Rechtermuisknop uitschakelen

Hans ter Hoek wint Jaarwedstrijd seizoen 2017-2018


De Jaarwedstrijd van Alphoto leverde opnieuw een record aantal deelnemers (37) op, met een record aantal foto's (110) in alle genres van de fotografie. Dat maakte de taak van jurylid Bernadet de Prins niet gemakkelijk. Maar uiteindelijk was er een overtuigende winnaar: Hans ter Hoek met een foto van een gehavende pop op een roestende plaat staal bij een sloperij.

Hans zegt over zijn winnende foto. Ik heb 'm is genomen bij een metaal recycling bedrijf in Amstelhoek en is er één uit een documentaire fotoserie waar ik op dit moment nog aan werk. Ondertussen ben ik er al een aantal keren geweest.

Mijn oog viel op deze pop die ergens op de grond lag maar net op het gebied tussen (hard) zonlicht en schaduw. Zelfs met inflitsen viel daar, op die plek, fotografisch geen eer aan te behalen. Pop verplaatst naar een roestige ijzeren plaat en toen tientallen foto’s gemaakt. Eerst alles scherp maar uiteindelijk toch gekozen voor onscherpte op de

achtergrond. Al met al tientallen foto’s en een half uurtje later. Omdat ik met een 15mm groothoek hier wilde werken was het nog een heel gedoe om de afstand camera-pop en de gewenste onscherpte op de achtergrond goed in beeld te krijgen.

Technisch: Pentax K-1 (full frame), 15mm lens, ISO 100, 1/400 sec en F 3,5

     Tweede prijs                                                                      Derde prijs

Mariette van Heijningen:

Om deze foto te maken ben ik, voor een zondag, vroeg mijn bed uitgegaan. Met mijn nieuwe camera, een Panasonic, op zak stond ik te popelen om er op uit te trekken. Het was al wel een paar ochtenden mistig en toch moet je nog op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Die mazzel had ik.

Het betreft hier de Gere Molen of Blauwe Wip en is een wipmolen nabij Hazerswoude-Dorp. De molen aan de Westgerepolder is gebouwd ten behoeve van de bemaling van de polder Oost- en Westgeer.

Marianne de Ruijter

"Deze foto is gemaakt in Schotland, nabij Glencoe. Ik was daar op fotoreis olv Wilco Dragt. We hadden echt Schots weer, kaplaarzen waren onmisbaar net als goede regenkleding, een paraplu en poetsdoeken voor je lens/filters.

Je ziet hier het samengaan van 2 rivieren namelijk de Etive en de Coupall. Door het natte weer stond er extra veel water in de rivieren. Deze foto heb ik gemaakt met een 10 stops ND filter waardoor je die “slagroom”- look krijgt. Door de miezerregen viel het niet mee om geen druppels op je filter te krijgen maar het is dus gelukt."

Eervolle vemeldingen

Thérèse Obers                                                                    Bert Noorbeek

    6                                                   7                                        8                                 

   Rob IJsselstein                                               Leo van Zanten                               Peter Sijm                                 

9                                                  10

Henk Langerak                                            Ingrid Kruik

Overige inzendingen

Klik op een foto voor een vergrotng