Handleiding Foto galerij Alphoto

 

Leden van Alphoto kunnen een eigen album (collectie) aanmaken op One.Photo


Eerst een waarschuwing vooraf: in de deze versie van One.Photo zien alle bezoekers een knop waarmee zij alle foto’s kunnen downloaden. Je moet je afvragen of je dit risico wilt lopen. Vooralsnog is die knop niet uit te zetten! Ik heb al enige tijd geleden bij onze provider gevraad of dit kan worden uitgezet, maar dit is helaas nog niet mogelijk. Het staat wel op hun lijstje voor verbeteringen.


Vind je dit niet zo belangrijk en wil je toch je foto’s laten zien, selecteer dan eerst je foto’s, plaats die in een makkelijk herkenbare map op je computer en probeer de foto’s te verkleinen tot maximaal 2000 pixels aan de langste zijde. Dit is voor internet ruim voldoende, het voorkomt dat onze ruimte bij de provider snel volloopt en het maakt downloaden van de foto’s minder aantrekkelijk.

Onthoud de data waarop je foto’s zijn gemaakt

Log nu met de bekende gebruikersnaam en wachtwoord in bij https://leden.alphoto.nl


Je krijgt dan meteen de huidige albums te zien, die hier collecties worden genoemd.

Klik linksboven op de drie horizontale streepjes en ga naar Mijn foto's. Of klik op het icoontje met het bergje om in hetzelfde menu te komen.

Je ziet nu een overzicht van alle foto's die in gebruik zijn in de galerij.


Klik nu rechtsboven op Voeg toe.

In de pop-up die nu verschijnt kun je naar de map op je eigen pc gaan waar de foto's staan die je wilt gebruiken.

Selecteer al die  foto's en klik op Openen.

Een tweede methode om te uploaden is dat je de foto's op je pc al selecteert en ze vervolgens in deze pagina sleept.


De foto's komen nu - als het goed gaat - op datum te staan op de pagina Mijn Foto's. (om die reden moest je de datum onthouden)

Maar soms gaat dat niet helemaal goed en staan ze verspreid over die pagina.

(TIP: als je een programma hebt om exif gegevens aan te passen, probeer dan de datum van alle foto’s te veranderen. Heb je dat niet, dan kun je via de Windows-verkenner ook de datum weghalen. Dat doe je door alle foto’s te selecteren, vervolgens met de rechtermuisknop klikken en in de popup helemaal onderin naar Eigenschappen. Klik vervolgens op de tab Details, daaronder op Eigenschappen en persoonlijke gegevens verwijderen, in de volgende popup zet je een vinkje voor: de volgende eigenschappen uit dit bestand verwijderen, en ALLEEN een vinkje voor Genomen op. Daarna twee keer op OK. Nu zijn de data uit je foto’s gehaald en komen die gezamenlijk bovenin te staan in One.Photo als je die daarheen uploadt).


Ga met je muis naar jouw eerste foto en klik op het doorzichtige rondje linksboven in de foto. Selecteer op deze manier al je foto's voor het nieuwe album. Klik nu in de balk rechts onderin op het mapje met een plusteken (naast de tekst Maak publiek).

Je krijgt nu een popup met de tekst: Aan verzameling toevoegen. Daarin staat een vakje met de tekst Geef uw verzameling een naam.

Doe dit op de gebruikelijke wijze. Dus een titel met je eigen naam erbij.

Klik nu op aanmaken.

Klik nu linksboven op het derde icoontje van links om naar het overzicht van de albums (collecties) te gaan en dan zie je dat je nieuwe album klaar staat.

Selecteer nu eerst alle foto’s. (Je kunt nu de Shift-toets gebruiken en alleen de eerste en laatste foto aanklikken, dan moet alles in één keer geselecteerd zijn). Klik vervolgens onderin op Maak Publiek. Als er nu linksonderin een V-teken staat, dan moet je daar nu eerst nog op klikken om dit te bevestigen.


In je nieuwe collectie(album) zie je drie stippen boven elkaar staan. Als je daar op klikt dan zie je mogelijkheden om je collectie verder aan te passen. Klik je daar op het middelste icoontje dan zie je mogelijkheden om per mail of via Twitter kenbaar te maken dat je een nieuwe reeks foto's hebt gepubliceerd.


Aanpassingen


Als je album is geopend, klik dan rechtsboven op de 3 puntjes boven elkaar en kies voor aanpassen.

Je kunt dan met slepen de volgorde van je foto’s veranderen. Als je klaar bent klik je op het V-teken linksonder.

Wil je een andere foto als introductie op de homepage van One.Photo? Open dan een foto door erop te klikken. Ga naar de 3 puntjes rechtsboven en kies voor Instellen als coverfoto. Bevestig dit door te klikken op het V-teken links onder.


Wil je een foto verwijderen, klik dan links boven op de foto, zodat er een rondje met een kruis verschijnt.

Wil je een foto toevoegen, klik dan rechts onderin op het bergje met een plusje. Kies een foto en klik op klaar. (vergeet niet deze publiek te maken)


Album verwijderen


Open het album dat je wilt verwijderen en klik rechts bovenin op de drie puntjes. Kies nu voor Delete collectie en volg de verdere instructies.


LET WEL

Zowel bij het verwijderen van een losse foto als bij het verwijderen van een album blijven de foto's nog steeds staan onder Mijn Foto's. Verwijder daar de foto's ook, zodat de ruimte niet vervuild raakt met oude foto's.

Selecteer de foto's en klik op de groene balk onderin op het vuilnisbakje.


LET WEL 2

Er wordt een app aangeboden, waarmee je de foto's makkelijk via je telefoon, laptop of tablet kunt uploaden en beheren. Ga die app niet gebruiken, want als je even niet oppast dan synchroniseeert die app al jouw foto's  met deze galerij, met als gevolg dat die snel volloopt. We hebben slechts 5GB tot onze beschikking. Ook daarom is het raadzaam verouderde albums te verwijderen.


TOT SLOT

Als je klaar bent vergeet dan niet uit te loggen. Dat doe je weer in het menu dat je linksboven met de horizontale streepjes oproept en naar beneden scrolt.


PS

Omdat de galerij eigenlijk voor persoonlijk gebruik is ingericht en niet per se voor het gebruik door een vereniging, zie je alle foto's van alle deelnemers. Wees dus voorzichtig met wat je weggooit, zodat je niet per ongeluk iets van een mede-lid verwijdert.

Voor verdere vragen en antwoorden die je hierboven niet kunt vinden, kun je met mij contact opnemen. Zo nodig verklein ik ook foto’s voor je en plaats ik die in een album. Als maar niet iedereen tegelijk komt.


Henk LangerakVersie 1.1