Exposities en wedstrijden

Langs de Limes en Het Bentwoud is af - Hoek29, Bodegraven - tot 20 okt

De expositie van fotograaf Hans ter Hoek bevat 2 recente fotoseries die beide met het landschap in het Groene Hart te maken hebben:

"Langs de Limes", de Oude Rijn van Utrecht tot Katwijk vormde de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Ten noorden daarvan wilden de Romeinen niet komen: Het was een drassig en verlaten en ongewenst land. De foto's geven een sfeer beeld van dit gebied. De foto's zijn gemaakt met een zogenaamde Pin Hole (gaatjes camera) op 4 x 5 inch film.

"Het Bentwoud is af…..": Het Bentwoud is een nieuw natuur- en recreatiegebied in de Randstad, tussen Zoetermeer en Boskoop. In 2016 is de inrichting van het natuurgebied afgerond. Het Bentwoud is met ruim 800 hectare het grootste aaneengesloten bosgebied in de Randstad. De serie toont het nu nog wijdse (bos)landschap met een glimlach.

De expositie is te zien tot en met 20 oktober in Hoek 29, Marktstraat 29, 2411 BE Bodegraven

Openingstijden: dinsdag van 10.00 tot 14.00 vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00.

 

 

 

 

 

 

 

Landscapes, Eduard Planting Gallery Amsterdam, 1 sept-20 okt

Eduard Planting Gallery in Amsterdam presenteert een expositie van beeldend kunstenaar Saskia Boelsums. Met Landscapes exposeert de fotograaf voor de eerste keer bij de galerie. De intrigerende beelden weerspiegelen de schoonheid van Hollandse landschappen met dreigende wolkenluchten; een samenspel van compositie, kleur, vorm en lichtval.

Voor haar landschapsfotografie voelt Saskia Boelsums een sterke verbondenheid met de Hollandse traditie van landschapsschilders als Maris en Van Ruysdael. De natuur en de seizoenen zijn de grootste inspiratiebron. Om een bepaalde intensiteit en beleving te realiseren, onderzoekt de kunstfotograaf kou, duisternis, mist en de dreiging van donkere onweerwolken. Daarbij zorgt de huidige klimaatverandering voor een spanningsveld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer van Saskia Boelsems - Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen - tot 28 okt.

Fotograaf en beeldend kunstenaar Saskia Boelsums heeft een grote liefde voor het Nederlandse landschap. Van 5 september tot en met 28 oktober, op woensdag tot en met zondag, zijn haar indrukwekkende beelden te bewonderen in het Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen.

De natuur en de seizoenen zijn voor Saskia een onuitputtelijke bron van inspiratie. Als de meeste mensen denken dat het weer te slecht is, gaat zij juist naar buiten. Door verschillende landschappen in alle vier de seizoenen te verkennen, voelt zij zich sterk verbonden met de natuur. Dat gevoel probeert zij door te geven via haar landschapsfoto's.

Over haar eigen werk zegt Saskia: “Het lijkt erop dat de landschappen en luchten de laatste jaren veranderen. Door de klimaatverandering worden ze heftiger, extremer en dramatischer. Ik ben me erg bewust van die spanning. Dat is wat ik vastleg." En met groot succes. In korte tijd is ze een van de grote namen in de wereld van de kunstfotografie geworden. Ze won een groot aantal prijzen en nominaties en exposeerde op gerenommeerde locaties in steden als Amsterdam, Londen, Berlijn en New York.

 

 

BredaPhoto - 5 sept – 21 okt

Dit jaar wordt het tweejaarlijkse evenement BredaPhoto voor de achtste keer georganiseerd, dit keer met de titel ‘To infinity and beyond’. Hierbij gaat het om de impact van de voortrazende wetenschap. Ontdek de verschillende exposities van topfotografen uit binnen- en buitenland. Een groot deel van de expositie wordt gehouden in de buitenlucht door het centrum van Breda en is gratis toegankelijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I Forgot How to Speak Spanish - Liefhertje en de Grote Witte Reus, Den Haag - tm 27 okt

Het meest in het oog springende werk in de tentoonstelling van het eindexamenwerk van de studenten aan de fotografie-afdeling van de KABK was voor LhGWR het videowerk van de Amerikaanse foto- en videograaf Sydney Rahimtoola.

In het project I Forgot How to Speak Spanish word je meegenomen naar Junction Boulevard in Queens, New York, dat het decor vormt voor een surreële tocht langs de bouwstenen van haar identiteit. De afwisseling tussen een symboliek die tegen het occulte aan schurkt, en een extravagante directheid, zorgen voor een intrigerende en tegelijkertijd verontrustende videocollage.

Rahimtoola in haar eigen woorden: 'Junction Boulevard is a neighbourhood in Queens, New York consisting of locals and migrants from different Latin countries. Many migrants have come namely from the island nation of the Dominican Republic. It is a place where several mothers run the dynamics, while men lay around with their Brugal bottles, listening to music from the island and playing dominos. Almost everyone talks fondly about 'back in the day.' Under Trump's administration and new immigration policies, the population here has become more vulnerable, under a gaze that subjects them to stereotype.'

Liefhertje en De Grote Witte Reus, Stationsweg 137, 2515 BM Den Haag

De openingstijden van de galerie zijn woensdag t/m zaterdag van 12.00-17.00 uur.

 

 

 

 

 

 

 

 

Beeldfantasieën, Kunstcentrum Brugman, Voorburg, tm 22 okt

Met hun beeldfantasieën hopen de leden van Kasias Photo Art Club de bezoeker te verrassen en te inspireren. De werken bestaan voor een groot deel uit manipulaties van één of meerdere foto's en kenmerken zich door een levendig kleurgebruik, humor en creativiteit. Daarnaast zal er ook experimenteel fotowerk te zien zijn.

De Kasias Photo Art Club is een Fotobewerkingsclub uit Rijswijk die in 2011 is gestart met een klein groepje enthousiaste fotobewerkers. In 2014/15 hebben ze hun eerste tentoonstelling gehouden die een jaar lang door het land heeft getrokken. De club is inmiddels uitgegroeid tot 15 mensen en hun nieuwe werk tonen zij in deze expositie.

 

 

 

 

 

Hello world! - Kunstuitleen Gouda - tot 27 okt

Met de tentoonstelling Hello world! viert de Goudse Masja Stolk (1972) dat ze tien jaar geleden aan haar studie aan de Fotovakschool in Rotterdam begon. Sindsdien is een nieuwe wereld voor haar open gegaan.

Behalve commercieel werk voor reclamebureaus, bedrijven en particulieren, maakt Masja regelmatig fotoreportages in het buitenland, vaak in opdracht van maatschappelijk geëngageerde organisaties. Daar ontmoet ze mensen in andere omgevingen met andere levens. Masja Stolk treedt hen met open vizier tegemoet en laat de mensen in hun eigen waarde. Uit deze contacten ontstaan mooie, ontroerende en grappige foto's die een verhaal vertellen en die trotse mensen in hun eigen omgeving tonen. De titel van de tentoonstelling refereert aan Masja Stolk's manier van toenadering zoeken, die perfect voor haar werkt en interessante foto's tot gevolg heeft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotofestival Schiedam 2018

Van 18 tot en met 28 oktober vindt Fotofestival Schiedam plaats. De zesde editie van het fotofestival wordt gepresenteerd in diverse culturele instellingen in het historisch centrum van Schiedam. Ook zijn er exposities op bijzondere locaties: monumentaal en industrieel erfgoed zoals de Sint Janskerk, windmolen de Kameel, en de voormalige bioscoop het Monopole

Met het thema Re: Search presenteert Fotofestival Schiedam een staalkaart aan eigenzinnige beeldmakers, die in al hun verwondering en obsessieve experimenteerdrift verschillende werelden bevragen. Daarmee toont het festival fotografie als onderzoeksmiddel, methodiek of experiment, maar vooral als zoektocht om tot wezenlijke ontdekkingen te komen.

Dit jaar markeert het thema van Fotofestival Schiedam de zoektocht naar de rol van de fotograaf als hervormer van ons wereldbeeld én biedt het raakvlakken hoe fotografie in andere onderzoeksdisciplines wordt toegepast. Lana Mesić en Florian Amoser gebruiken de camera als onderzoeksinstrument om ruimtelijke experimenten als visuele werkelijkheid te presenteren. Historisch onderzoek wordt getoond met Objectief Nederland 1974–2017 van Reinjan Mulder en Cleo Wächter, een tijdsdocument over het Nederlandse landschap dat tegelijkertijd fotografie als kunstvorm en bron van wetenschap bevraagd. George Selley, geselecteerd uit de ‘open call’ van het festival, speelt met beeldmateriaal en CIA- archieven en becommentarieert daarmee o.a. de invloed van de United Fruit corporatie in de Guatemalteekse politieke geschiedenis.

Ook het onderzoek tussen de innerlijke belevingswereld en actuele maatschappelijke thema’s staan centraal zoals Lena Kunz’s indringende portretten van kinderloze vrouwen die zorgdragen voor artificiële babys en Marijn Kuijper’s zoektocht naar zijn identiteit in relatie tot zijn overleden vader. Nikon’s Small World tenslotte, biedt een venster naar een microscopisch universum, een wereld waar we niet dagelijks bij stilstaan. Deze buitententoonstelling biedt een selectie van microfoto’s uit deze jaarlijkse wedstrijd, bedoeld om de inspanningen van fotomicrografen, werkzaam in de meest uiteenlopende wetenschappelijke disciplines, te erkennen.

Bijzondere samenwerkingen tijdens Fotofestival Schiedam

Op kunstacademies wordt steeds meer nadruk gelegd op uniciteit. Studenten ontwikkelen hun eigen onderzoeksmethodes en experimenteren met technieken waarmee de grenzen van het beeldverhaal worden opgezocht. Fotografiestudenten van de Willem de Kooning Academie stellen gedurende drie weken een tentoonstelling samen, waarbij het niet alleen draait om het eindresultaat, maar waar juist het onderzoeksproces belicht wordt. Alumni aan de Schie biedt aan recent afgestudeerden een podium hoe zij de toekomst van de fotografie zien. Fotograaf Khalid Amakran tenslotte, trok in opdracht van het festival intensief op met Schiedamse jongeren en legde zo het contrast vast tussen hun thuis- en de buitenwereld. Dit werk wordt getoond tijdens de tentoonstelling Familie dat op 13 oktober in het Stedelijk Museum Schiedam opent.

 

 

 

Herhaling in de Hoeksche Waard - 't Weegje, 's Gravendeel - 31 oktober 2018

De Werkgroep Natuurfotografie HWL exposeert in Dienstencentrum 't Weegje haar achttiende foto-expositie. Op alle foto's is een bepaalde vorm van herhaling zien. Soms heel duidelijk zichtbaar, soms moet je nog een keer kijken om de herhaling te ontdekken. Het is een veelzijdige tentoonstelling geworden met foto’s van landschappen, planten, paddenstoelen, insecten en nog veel meer. De ene keer zorgt de spiegeling in het water voor herhaling, de andere keer de inkt van een paddenstoel en soms wordt het onderwerp zelf herhaald in de foto.

De foto's van de expositie zijn gemaakt door leden van de Werkgroep Natuurfotografie van de Vereniging Hoekschewaards Landschap die zich al ruim 40 jaar inzet voor behoud, bescherming, beheer en ontwikkeling van natuur en landschap in de Hoeksche Waard.

Dienstencentrum 't Weegje, Weegje 3. 3295 CT 's-Gravendeel

Het dienstencentrum is geopend maandag t/m vrijdag van 8.00-20.00 uur en zaterdag van 8.00-17.00 uur.

 

 

 

Amsterdam voor het voorbij is, Stadsarchief Amsterdam, tot 4 november

De Amsterdamse fotograaf Dolf Toussaint (1924-2017) zwierf vanaf de jaren zestig met zijn camera door de straten van Amsterdam en bracht de inwoners op sprekende wijze in beeld. Hij wist als geen ander mensen in hun sociale omgeving vast te leggen.

Zonder te romantiseren en met humor fotografeerde hij kinderen op straat, kroeggangers en arbeiders. Hij laat dat prachtig zien in zijn beroemd geworden fotoboek De Jordaan (1965). De tentoonstelling Amsterdam voor het voorbij is brengt een selectie van beelden bijeen van eind jaren 50 tot medio jaren 80. Een unieke tentoonstelling van een eigenzinnige fotograaf in een al even bijzondere periode van de Amsterdamse geschiedenis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Masters of FIAP - Huis Kenesis, Delft - tot 8 november

Alle 7 Nederlanders die de Master of FIAP-onderscheiding hebben ontvangen exposeren in deze expositie.

Dat zijn: Gijs van Gent, Jan Jansen, Frank Boots, Huib Limberg, John Seegers, Anne-Marie Vermaat en Marcel van Balken. De MFIAP-onderscheiding is te ontvangen door het meedoen aan internationale fotosalons. Na het behalen van de EFIAP-titel kan met een porfolio van 20 beelden de MFIAP (Master) onderscheiding worden aangevraagd. Na een goede beoordeling wordt de Master-titel toegekend. Dat is tot nu toe deze zeven Nederlanders gelukt.

Huis Kinesis, Voorstraat 86. 2611 JT Delft

Huis Kinesis is geopend vrijdag en zaterdag van 13.00-17.00

 

 

 

 

 

 

 

 

Greatest Landscapes, Museon, Den Haag tot 2 december

De expositie toont de bezoekers adembenemende vergezichten en prachtige panorama's van de meest bijzondere plekken op aarde. Van een IJslandse grot tot een Tanzaniaans zoutmeer, van eindeloze rijstvelden in China tot de heetwaterbronnen in Yellowstone, USA.

Alle foto's zijn in de afgelopen jaren genomen door de fotografen van National Geographic, zoals Paul Nicklen, Jim Richardson en Frans Lanting. De tentoonstelling toont niet alleen sereen natuurschoon; ook wordt in woord en beeld de invloed van de mens zichtbaar gemaakt. Soms subtiel, soms zeer duidelijk. Het doel van de expositie is exact hetzelfde als de missie van het Museon: bezoekers inspireren om onze wereld te ontdekken en deze met respect te behandelen.

Behalve meer dan 70 foto's van uiteenlopende locaties 'ver weg' wil het Museon in de tentoonstelling ook aandacht vestigen op landschappen in ons eigen land. Daarom heeft het Museon in samenwerking met Natuurfotografie.nl een unieke Photo Challenge georganiseerd. Uit alle inzendingen zijn zeven winnaars gekozen. Een deel van deze foto's toont hoe de mens het Nederlandse landschap heeft ingericht, en ander deel laat zijn verrassende fotos zien van al vaak gefotografeerde plekken als de Zeelandbrug, de heide en de kust. Naast de zeven hoofdwinnaars zijn er 35 runners-up geselecteerd. Deze beelden worden digitaal getoond als diashow in de tentoonstelling.

 

 

 

Zoon – Huis Marseille, Amsterdam tot 2 dec

De Nederlandse portretfotograaf Koos Breukel fotografeert zijn oudste zoon Casper sinds diens geboorte in 2000. Dit heeft geresulteerd in een reeks intieme en soms ontroerende portretten, die niet alleen Casper in verschillende fases van zijn leven laten zien, maar ook de band tussen vader en zoon reflecteren. Dit jaar wordt Casper achttien - hij is volwassen en maakt zijn eigen keuzes -, voor Breukel hét moment om dit unieke project aan het grote publiek te tonen.

'Zie mij als een slechte vader, maar beschouw me als een goede vriend,' zei Koos Breukel tegen zijn toen 14-jarige zoon. Casper vond dat prima. 'Want zo dacht ik er toch al over.' Doorsnee is de band tussen deze vader en zoon nooit geweest. Op 28 maart 2000 werd Casper in het ziekenhuis van Alkmaar geboren. 'Ik was niet het type om mee te puffen of zijn moeders hand vast te houden,' zegt Breukel in een interview dat Joris van Casteren voor deze tentoonstelling en de bijbehorende publicatie maakte. Tijdens de geboorte verschool hij zich achter zijn Hasselblad en drukte af. De snijdende blik van de boreling keert in alle portretten terug. 'Casper heeft een waanzinnig goede expressie,' zegt Breukel. 'Net een roofdier dat je scherp in de gaten houdt.'

 

 

 

 

 

 

 

En alles blijft bestaan wanneer je sterft - Huis Marseille, Amsterdam tot 2 dec

Hoe kan het dat de wereld draait, de zon schijnt en de bloemen bloeien, dat het kortom een prachtige dag is, terwijl er zojuist een dierbare is doodgegaan? Hoe is het mogelijk dat je tussen de tranen door tot je eigen verbazing opeens weer kunt lachen en je zelfs kunt verheugen op plannen voor de toekomst of dingen kunt maken terwijl je tegelijkertijd nog verlamd bent van verdriet? Hoe komt het dat de wereld toch precies hetzelfde lijkt te zijn gebleven, terwijl jouw bestaan zo wezenlijk is veranderd? Die onbevattelijke combinatie van sterven, rouw en nieuwe levenskracht inspireerde Hellen van Meene tot het maken van haar allernieuwste werk onder de titel En alles blijft bestaan wanneer je sterft.

Hellen van Meene ontving in 1999 de Charlotte Köhler Prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. In 2006 had Van Meene een solotentoonstelling in Huis Marseille en in 2015 het grote retrospectief The Years Shall Run Like Rabbits in het Fotomuseum Den Haag. In 2016 werd haar de Royal Photographic Society Honorary Fellowship toegekend. Haar werk is vertegenwoordigd in diverse internationale museum- en particuliere collecties waaronder die van Huis Marseille, het Stedelijk Museum in Amsterdam, het MOCA in Los Angeles en het Guggenheim en het MoMa in New York.

De titel van de tentoonstelling is een dichtregel van Gerrit Komrij, uit Alles blijft (2001), Alle gedichten

 

 

 

Stillness - Museum Hilversum - tot 9 dec

De Nederlandse fotograaf Carlo van de Puttelaar maakt internationaal furore met haar prachtige verstilde werken, waarin vrouwen in een eigen wereld lijken te zijn. De tentoonstelling bevat een unieke selectie van grotendeels nog niet eerder getoonde video’s en foto’s, en wordt getoond met speciaal voor de expositie gecomponeerde soundscapes.

Van de Puttelaar (1967) is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Haar werk is buiten Nederland ook tentoongesteld in onder andere Engeland, Frankrijk, Korea en de Verenigde Staten. Werk van haar hand bevindt zich in de collecties van o.a. de La Maison Européenne de la Photographie (MEP) (Parijs), Museum Winterhur (Zwitserland), Museum Voorlinden (Caldic collectie) Huis Marseille Museum voor Fotografie (Amsterdam) en Het Stedelijk Museum (Amsterdam). Zij wordt in Nederland vertegenwoordigd door Kahmann Gallery (Amsterdam).

 

 

 

 

 

 

Ontmoetingen - Prot.Landelijk Dienstencentrum, Utrecht 8 okt tm 31 dec

De Utrechtse fotografen Johan Hahn en Birgit Schuch tonen een selectie van hun werk in het gebouw van het Protestants Landelijk Dienstencentrum.

Vijf portretten van mensen uit Azië verwelkomen de bezoeker bij het binnenlopen van de expositie. Een veertigtal foto's is gegroepeerd in series rond de thema's 'Bespiegelingen', 'Handen aan het werk' en 'Ontmoetingen'.

Met deze expositie tonen de beide fotografen hun fascinatie voor mensen in diverse leefomgevingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Face to Face - Nationaal Archief Den Haag - tot 6 jan

Wat hebben Mata Hari en Monica Lewinsky met elkaar gemeen? En wat verbindt Dries van Agt en Yasser Arafat met elkaar? In de tentoonstelling ‘Face to Face’ ontdekt de bezoeker hoe personen die op het eerste gezicht niet veel met elkaar gemeen lijken te hebben, samen een verhaal vertellen. Uit de miljoenen foto’s die het Nationaal Archief bewaart is een selectie van ruim 100 portretfoto’s gemaakt. De foto’s worden in duo’s getoond en vormen samen met bijzondere archiefstukken verrassende en onverwachte combinaties.

In de tentoonstelling zijn originele portretfoto’s te zien van spraakmakende personen als Winston Churchill, Nelson Mandela en Margaret Thatcher en stijliconen als Marilyn Monroe en Audrey Hepburn.

Het Nationaal Archief bewaart de grootste fotocollectie van Nederland, met zo’n 15 miljoen foto’s uit de afgelopen 175 jaar. In de tentoonstelling worden foto’s getoond van nationale en internationale fotografen, onder wie Ed van der Elsken, Eddy Posthuma de Boer, Paul Huf, Nienhuis en Erwin Olaf en buitenlandse fotografen als Yousuf Karsh, Lord Snowdon, Cecil Beaton, Philippe Halsman, René Burri en Gilles Caron.

 

 

 

 

 

 

 

Dit is Cas – Nederlands Fotomuseum, Rotterdam tot 13 jan

Cas Oorthuys (1908-1975) heeft altijd veel en vrijwel aan een stuk door gefotografeerd. Hij is eigenlijk nooit zonder toestel de deur uitgegaan. Meestal met twee tot drie camera’s om zijn nek, en soms meer. Uiteindelijk laat hij een archief van bijna een half miljoen foto’s achter. Zoals landschapsschilders uit de zeventiende eeuw eeuwenlang het beeld van Nederland bepaalden, doet Cas Oorthuys dat met zijn fotografie: met veel wind en water, imposante wolkenluchten en een open, opgeruimd landschap.

Cas Oorthuys gaat niets uit de weg. Met gevaar voor eigen leven blijft hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim fotografen. Zijn portret van een uitgehongerde vrouw met een stukje brood groeit uit tot het icoon van de hongerwinter. Na de oorlog richt hij zijn camera op de wederopbouw, waarin hij als geen ander de sfeer van optimisme en hard werken weet te vangen. Er is weer licht, lucht en ruimte. Dit zie je letterlijk terug in zijn fotografie. Ook reist hij in deze periode de hele wereld rond. Zijn foto’s betekenen in die tijd voor veel Nederlanders een eerste kennismaking met steden over de grens.

Thuis is Amsterdam, waar hij met zijn gezin aan de Amstel heeft gewoond. De naam ‘Cas Oorthuys’ staat voor een geolied familiebedrijf, waar fotografie op een vanzelfsprekende manier deel van het gezinsleven uitmaakt: zijn vrouw Lydia onderhoudt het archief van bijna een half miljoen foto’s en zijn jongste zoon Frank speelt met zijn speelgoedbootjes in het water van de spoelbakken. De tentoonstelling Dit is Cas geeft een bijzondere inkijk in het reilen en zeilen van het bedrijf Oorthuys.

 

 

 

 

 

 

Bitter Chocolate Stories - Tropenmuseum Amsterdam - tot 1 dec 2019

Op indringende wijze worden de verhalen van 15 kindarbeiders op cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust in beeld gebracht.

Er werken meer dan 2 miljoen kindarbeiders op de cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Tienduizenden kinderen zijn slachtoffer van gedwongen arbeid en mensenhandel voor de productie van cacao. Wie zijn deze kinderen en waarom werken ze daar? Vijftien van hen vertellen in BITTER Chocolate Stories hun verhaal: Bassirou, Valerie, Augustin, Sarata, Mohamed, Cedric, Ghislain, Issaka, Bèbè, Kassoum, Laeticia, Alexis, Cathérine, Josias en Edyon.

De kinderen zijn geportretteerd in een geïmproviseerde fotostudio door een van de meest getalenteerde Afrikaanse fotografen van dit moment: Joana Choumali uit Ivoorkust. De Nederlandse journalist Marijn Heemskerk interviewde hen. Daarnaast schreef zij een aantal achtergrondverhalen. Deze context geeft samen met infographics inzicht in de geschiedenis van de cacaoproductie, in de sociaal-economische positie van boeren in West-Afrika en in de initiatieven die zijn ondernomen om kinderarbeid tegen te gaan.

 

 

 

Vanuit de luie stoel:

 

Hoe win je een fotowedstrijd?

KLIK HIER

 

Vooruitblik Jan Dirk van den Burg:

KLIK HIER

 

Paddenstoelen fotograferen met Bart Siebelink

KLIK HIER

 

deel 2:

KLIK HIER

 

Straatfotografie met Maarten van de Voorde:

KLIK HIER

 

7 Fotografietips die je eerder had willen weten:

KLIK HIER

 

Foto’s van de Hongaars-Nederlandse fotografe Eva Besnyö (1910-2003)

KLIK HIER

 

Fotograferen in de natuur – Herfstkleuren met Bart Siebelink

KLIK HIER

 

Macrofotografie paddenstoelen met BART HEIRWEG en JEFFREY VAN DAELE

KLIK HIER

 

Voor de beginners: Wat is diffractie en hoe kun je het voorkomen?

KLIK HIER

 

Fragmenten uit de audiotour van Amsterdam 1900. Tijdens de audiotour geven moderne fotografen commentaar op hun voorgangers rond 1900.

KLIK HIER

 

Voor de beginners: Fotograferen bij WEINIG LICHT - Praktische tip voor beginners

KLIK HIER

 

Dolf Toussaint Zone Industrielle Documentary Photography:

KLIK HIER

 

Johan van der Wielen vertelt hoe je met filters en lange sluitertijden aan het werk kan.

KLIK HIER

 

 

Voor beginners: Belichting | Wanneer over- of onderbelichten?

KLIK HIER

 

 

 

 

Wedstrijden

Hou de volgende sites in de gaten als je wilt meedoen aan een leuke wedstrijd.

(voor links: ga met de muis over de titel van de wedstrijd)

 

Roots - iedere maand een nieuw thema

 

Digifotopro - iedere maand een nieuw thema.

 

Natuurmonumenten – iedere maand een prijs voor de beste landschaps en planten & dieren foto

 

NRC – iedere maand een nieuw thema.

 

Footo.nl - elk maand een nieuw thema

 

Zuid-Hollands Landsschap - wisselende thema's

 

Rechtermuisknop uitschakelen