Estafettefoto 2021

Voor de estafettefoto wordt elke keer een lid van Alphoto uitgenodigd om met een van zijn of haar foto's te "rijmen" op de voorganger. Dat kan in kleur zijn, in thema of in onderwerp. De rubriek is in juli 2017 begonnen.

(Klik op de foto voor een vergroting)


Foto's 2017 - Foto's 2018 - Foto's 2019 - Foto's 2020

Peter Sijm is de maker van de Estafettefoto van augustus. Hij zegt: "De melkveehouder uit Aarlanderveen is trots op zijn prachtige koeien. Als hij ze ophaalt om te melken zegt hij tegen mij dat ik nooit één mooiere Hollandse foto kan maken dan deze. Met een prachtige molen op de achtergrond en zijn groep koeien op de de voorgrond! En gelijk heeft hij. Een echte foto uit het Groene Hart".

De estafettefoto van juli is gemaakt door Hannie van der Hoorn. Zij zegt erover: "Na de kleurrijke door mensen gemaakte organische vormen van Martin vind ik deze foto wel passen.
Het zijn door de natuur gemaakte organische vormen van uitgesleten waterbekkens in de grotten in de Ardèche".

De estafettefoto van juni komt van Martin Pagie. Hij zegt: "Na de rust van de saaie lucht gaan we terug naar het kleurrijke bruisende leven van de liefde. Als klarinettist heb ik veel muziek gespeeld van componisten uit de romantische periode van de klassieke muziek. Om mijn gevoel bij een uitvoering goed te kunnen overbrengen deed ik dat in de vorm van een verhaal vertellen. Bij romantische delen speelde ik alsof ik verliefd was. Ons vocabulaire is niet toereikend om het gevoel wat muziek oproept te kunnen verwoorden en dat geldt ook voor beelden. De foto aubade (een mengeling van abstracte en dubbelfotografie) is de kleurrijke liefdesverklaring van een klarinettist aan zijn geliefde. Door de geliefde zwart/wit te plaatsen kleurt zij mee in het verhaal zonder de uitdrukking van haar ogen te verliezen".

De Estafettefoto van mei komt van Marianne de Ruijter. Over deze ruimtelijke foto met alleen een iel boompje waarin een vogel zit, meldt zij: "Met z’n duizenden scheren langs een mooie avondlucht of in je eentje rustend in de boom met de meest saaie lucht die je je kunt bedenken. Juist de hele saaie lucht benadrukt de rust en het alleen zijn van deze vogel. Ik vind dit een mooi contrast met de vliegende heksenketel van de voorgaande foto".

Mariëtte van Heijningen maakte de Estafettefoto van april. Zij zegt erover: "Deze foto past mooi in het rijtje te land, ter zee en in de lucht. Eerst te land, de foto van Rob, toen ter zee van René en nu de lucht van mij. Ik vind het fenomenaal om te zien hoe spreeuwen zich verzamelen voor de nacht. Er komen steeds kleine groepjes aanvliegen die samen een steeds groter wordende groep vormen. Die grote groep maakt een ongeregisseerde dans en daalt op het laatst, soms met z’n allen tegelijk, in de bosschage te overnachten".

De Estafettefoto van maart komt van René Salemink. Hij meldt: "Mijn estafette foto is tegenovergesteld aan de vorige beelden. Het is niet leeg maar barstensvol. Het is niet buiten, het gaat over buiten. Het gaat over het ruige van het vorige beeld, maar dan over de gevolgen van deze ruige natuur. Geen grote bergen maar grote golven in de zee hebben veroorzaakt dat het hier binnen (niet buiten) met kleine zaken gevuld ligt. Alles gevonden in de wildernis die de zee heeft achtergelaten. Met verhalen die tot tientallen jaren terug gaan. Met mensen die niet te zien zijn net als op de vorige foto’s. Maar ze waren er wel en hebben alles uit de natuur gehaald zodat deze weer net zo leeg is als de vorige foto tot uit Schotland. Dit is Schatland.
Als je er staat wordt je bedolven onder de kleuren, de voorwerpen en de verhalen. Het is er prachtig. Je ogen krijgen geen rust. En je neus ook niet. Je ruikt “ buiten” vermengd met rubber".

Rob IJsselstein maakte de foto voor februari; Hij schrijft: "Lang moest ik nadenken over een foto, die kan volgen op de foto van Jan met de hefbrug. Andere stalen constructies heb iki niet echt. De hefbrug met het rood-wit van de borden deden me denken aan een foto van mij van de hefbrug met de slagbomen, vanuit een kikvorsperspectief; maar om nou weer een foto van de hefbrug te doen, leek me niet leuk. Toen zag ik de donkergrijze lucht, en kwam ik weer in Schotland terecht. Een foto gemaakt tijdens onze trip van afgelopen jaar naar Arran. Voordat we goed nat werden. We zagen de bui hangen en aankomen waaien. Maar het licht scheen er toch ook al weer een beetje op. Je weet het, meestal duurt een bui in Schotland niet lang. Zoals ze daar zeggen: Regen is het aperitief voor de zonneschijn".

De Estafettefoto van januari komt dit jaar van Jan Neeleman. Hij schrijft als toelichting: "Geïnspireerd op de december foto van Rene, zie ik als constructeur de vele voorkomende staalconstructie's met de noodzakelijke stabiliteit en wind verbanden/schoren groeiend in hogere staal skeletten, zoals bij de Alphense hefbrug. Daar staalconstructies onderhevig zijn aan temperatuur invloed, zetten ze redelijk veel uit t.o.v beton constructies, en is de rechtse toren reeds voorzien van een veiligheids jas. En de linker toren in al zijn naaktheid. Als 2 wachters voor de verboden doorvaart, zie borden".

Rechtermuisknop uitschakelen