Foto van de maand


Voor de foto van de maand wordt elke keer een lid van Alphoto uitgenodigd om zijn beste, mooiste of opvallenste foto in te sturen. Deze rubriek is in september 2021 begonnen.


(Klik op de foto voor een vergroting)

Voor juli leverde Rob IJsselstein de foto van de maand. Hij legt uit: "De foto is genomen op Lewis en Harris, één van de eilanden van de Outer Hebrides aan de westkust van Schotland. De foto brengt de elementen samen die kenmerkend zijn: de geweldige stranden, de kleuren in het water en de glooiende bergen zonder bomen. De wolk op de berg is een leuke bonus".

De foto van juni komt van Bart Lamie. Hij schrijft er dit over: "Een aantal weken terug heb ik voor mijn verjaardag voor het eerst een telelens aangeschaft. Een 100-400mm om wat meer zoombereik te hebben en meer met natuur- en sportfotografie te gaan doen. Dus ik was de eerstvolgende zaterdagochtend al vroeg de polder in om mijn nieuwe aanwinst uit te proberen. Na een uurtje testen stond ik op een gegeven moment met mijn instellingen te rommelen toen ik opeens naast mij deze zwaan vaart hoorde maken om op te stijgen. Het was mij goed gelukt om het opspattende water en de zwaan vast te leggen in de ochtendzon en daarmee was de nieuwe telelens dus goedgekeurd. Dit was voor mij daarom mijn foto van de maand".

Nicole van As kwam met deze foto voor mei. Zij zegt erover: "Voor mij een bijzondere foto van een bijzonder moment. Deze ijsvogel is vast wel vaker door mensen gefotografeerd. Al vele jaren struin ik waarnemingen af en hoop ik de ijsvogel voor mijn lens te krijgen. Tot voor kort zonder resultaat. Nu ik weet waar het stelletje “woont” kan ik zo nu en dan bij ze langs. Ik maak gebruik van een 600 mm lens. Duik weg in mijn jas, capuchon op en houdt goed afstand. Zodra mensen dichterbij komen gaan ze er van tussen. Ik blijf dan verstopt netjes wachten, mijn geduld wordt beloond. Het is een gebied met veel takken. Nu een uitdaging om ze mooi in beeld te brengen. Deze foto is voor mij heel bijzonder. Een met een gouden randje. Het moment om hem te spotten mocht ik nl samen met mijn zoon ( die ook fotografeert) beleven".

De foto van april komt van Lein Kaland. Hij zegt erover: "Ik heb deze foto gekozen omdat ik van tegenlicht hou. Het is niet zoiets als tegenslag, dat is heel anders. Tegenlicht is een van de mooie dingen van fotografie. Je ziet het onderwerp nét even anders. Ik hou van ’spannend licht’ en een goede compositie direct in de camerazoeker. Deze foto komt uit een serie van 3, die je hier vindt: https://tinyurl.com/alphotolein
Het tegenlicht had ik ook de laatste keer gekozen met foto’s langs de Zegersplas. Tegenlicht en verdwijnpunten. Die Zegersplas-foto’s staan hier: https://tinyurl.com/zegerplas

De foto van de maand maart komt van Frederieke van der Linden. Zij zegt hierover: "Ik ben liefhebber van de natuur. Fotografeer graag planten en dieren. De kraai is niet een van mijn favoriete vogels, maar toch heb ik voor deze gekozen. Het is eigenlijk symbolisch bedoeld, de donkere dagen van het begin van het jaar in tegenstelling tot het lichte groen van het jonge blad, dat ons in de richting van de lente brengt".

De foto van de maand februari is gemaakt door Rieni Stolwijk. Zij zegt: "Ik heb in 2017 en 2018 een mentoraat portretcursus gevolgd bij Gerard Hol in Zevenhuizen. Dit is de dochter van een kennis van mij. Zij ging met mij mee als model voor de groep. Juist omdat we zwart wit portretten al zo vaak zien, en ik ook graag mezelf en anderen verras, heb ik gekozen voor deze kleurrijke versie. Ik hou van spelen met kleuren, ik trek aan de schuifjes tot ik het mooi vind. Nu lijkt het op een zeefdruk. Dat vind ik leuk.

José Bruijsten maakte deze foto van de maand januari al in november 2021. Zij zegt: "Dat was op een vroege ochtend toen er nog net wat mist boven het water van de Zeegerplas zweefde. Ik vind dat deze foto een mooie indruk geeft van de schoonheid van de natuur in Alphen".

De foto's van Han Brinkman hebben vaak een diepere betekenis en kunnen soms op meer manieren worden uitgelegd. Voor zijn foto van de maand december gebruikt hij daarom - in tegenstelling tot zijn voorgangers - weinig woorden. Of eigenlijk maar twee. "Meer tekst heb ik niet bij deze foto", schrijft hij ter verontschuldiging. Wie goed kijkt en leest weet wat hij er mee bedoelt. De twee woorden zijn: "Stilte, onbestemd".

De foto van de maand november komt van Jaap van der Linden. Hij zegt hierover: "Binnenkort word ik 70. Op deze leeftijd kijk je regelmatig terug en af en toe naar de toekomst. Vorig jaar werd me gevraagd foto’s te maken voor een tentoonstelling met het thema Eenzaamheid. Ik heb deze man gefotografeerd. 

Het bedrieglijke van fotografie kan zijn dat het beeld maar een deel van de waarheid kan weergeven.

Ik ben twee uur bij deze man geweest. Een deel daarvan vertelde hij over zijn huidige situatie. Die kun je min of meer uit de foto aflezen.

Het andere deel ging over de hobby die hij altijd had en nog heeft. In dat kleine kamertje had hij een mega-elektronisch orgel staan. “Wil je wat horen, Jaap?” Nou dat heb ik geweten!

Terwijl hij bezig was verscheen er een brede grijns op zijn gezicht en oogde hij 25 jaar jonger! Oud? De duvel is oud!"

De Foto van de Maand oktober is gemaakt door Leo van Zanten. Hij meldt hierover: “De rust van Terschelling, aan de rand van de Boschplaat, april 2021; waar de natuur zich niets lijkt aan te trekken van de mens en rustig zijn gang gaat, in al zijn eenvoud en schoonheid”.

"Ik was op het verkeerde station, maar het pakte toch goed uit", zegt Henk Langerak over zijn foto van de maand. In Nijmegen zag hij deze man met petje de trap af komen, maar zijn schaduw ging hem vooruit. "Lucky Luck schiet sneller dan zijn schaduw, maar hier was het precies andersom. De schaduw was sneller".

Rechtermuisknop uitschakelen