Fotolezing Klaasjan van der Weij

Klaas Jan van der Weij, al ruim 30 jaar één van de bekendste sportfotografen in Nederland, komt op vrijdagavond 13 mei in Parkvilla over zijn werk vertellen. Dat doet hij op uitnodiging van Fotoclub Alphoto.


Klaas Jan van der Weij won in zijn 30-jarige loopbaan o.a. enkele malen de Zilveren Camera in de categorie Sportfotografie. Hij won ook de World Press Photo met de foto van een uitgeputte Greg Lemond na de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix. Van der Weij was Fotojournalist van het jaar en Sportfotograaf van het jaar. Hij volgde o.a. 25 jaar de Tour de France.


In zijn loopbaan werkte hij voor verscheidene kranten en tijdschriften. Aanvankelijk voor

De val van Mathieu van der Poel op de Olympische Spelen in Tokio.   Foto Klaas Jan van der Weij

Klaas Jan van der Weij
Foto Rob Becker

Trouw en Het Parool; de laatste jaren voornamelijk voor de Volkskrant.


Van der Weij noemt zichzelf liever verhalenverteller dan fotograaf. Hij kiest meestal niet voor de winnende sporter of voor de juichende voetballer die net heeft gescoord. Zijn camera trekt eerder naar de verliezer of naar de teleurgestelde keeper die de bal niet kon houden. Zijn kenmerk is het vastleggen van sfeer en emotie.


Het optreden van Klaas Jan van der Weij past in het streven van Fotoclub Alphoto om jaarlijks een Nederlandse topfotograaf voor te stellen aan een breed publiek. Deze opzet maakt deel uit van het samenwerkingsverband dat Alphoto met Parkvilla is aangegaan. Klaas Jan van der Weij is de vierde fotograaf die in dit kader over zijn werk komt vertellen. Sacha de Boer, fotograaf des Vaderlands Dirk van der Burg en Ilvy Njiokiktjiengingen hem voor.


De fotolezing van Klaas Jan van der Weij begint om 20.30 uur.


De toegangsprijs bedraagt € 12,50, inclusief consumptie.


Kaarten kunnen online worden gekocht op: https://www.parkvilla.nl/

Rechtermuisknop uitschakelen