Estafettefoto 2018

Voor de estafettefoto wordt elke keer een lid van Alphoto uitgenodigd om met een van zijn of haar foto's te "rijmen" op de voorganger. Dat kan in kleur zijn, in thema of in onderwerp. De rubriek is in juli 2017 begonnen.

(Klik op de foto voor een vergroting)


Foto's 2017 - Foto's 2018 - Foto's 2019 - Foto's 2020 -Foto's 2021

De estafettefoto van december is gemaakt door Frederiek van der Linden. Haar toelichting luidt: "In antwoord op de estafettefoto van Annet plaats ik deze maatschappijkritische foto. De beweging van het water inspireerde mij om deze foto te in te leveren. Hoeveel water komt er in beweging om de plastic soep uit de oceanen te halen? Dit kunstwerk stond in Brugge en wordt de Skyscraper genoemd, gemaakt door de architecten en designers van Studio KCA uit Brooklyn.  Deze walvis bestaat uit plastic afval, aangespoeld op de stranden van Hawaiï en is ruim 9 meter hoog. (december 2018)

De estafettefoto van november is gemaakt door Annet Terra. Haar toelichting: "Bij het zien van de foto van oktober  kreeg ik het gevoel van doodse stilte. Ook het restje water in het zwembad lag er doodstil bij.

Mijn foto is  het tegenovergestelde van dit stille water. Het geeft de kracht van water aan dat door een watermolen wordt voortgestuwd". (nov 2018)

Martine Grootendorst maakte de foto voor oktober: "De afbraak die het nieuwe leven voedt in de natuur zie je ook in dit beeld. De kleuren blauw groen en grijs komen overeen. Het 5 sterren Ducor hotel in Monrovia waar de groten der aarde sliepen werd door de mens tijdens de oorlog volledig gestript. Het wordt nu weer overgenomen door de natuur, algen in het zwembad en wilde planten op de terrassen en in de vertrekken". (okt 2018)

De foto van september is gemaakt door Ellen van der Maat. Haar toelichting: "Bij de foto van Pim over de vergankelijkheid in de stad en het met moeite staande houden bedacht ik me hoe anders dit toch is in de natuur.

Daar voedt de afbraak het nieuwe leven, zoals hier in het prachtige hoogveengebied Bargerveen.

De natuurlijke vergankelijkheid in dit gebied zorgt niet alleen voor een rustig beeld op de foto, maar het brengt de bezoeker van Bargerveen een intense beleving van blijde verwondering". (seprt 2018)

De foto voor de maand augustus komt van Pim Bakker. Hij zegt: "Na het zien van de foto van Han kreeg ik spontaan een associatie met een foto die ik een jaar of wat geleden in Barcelona heb genomen. Waar troep is moet ook opgeruimd worden, gelukkig gebeurt dit in onze westerse wereld nog wel. Toch  vinden we in onze maatschappij  ook mensen die op een of andere manier uit de boot zijn gevallen en het lastig zo niet onmogelijk vinden zich in onze snelle wereld staande te houden." (aug 2018)

Han Brinkman maakte zijn foto voor deze rubriek in Mumbai (India). Hij zegt: "Die stad wordt bewoond door 23 miljoen mensen en is bedolven onder afval. Ik bezocht er in november een zoon van mij en kijk sindsdien toch met andere ogen naar het keurige, verwende Nieuwkoop, waar ik woon. Bij mijn fotokeuze heb ik mijn eerste associatie gevolgd na de foto van de autowrakken: cultuurafval van de mens... de hond heeft wel een rustig plekje. Alles heeft zijn keerzijde". (juli 2018)

José Bruijsten maakte de estafettefoto van juni. Ze zegt: “Het prachtige glaswerk dat stijlvol is gearrangeerd met een sublieme rode lichtval van de vorige estafettefoto inspireerde om juist een tegenstelling te vinden. Die heb ik gevonden in het maken van een foto waarin alles niet harmonieus is samengesteld. De foto biedt een meer chaotisch beeld waarin afgedankt metaal boven op elkaar is gestapeld. De overeenkomst is dat dit ook min of meer een stilleven is, wel van zeer vergankelijke aard.” (juni 2018)

Leo van Zanten maakte de Estafettefoto van mei. Hij zegt: “De doorzichtige ronde vormen en de aparte kleuren in de foto van de ballonnen van Rob Spaans (waarin, hoe toevallig, twee van mijn kleinkinderen!!) komen terug in dit stilleven van glaswerk, gemaakt binnen een opdracht van een fotocursus bij  Erwin Hartsuiker, Volks Universiteit Alphen aan den Rijn (VUAL), januari 2018”. (mei 2018)De Estafettefoto van april komt van Rob Spaans. Hij zegt; "Het geel en de ronding op de foto van Gerk inspireerde mij naar een situatie te zoeken die daar een vervolg op is. Ik heb er deze keer een toefje actie bijgedaan. Waterpret voor jonge kinderen op de kermis afgelopen zomer. Een jongen en een meisje probeerden elkaar in de waterdichte ballonnen uit het evenwicht te brengen, zodat ze zouden omvallen. Stond de een net, dan ging de ander wel weer onderuit. Kostelijk om te zien; moeilijk om te fotograferen. Uit meerdere foto's met een compactcamera was dit het mooiste resultaat."

(april 2018)

Gerk Kooy maakte de Estafettefoto van maart. Hij zegt erover: "Deze foto maakte ik op 10 januari 2018 rond 19 uur in Amsterdam. Al lopend was ik op zoek naar de lichtbeelden die ik, ondanks een routebeschrijving, maar niet kon vinden. En dan ontdek je dat je 365 dagen per jaar van (niet bedoelde) kunst in Amsterdam kunt genieten. Een lantaarnpaal gezien door een hoge plaat met daarin, vlak voor het lantaarnlicht, een rond gat. Prachtig! " (maart 2018)

De estafettefoto van februari komt van Marian van Capel. Zij zegt: "Het oude, verlaten pand van de vorige maand deed mij denken aan een sobere wereld van lang geleden. Ik wilde de sfeer van die tijd vastleggen. Een tijd zonder de hectiek van Facebook, WhatsApp, Skype, Twitter, Snapchat, FaceTime, Spotify, Second Love… nu draai ik door… Ik heb geprobeerd een stilleven te maken van een tijd waarin men het moest doen met weinig, veel meer dan dat was er niet…

(februari 2018)

Aanvullend op de foto van Grace over het verdwijnen van een ‘oud’ stukje Alphen heeft Ingrid Kruik de verlatenheid op deze foto vastgelegd. Zij zegt erover: "De foto is gemaakt in het stadje Charleroi, een zeer fotogeniek industriestadje in Belgie. Aan een verlaten weg, verscholen tussen de struiken ligt een oude treinremise. Waarschijnlijk wordt er al jaren lang een poging gedaan om het te restaureren. Maar zoals bij wel meer urban exploring locaties in Belgie het geval is, gaat dit niet zo snel. Voor ons is dit natuurlijk helemaal niet erg, want zo blijven dit soort mooie locaties over om te fotograferen bij onze zuiderburen!" (januari 2018)

Rechtermuisknop uitschakelen