Exposities en wedstrijden

 

Unseen Amsterdam 2018 - 21-23 sept

Voor haar zevende editie keert Unseen Amsterdam terug in de Westergasfabriek om van 21 tot en met 23 september wederom een podium te bieden aan de innovatieve voorhoede van de hedendaagse fotografie.

Elk jaar selecteert Unseen een nieuwe kunstenaar om werk te creëren voor de officiële campagne van Unseen Amsterdam. In 2018 zal digitaal kunstenaar Kenta Cobayashi (1992, Kanagawa, JP) het gezicht geven aan Unseen's toonaangevende event. De in opdracht gemaakte campagneserie, N-TOKYO, illustreert Tokyo als een futuristische stad in beweging, en speelt met de fictieve denkbeelden over de stad die in onze perceptie kunnen heersen.

De deelnemende galeries van Unseen Amsterdam's Fair-onderdeel zijn bekend, en komen uit alle hoeken van de wereld, waaronder uit landen als Iran, Tsjechië, Mexico, Japan en de Verenigde Staten. De beurs verwelkomt dit jaar 18 nieuwe galeries.

Andere belangrijke elementen en hoogtepunten van het programma zijn twee uitgebreide tentoonstellingen, de Book Market, de Living Room (het sprekersprogramma van Unseen Amsterdam), Onsite Projects, het City Programme en onze Talent Ontwikkelingsprogramma's, gericht op de nieuwe namen binnen de hedendaagse fotografie.

 

 

 

 

 

 

Streets of the World – Photo Museum, Zaandam t/m 30 sept

De Nederlandse fotojournalist Jeroen Swolfs reisde tussen 2009 en 2016 rond de wereld en fotografeerde het straatleven in alle hoofdsteden ter wereld voor het unieke project Streets of the World. Alle 195 foto's zijn in deze expositie te zien.

Jeroen Swolfs: 'Streets of the World is een uniek fotoproject dat eraan bijdraagt mensen een gevoel van verbondenheid en betrokkenheid te geven. Zo geeft het project een uniek kijkje achter de schermen van hoofdsteden die door media vaak afgeschilderd worden als alleen gevaarlijk en onrustig. Mijn foto's tonen een andere kant van het verhaal, een kant die betrokkenheid, verbondenheid en hoop biedt'.

Alleen straten in de hoofdsteden van Jemen, Libië en Equatoriaal Guinee zijn nog niet door Swolfs gefotografeerd. 'Hoewel ik nog drie landen heb te gaan, wil ik in deze tijden van polarisatie, onrust en groeiende angst voor oorlog en terrorisme niet wachten om mijn verhaal te delen met dezelfde wereld die ik in de afgelopen zeven jaar ook heb mogen fotograferen en leren kennen.'

 

 

 

Landscapes, Eduard Planting Gallery Amsterdam, 1 sept-20 okt

Eduard Planting Gallery in Amsterdam presenteert een expositie van beeldend kunstenaar Saskia Boelsums. Met Landscapes exposeert de fotograaf voor de eerste keer bij de galerie. De intrigerende beelden weerspiegelen de schoonheid van Hollandse landschappen met dreigende wolkenluchten; een samenspel van compositie, kleur, vorm en lichtval.

Voor haar landschapsfotografie voelt Saskia Boelsums een sterke verbondenheid met de Hollandse traditie van landschapsschilders als Maris en Van Ruysdael. De natuur en de seizoenen zijn de grootste inspiratiebron. Om een bepaalde intensiteit en beleving te realiseren, onderzoekt de kunstfotograaf kou, duisternis, mist en de dreiging van donkere onweerwolken. Daarbij zorgt de huidige klimaatverandering voor een spanningsveld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BredaPhoto - 5 sept – 21 okt

Dit jaar wordt het tweejaarlijkse evenement BredaPhoto voor de achtste keer georganiseerd, dit keer met de titel ‘To infinity and beyond’. Hierbij gaat het om de impact van de voortrazende wetenschap. Ontdek de verschillende exposities van topfotografen uit binnen- en buitenland. Een groot deel van de expositie wordt gehouden in de buitenlucht door het centrum van Breda en is gratis toegankelijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beeldfantasieën, Kunstcentrum Brugman, Voorburg, 29 sept - 22 okt

Met hun beeldfantasieën hopen de leden van Kasias Photo Art Club de bezoeker te verrassen en te inspireren. De werken bestaan voor een groot deel uit manipulaties van één of meerdere foto's en kenmerken zich door een levendig kleurgebruik, humor en creativiteit. Daarnaast zal er ook experimenteel fotowerk te zien zijn.

De Kasias Photo Art Club is een Fotobewerkingsclub uit Rijswijk die in 2011 is gestart met een klein groepje enthousiaste fotobewerkers. In 2014/15 hebben ze hun eerste tentoonstelling gehouden die een jaar lang door het land heeft getrokken. De club is inmiddels uitgegroeid tot 15 mensen en hun nieuwe werk tonen zij in deze expositie.

 

 

 

 

 

 

 

Amsterdam voor het voorbij is, Stadsarchief Amsterdam, tot 4 november

De Amsterdamse fotograaf Dolf Toussaint (1924-2017) zwierf vanaf de jaren zestig met zijn camera door de straten van Amsterdam en bracht de inwoners op sprekende wijze in beeld. Hij wist als geen ander mensen in hun sociale omgeving vast te leggen.

Zonder te romantiseren en met humor fotografeerde hij kinderen op straat, kroeggangers en arbeiders. Hij laat dat prachtig zien in zijn beroemd geworden fotoboek De Jordaan (1965). De tentoonstelling Amsterdam voor het voorbij is brengt een selectie van beelden bijeen van eind jaren 50 tot medio jaren 80. Een unieke tentoonstelling van een eigenzinnige fotograaf in een al even bijzondere periode van de Amsterdamse geschiedenis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Greatest Landscapes, Museon, Den Haag tot 2 december

De expositie toont de bezoekers adembenemende vergezichten en prachtige panorama's van de meest bijzondere plekken op aarde. Van een IJslandse grot tot een Tanzaniaans zoutmeer, van eindeloze rijstvelden in China tot de heetwaterbronnen in Yellowstone, USA.

Alle foto's zijn in de afgelopen jaren genomen door de fotografen van National Geographic, zoals Paul Nicklen, Jim Richardson en Frans Lanting. De tentoonstelling toont niet alleen sereen natuurschoon; ook wordt in woord en beeld de invloed van de mens zichtbaar gemaakt. Soms subtiel, soms zeer duidelijk. Het doel van de expositie is exact hetzelfde als de missie van het Museon: bezoekers inspireren om onze wereld te ontdekken en deze met respect te behandelen.

Behalve meer dan 70 foto's van uiteenlopende locaties 'ver weg' wil het Museon in de tentoonstelling ook aandacht vestigen op landschappen in ons eigen land. Daarom heeft het Museon in samenwerking met Natuurfotografie.nl een unieke Photo Challenge georganiseerd. Uit alle inzendingen zijn zeven winnaars gekozen. Een deel van deze foto's toont hoe de mens het Nederlandse landschap heeft ingericht, en ander deel laat zijn verrassende fotos zien van al vaak gefotografeerde plekken als de Zeelandbrug, de heide en de kust. Naast de zeven hoofdwinnaars zijn er 35 runners-up geselecteerd. Deze beelden worden digitaal getoond als diashow in de tentoonstelling.

 

 

 

 

 

Vanuit de luie stoel:

 

Voor de beginners: Fotograferen bij WEINIG LICHT - Praktische tip voor beginners

KLIK HIER

 

Dolf Toussaint Zone Industrielle Documentary Photography:

KLIK HIER

 

Johan van der Wielen vertelt hoe je met filters en lange sluitertijden aan het werk kan.

KLIK HIER

 

Macro fotografie tips door zoom.nl.

KLIK HIER

 

Tips voor creatieve portretfotografie:

KLIK HIER

 

Macro en scherptediepte:

KLIK HIER

 

Voor de beginners: Belichting | Wanneer over- of onderbelichten?

KLIK HIER

 

 

 

 

Wedstrijden

Hou de volgende sites in de gaten als je wilt meedoen aan een leuke wedstrijd.

(voor links: ga met de muis over de titel van de wedstrijd)

 

Roots - iedere maand een nieuw thema

 

Digifotopro - iedere maand een nieuw thema.

 

Natuurmonumenten – iedere maand een prijs voor de beste landschaps en planten & dieren foto

 

NRC – iedere maand een nieuw thema.

 

Footo.nl - elk maand een nieuw thema

 

Zuid-Hollands Landsschap - wisselende thema's

 

Rechtermuisknop uitschakelen