto van de maand oktober is aangeleverd door Martin Pagie. Hij schrijft hierover: Janske nam ons mee naar de Sainte Chapelle  en liet met haar foto ons meegenieten van de glas in lood panelen. Het thema glas in mooie historische gebouwen inspireerde mij. In Zwolle staat het museum de Fundatie. Een klassiek gebouw met op het dak een moderne koepel. Oud en nieuwe architectuur gecombineerd in een gebouw. Voor mij een inspiratie om van figuratieve foto van Janske naar een abstracte foto van raampartijen in de koepel van het museum te komen. De lichtreflectie op de muren en de muren zijn als het ware de coulissen voor het raam.

augustus – september 2022

De foto van de maand augustus-september is van Janske van Everdingen. Ze zegt zelf hierover: de Notre Dame was nog steeds afgesloten voor bezoek en dus ben ik in de Sainte Chapelle geweest en was onder de indruk eb gespeeld die zich afspeelde tijdens de Franse revolutie. En in het spel kan je allerlei belangrijke locaties in Parijs bezoeken en ook achtergrondinformatie lezen over onder andere wie het gebouwd heeft en wat er zich heeft afgespeeld zowel voor de Franse revolutie, als tijdens en ook daarna.
In het videospel waren de panelen lang niet zo indrukwekkend op mijn kleine tv als wanneer ik dit in het echt waarnam en om die reden was mijn verwachting niet zo hoog wanneer ik het gebouw binnentrad.
Het was op een zaterdagochtend en het was al 35 graden en terwijl ik in de rij stond en er nergens schaduw was, had ik door de hitte en het lopen ook mijn eerste blaren al ontwikkeld. Toen ik eenmaal binnen was, heb ik ook eerst een tijdje op de onderste verdieping gezeten, totdat ik mij herinnerde dat er ook een bovenverdieping was.

juli 2022

Voor juli leverde Rob IJsselstein de foto van de maand. Hij legt uit: “De foto is genomen op Lewis en Harris, één van de eilanden van de Outer Hebrides aan de westkust van Schotland. De foto brengt de elementen samen die kenmerkend zijn: de geweldige stranden, de kleuren in het water en de glooiende bergen zonder bomen. De wolk op de berg is een leuke bonus”.

juni 2022

De foto van juni komt van Bart Lamie. Hij schrijft er dit over: “Een aantal weken terug heb ik voor mijn verjaardag voor het eerst een telelens aangeschaft. Een 100-400mm om wat meer zoombereik te hebben en meer met natuur- en sportfotografie te gaan doen. Dus ik was de eerstvolgende zaterdagochtend al vroeg de polder in om mijn nieuwe aanwinst uit te proberen. Na een uurtje testen stond ik op een gegeven moment met mijn instellingen te rommelen toen ik opeens naast mij deze zwaan vaart hoorde maken om op te stijgen. Het was mij goed gelukt om het opspattende water en de zwaan vast te leggen in de ochtendzon en daarmee was de nieuwe telelens dus goedgekeurd. Dit was voor mij daarom mijn foto van de maand”.

mei 2022

Nicole van As kwam met deze foto voor mei. Zij zegt erover: “Voor mij een bijzondere foto van een bijzonder moment. Deze ijsvogel is vast wel vaker door mensen gefotografeerd. Al vele jaren struin ik waarnemingen af en hoop ik de ijsvogel voor mijn lens te krijgen. Tot voor kort zonder resultaat. Nu ik weet waar het stelletje “woont” kan ik zo nu en dan bij ze langs. Ik maak gebruik van een 600 mm lens. Duik weg in mijn jas, capuchon op en houdt goed afstand. Zodra mensen dichterbij komen gaan ze er van tussen. Ik blijf dan verstopt netjes wachten, mijn geduld wordt beloond. Het is een gebied met veel takken. Nu een uitdaging om ze mooi in beeld te brengen. Deze foto is voor mij heel bijzonder. Een met een gouden randje. Het moment om hem te spotten mocht ik nl samen met mijn zoon ( die ook fotografeert) beleven”.

april 2022

De foto van april komt van Lein Kaland. Hij zegt erover: “Ik heb deze foto gekozen omdat ik van tegenlicht hou. Het is niet zoiets als tegenslag, dat is heel anders. Tegenlicht is een van de mooie dingen van fotografie. Je ziet het onderwerp nét even anders. Ik hou van ’spannend licht’ en een goede compositie direct in de camerazoeker. Deze foto komt uit een serie van 3.

maart 2022

De foto van de maand maart komt van Frederieke van der Linden. Zij zegt hierover: “Ik ben liefhebber van de natuur. Fotografeer graag planten en dieren. De kraai is niet een van mijn favoriete vogels, maar toch heb ik voor deze gekozen. Het is eigenlijk symbolisch bedoeld, de donkere dagen van het begin van het jaar in tegenstelling tot het lichte groen van het jonge blad, dat ons in de richting van de lente brengt”.

februari 2022

De foto van de maand februari is gemaakt door Rieni Stolwijk. Zij zegt: “Ik heb in 2017 en 2018 een mentoraat portretcursus gevolgd bij Gerard Hol in Zevenhuizen. Dit is de dochter van een kennis van mij. Zij ging met mij mee als model voor de groep. Juist omdat we zwart wit portretten al zo vaak zien, en ik ook graag mezelf en anderen verras, heb ik gekozen voor deze kleurrijke versie. Ik hou van spelen met kleuren, ik trek aan de schuifjes tot ik het mooi vind. Nu lijkt het op een zeefdruk. Dat vind ik leuk.

januari 2022

José Bruijsten maakte deze foto van de maand januari al in november 2021. Zij zegt: “Dat was op een vroege ochtend toen er nog net wat mist boven het water van de Zeegerplas zweefde. Ik vind dat deze foto een mooie indruk geeft van de schoonheid van de natuur in Alphen”.