Rob IJsselstein wint  Alphoto  Jaarwedstrijd 2016-2017


Met 33 deelnemers die 96 foto's inleverden hadden we afgelopen seizoen een record aantal te beoordelen foto's en deelnemers aan de Alphoto Jaarwedstrijd. Enig Jurylid Jac. Mostert uit Delft wees een door Rob IJsselstein gemaakte foto van een Schots landschap aan als winnaar.

Het hoge aantal deelnemers kan worden verklaard uit de nieuwe opzet van de Jaarwedstrijd. Voor het eerst hoefden er geen prints te worden ingeleverd, maar werd de wedstrijd geheel digitaal gehouden.

Een tweede prijs ging naar Marian van Capel voor een panoramafoto van de Scheveningse Pier met wandelaars op het strand. Een derde prijs naar Fons Bitter voor een foto van nonnen in een straat. Rinie Stolwijk (vogelnestje) en Thérèse Obers (man in deuropening vervallen pand) ontvingen eervolle vermeldingen. 

Rob zegt over zijn winnende foto: "De foto is in Schotland genomen, afgelopen september. Een trip van een week met een fotovriend naar Glencoe en omgeving. Zoals vaker bij ons, was het overwegend slecht weer. Deze plek, aan de ingang van het Glen Etive, was ons bekend. We waren er eerder naar toe gegaan, zwaar bewolkt, en tegen de tijd, dat we op de plek arriveerden begon het fors te regenen. Weggevlucht dus. Later in de week begon het langzaam op te knappen, en zijn we terug gegaan. We hadden ongeveer twintig meter ruimte in de breedte, en tien meter langs een schuine helling. Alles schoendiepe modder. Keuzes: hoe positioneer je de berg ten opzichte van de waterval, onder welke hoek neem je de waterval, hoeveel van de bomen neem je mee? Dan: welke sluitertijd? Lange sluitertijd betekent volle watersluiers, korte tijd betekent het water bevriezen. Ik koos voor ertussen in: wel beweging in het water, geen sluiers: met 1/8 seconde was ik tevreden. Diafragma 14, ISO 100 en een brandpuntsafstand van 16 mm op full frame, dus behoorlijke groothoek. Daarmee kreeg ik er alles op. Op statief natuurlijk. Eerst spiegel opgeklapt, 10 seconde wachten, en daarna met de draadontspanner afgedrukt. Een paar opnamen gemaakt, ook op de positie van de wolken gelet. Voordeel van op statief werken: als je er eenmaal staat, heb je de tijd. De foto is iets bewerkt in Photoshop en afgewerkt met Lightroom."

Rechtermuisknop uitschakelen