Estafettefoto 2020

Voor de estafettefoto wordt elke keer een lid van Alphoto uitgenodigd om met een van zijn of haar foto's te "rijmen" op de voorganger. Dat kan in kleur zijn, in thema of in onderwerp. De rubriek is in juli 2017 begonnen.

(Klik op de foto voor een vergroting)


Foto's 2017 - Foto's 2018 - Foto's 2019 - Foto's 2020 -Foto's 2021

René Schouten maakte de foto voor de maand december. Hij zegt hierover: "Deze foto symboliseert gevangen snelheid. De foto is gemaakt in Nantes bij Les Machines een artistiek project waarbij voorwerpen als grote machine worden uitvergroot. Op de foto zie je een vliegmachine die door enorme ventilatoren, een zogenaamde tiltrotor, in een kooi omhoog wordt gestuwd. Dit kunstproject, ook wel Royal de Luxe heeft ook in 2018 de culturele hoofdstad Leeuwarden een bijzondere publiekstrekker gegeven".

De foto van november komt van Richard Stavleu. Hij zegt: "Het was voor mij niet moeilijk om de foto van Mirjam te koppelen aan een van mijn foto’s. De associatie kwam direct in mijn hoofd: groen….snelheid….de Benetton op Zandvoort! Op 4 september jl. ben ik naar het circuit van Zandvoort gegaan om foto’s te maken van de Historic Grand Prix. Twee jaar geleden was ik daar voor het eerst en alhoewel ik geen autofanaat en zeker geen racefanaat ben, was ik wel verkocht. De hele dag door word je verwend met auto’s uit allerlei leeftijdscategorieën en diverse klassen. Maar de mooiste klasse, hoe voorspelbaar, is toch wel de F1. Dit jaar viel overigens tegen. Vanwege de ombouw naar een F1-circuit zijn diverse veiligheidseisen aangescherpt en viel er eigenlijk nog maar op één mooi punt te fotograferen. Daardoor zit er weinig variatie in de ‘foto-oogst’ maar dat maakt voor losse auto’s niet uit. Deze foto is overigens gemaakt met een brandpuntsafstand van 170 mm (APS-C), een diafragma van 5.0 en een sluitertijd van 1/100.

Mirjam Terhoeve is de maker van de oktoberfoto. Zij zegt: "Hugo liet in september een dorre woestijn zien waarin een mens zijn sporen nalaat.

Ik heb gekozen voor een foto waarbij de trein met een behoorlijke snelheid zich verplaatst in tijd, in schril contrast met de jongen die met langzame tret door de woestijn loopt. Doordat het lichte spoorbed extra licht is word je in een vacuüm van licht (snelheid) getrokken. De twee boomstammen links en rechts dragen door hun schuine stand zelfs bij tot deze dynamiek en de bladeren vervagen tot strepen. Door te versnellen ben ik minder in verbinding en laat het moment geen sporen na.

De foto van september is geleverd door Hugo Tander. Zijn toelichting: "Op de foto van Fred staat een jongetje voor een gebied dat met matten bedekt is. Die matten staan voor mij als symbool voor de kale grond of de verdorde aarde. Als het jongetje er overheen loopt zal hij waarschijnlijk geen sporen nalaten. In mijn foto is de grond een dorre woestijn in Marokko waarin een mens wel zijn sporen nalaat, maar in dit geval kan de wind ze wissen. Sporen zijn tegenwoordig moeilijk herstelbaar".

De foto van augustus komt van Fred Peters. Zijn toelichting: "De kleinzoon van Kees keek op de foto van juli de wereld in. Dit kind wordt geconfronteerd met de wondere wereld van kunst en heeft een dilemma. Volg ik mijn kinderlijke onbevangenheid en loop ik over de matjes die op de grond liggen of laat ik het volwassen ontzag voor KUNST op mij los en loop vol ontzag om de matjes (kunstwerk) heen? Gelukkig liep hij op de volgende foto (die je niet ziet omdat er maar een foto getoond kan worden) over de matjes heen; het kind in hem is nog aanwezig".

De foto van juli komt van Kees Wenting. Hij zedgt hierover. " Dit is een profielfoto van mijn kleinzoon Benjamin. De profiellijn van het hoofd van de panfluitspeler (zie hieronder) en de baby lijken aardig op elkaar. Beide lippen zijn getuit. Het neusje is toch wel anders, en terwijl de panfluitspeler, opgaand in zijn muziek, de ogen voor de wereld heeft gesloten kijkt Benjamin nog vol verbazing de wereld in".

Kees Borst levert de Estafettefoto van juni. Hij zegt daarover: "Bij de foto van John van het portret van de fuut moest ik denken aan het portret dat ik maakte op de boulevard van Kijkduin. Op een mooie zomerse dag troffen we daar een groep straatmuzikanten aan. Een Peruaanse culturele muziekgroep die de aanwezige badgasten op indrukwekkende wijze vermaakte. De panfluitbespeler in het bijzonder trok veel bekijks en oogsten bewondering."

De estafettefoto voor mei komt van John Bonnet. Zijn toelichting: "Bij de foto van Bert van de visser boven de planken realiseerde ik me hoeveel moeite sommige mensen moeten doen om een visje te vangen. En ik dacht toen meteen aan een fuut die ik zag op de Kromme Aar en hoe ogenschijnlijk gemakkelijk zo’n vogel  "even" een veel te grote vis (naar mijn idee) te pakken neemt. Overigens kostte het wel wat moeite maar uiteindelijk ging de vis toch redelijk makkelijk naar binnen.

De Estafettefoto van april komt van Bert de Wit. Zijn toelichting: "Bij de foto van Richard van vorige maand dacht direct aan de fiets die ik destijds in Azië gefotografeerd heb. De man is met een draad aan het vissen. Ik vind de schaduw op de planken erg mooi. De foto is genomen op Sulawesi. De man was zo bezig met visjes te vangen, dat hij mij niet opmerkte. Zo kon ik ongemerkt de foto nemen en de compositie bepalen.

De estafettefoto van maart komt van Richard van Vliet. Zijn uitleg bij de foto: "De paarden en Amerika in de foto van Bert inspireerden mij om de volgende estafettefoto in te leveren: met een"stalen ros" dat de paarden vervangt en Coca Cola dat voor Amerika staat.
De setting is wel even wat anders: Samarkand in Oezbekistan langs de zijderoute. Waar in de oudheid allerlei exotische handelswaar op o.a. paarden werd vervoerd trof ik dit tafereel.
Toen ik in die desolate omgeving (maar wel met schotelantenne) rondscharrelde werd mijn aandacht getrokken door de 2 rode cola kratten voor lichtblauwe deuren van iets wat een winkeltje zou kunnen zijn.
Voor mij nog onvoldoende om het vast te leggen. Het decor beviel me wel, maar moest nog wel verder worden ingevuld. En zie, na wat geduld ging er van alles gebeuren. Het "harde licht" neem ik op dan maar de koop toe.

Bert Noorbeek is de maker van de Estafettefoto voor februari. Zijn toelichting: "Anne heeft het mij moeilijk gemaakt met de foto van de Airborne War Cemetery te Oosterbeek. Het leek iets te eenvoudig om daar een foto van b.v. Arlington National Cemetery voor te gebruiken, al was dat wel mijn eerste associatie. Amerikanen gaan ver in het op een voetstuk plaatsen van hun militairen, iets wat toch ook iets heel moois in zich heeft. Wij zouden daar met betrekking tot onze militairen, politie, brandweer en verzorgers een hoop van kunnen leren. In Nederland zitten we direct in een hokje, maar Amerikanen zijn bovenal Amerikaan en dat stralen ze ook uit.
Deze foto gemaakt aan het begin van een lokaal evenement in Oregon is daar een voorbeeld van. Het geeft mij in ieder geval direct een warm gevoel."


De eerste Estafettefoto van 2020 is gemaakt door Anne Haan. Hij zegt erover: "Ik heb deze foto gemaakt tijdens mijn regelmatige bezoek aan diverse oorlogsbegraaf-plaatsen en slagvelden.
Deze foto is gemaakt op het Airborne War Cemetery te Oosterbeek. De link met de vorige foto vind ik in het feit dat de reiger in vrijheid kan vliegen, en dat deze mannen die hier liggen begraven voor onze vrijheid vlogen en daar de grootst mogelijke prijs voor betaalden: Hun leven!!! - Lest we forget".                                                                                                                                                                                                                                                                    

Rechtermuisknop uitschakelen
Rechtermuisknop uitschakelen