FAQ

Is Alphoto een grote club?

Alphoto is middelgroot, met rond de 50 leden. Wij hanteren geen ledenstop, nieuwe leden zijn altijd welkom. 

Aan welke eisen moet een lid voldoen?

Om lid te worden hoef je niet aan bijzondere eisen te voldoen. Wel is het handig als je de basistechniek onder de knie hebt. Bovendien is het belangrijk voor jezelf en je medeleden dat je je werk met enige regelmaat laat zien en meedoet aan gezamenlijke activiteiten.

Geeft Alphoto fotocursussen?

Nee, in principe niet. De leden van Alphoto stimuleren elkaar onderling om mooie foto’s te maken. We zijn geen opleidingsinstituut en bieden dus ook geen echte fotocursus waarin je leert om te gaan met je camera. Wel komt de werkgroep Van A tot M enkele keren per jaar bijeen, waarbij leden elkaar wegwijs maken in de fijne kneepjes van de cameratechniek.

Verder leer je op de clubavonden veel door te kijken naar de getoonde foto’s en te luisteren naar de reacties van de leden daarop. Daarmee kun je je eigen kijk op fotograferen verrijken en er inspiratie uit putten. Je kunt uit het werk van anderen ideeën opdoen waarmee je je eigen creativiteit verder kunt ontwikkelen.

Als ik een fotocursus wil volgen, waar kan ik dan terecht?

Voor wat meer op techniek gerichte fotocursussen verwijzen we graag naar de VolksUniversiteit Alphen aan den Rijn of naar de cursussen van Parkvilla. Daarnaast kun je surfen op het internet waar veel -online- cursussen worden aangeboden. Kijk bijvoorbeeld eens op Zoom.nl, waar ook veel fototips te vinden zijn.

Moet ik werken met een dure camera?

Nee, zeker niet als je net begint. De kwaliteit van een foto wordt voor meer dan 90 % bepaald door het inzicht en creativiteit van de maker. Natuurlijk heb je met dure apparatuur soms meer mogelijkheden, maar dat vereist ook meer technische vaardigheid.

Hebben jullie speciale printers, lampsensets of een studio-opstelling waar ik gebruik van kan maken?

We hebben geen speciale printers, maar we hebben wel de beschikking over een beperkte studio-opstelling die leden kunnen lenen. Verder hebben we wel een beamer, een laptop en fotolijsten met passe partouts. De lijsten kunnen worden geleend voor exposities.

Hoe ziet een gemiddelde clubavond eruit?

Tijdens de meeste clubavonden bespreken we foto’s van twee of drie leden. Op andere avonden zijn er vrije ronden waarvoor iedereen foto’s kan inleveren. Enkele keren per jaar is er een thema-avond en we houden ook af en toe een fotocafé, waarbij de leden meer ongedwongen met elkaar foto’s kunnen bekijken of over bewerkingen kunnen praten. Verder wordt er één avond per maand besteed aan het bespreken van foto’s die we tijdens een foto-uitje hebben gemaakt.

Is zo’n foto-bespreking geen openbaar examen? Ik ben vast nog niet goed genoeg.

Deze angst is niet terecht. De bespreking verloopt in een vriendschappelijke en respectvolle atmosfeer. Of het nu een onervaren nieuw lid is of een oudgediende. Bij de bespreking komen zaken zoals motief voor de foto, opname techniek, compositie en kleurgebruik aan de orde. Dat werkt vaak verdiepend, ook voor de andere leden. 

Moet je foto’s voor de fotobespreking laten printen en/of in passe partout tonen?

Nee, de digitaal ingeleverde foto’s worden vanaf een laptop (usb-stick) geprojecteerd op een groot beeldscherm.

Voor externe wedstrijden van de FotoBond en Afdeling 11, waarbij wij zijn aangesloten, zijn geprinte foto’s nog altijd noodzakelijk.