Introductie

Je kunt aardig fotograferen en je omgeving is er blij mee. Zelf krijg je er steeds meer plezier in. Maar na een tijdje ontdek je dat je dat de groep waarmee je je hobby deelt wel erg klein is en snel tevreden is. Je realiseert je dat je anderen nodig hebt om verder te groeien en enthousiast te blijven. Dat is het moment om eens te overwegen om lid te worden van een fotoclub. In Alphen aan den Rijn heet die fotoclub Alphoto.


Wat is Alphoto?

Alphoto is een vereniging voor iedereen, man of vrouw, jong of oud, die de fotografie serieus als hobby beoefent en dit samen met anderen wil delen.

Behalve in de vakantiemaanden komen we bijna elke maandagavond bij elkaar. Bij deze clubavonden ligt het zwaartepunt op het laten zien en bespreken van foto's van de leden. De leden van Alphoto stimuleren elkaar onderling om mooie foto's te maken.

Ook zijn er werkgroepen met een specifiek onderwerp, bijvoorbeeld natuur- of architectuur-fotografie.

 

Wat doen we nog meer?

  • We exposeren regelmatig gezamenlijk op eigen initiatief of op uitnodiging van andere partijen.
  • We organiseren uitwisselingen met andere clubs.
  • Je kunt regelmatig eigen werk laten zien en laten beoordelen (minimaal één jaarlijkse fotoronde per lid en regelmatig de mogelijkheid om vrij werk te laten zien).
  • Je krijgt enkele dagen voor een clubavond ons eigen digitale clubblad De Zoeker in je mailbox.
  • Je blijft op de hoogte van belangrijke tentoonstellingen, wedstrijden en andere evenementen.
  • We organiseren met enige regelmaat foto-excursie.
  • Je bent automatisch lid van de landelijke Fotobond. Je krijgt vier keer per jaar het nieuwsmagazine In Beeld van de bond en je kunt meedoen aan landelijke en regionale activiteiten.
  • Zo nu en dan worden bekende fotografen van elders uitgenodigd voor een lezing of een workshop.
  • Je kunt meedoen aan landelijke en regionale wedstrijden van de FotoBond
  • En tot slot: ook de gezelligheid komt aan bod!

Geïnteresseerd?

Alphoto biedt de mogelijkheid om om vrijblijvend  twee clubavonden bij te wonen. Neem even contact met ons op via het contactformulier op tabblad CONTACT. Voor data van de clubavonden zie AGENDA, De clubavond wordt gehouden op maandagavond om 19.45 uur in cultureel centrum Parkvilla (lokaal 103), Cornelis Geellaan 2 te Alphen aan den Rijn.

Contributie

De jaarcontributie bedraagt € 80,00. Het contributiejaar gaat in op 1 september en loopt tot 31 augustus van het volgend jaar.  Word je later in het jaar lid  dan betaal je naar rato van de resterende maanden.Zin om lid te worden?

Belangstellenden zijn van harte welkom! U kunt twee keer gratis komen kijken voordat u besluit om lid te worden

Onze clubavond zijn vanaf sept 2021 bijna elke maandagavond in ons eigen lokaal in Parkvilla,  Alphen aan den Rijn

Ze beginnen om 19.45 uur.

Zie het programma voor de juiste data.

Wij stellen het op prijs als u tevoren even contact met ons opneemt als u alleen wilt komen kijken.


Parkvilla,

lokaal 103,

Cornelis Geellaan 2

2406 JG Alphen aan den Rijn.

zaal open vanaf 19.305 uur


AGENDA.

Werkgroepen

We hebben drie actieve werkgroepen waar ieder lid aan kan deelnemen:

Landschapsfotografie, Urbex en Archictectuur.

De leden van deze werkgroepen  komen regelmatig bij elkaar, gaan er op uit, evalueren de resultaten en geven presentaties.


WERKGROEPEN


FAQ


Geeft Alphoto ook fotocursussen?

Nee, in principe niet. De leden van Alphoto stimuleren elkaar onderling om mooie foto's te maken. We zijn geen opleidingsinstituut en bieden dus ook geen echte fotocursus waarin je leert om te gaan met je camera. Wel komt de werkgroep Van A tot M enkele keren per jaar bijeen, waarbij leden elkaar wegwijs maken in de fijne kneepjes van de camera-techniek.

Verder leer je op de clubavonden veel door te kijken naar de getoonde foto's en te luisteren naar de reacties van de leden daarop. Daarmee kun je je eigen kijk op fotograferen verrijken en er inspiratie uit putten. Je kunt uit het werk van anderen ideeën opdoen waarmee je je eigen creativiteit verder kunt ontwikkelen..


Maar als ik echt een cursus wil volgen, waar kan ik dan terecht?

Voor wat meer op techniek gerichte fotocursussen verwijzen we graag naar de VolksUniversiteit Alphen aan den Rijn of naar de cursussen van Parkvilla


Is Alphoto een grote club?

Alphoto is middelgroot, met rond de 50 leden (2021-2022).  Wij hanteren (nog) geen ledenstop. Nieuwe leden blijven welkom. 


Aan welke eisen moet een lid voldoen ?

Om lid te worden hoef je niet aan bijzondere eisen te voldoen. Wel is het handig als je de basistechniek onder de knie hebt. Bovendien is het belangrijk voor jezelf en je medeleden dat je je werk met enige regelmaat laat zien en meedoet aan gezamenlijke activiteiten.


Moet ik werken met een dure camera?

Nee, zeker niet als je net begint. De kwaliteit van een foto wordt voor meer dan 90 % bepaald door het inzicht en creativiteit van de maker. Natuurlijk heb je met dure apparatuur soms meer mogelijkheden, maar dat vereist ook meer technische vaardigheid.Hebben jullie speciale printers, lampsensets of een studio-opstelling waar ik gebruik van kan maken ?

We hebben geen speciale printers, maar we hebben wel de beschikking over een beperkte studio-opstelling die leden kunnen lenen. Verder hebben we wel een beamer, een laptop en fotolijsten met passe partouts. De lijsten kunnen worden geleend voor exposities.


Hoe ziet een gemiddelde clubavond eruit?

Tijdens de meeste clubavonden bespreken we foto's van twee of drie leden. Op andere avonden zijn er vrije ronden waarvoor iedereen foto's kan inleveren.

Enkele keren per jaar is er een thema-avond en we houden ook af en toe een fotocafé, waarbij de leden meer ongedwongen met elkaar foto's kunnen bekijken of over bewerkingen kunnen praten.

Verder wordt er één avond per maand besteed aanhet bespreken van foto's die we tijdens een foto-uitje hebben gemaakt.


Is zo'n foto-bespreking geen openbaar examen? Ik ben vast nog niet goed genoeg.

Deze angst is niet terecht. De bespreking verloopt in een vriendschappelijke en respectvolle atmosfeer. Of het nu een onervaren nieuw lid is of een oudgediende. Bij de laatste wordt wel eerder ferme taal gebruikt zoals dat ook kan bij vrienden onder elkaar. Bij de bespreking komen zaken zoals motief voor de foto, opname techniek, compositie en kleurgebruik aan de orde. Dat werkt vaak verdiepend, ook voor de andere leden. En wanneer je dat wenst, wordt aangegeven of er werk bijzit dat geschikt geacht wordt om in te sturen voor een fotowedstrijd.


Moet je foto's nog laten printen en in passe partout tonen?

Dat moet niet, maar mag wel. We hebben nog steeds een bord waarop we geprinte foto's kunnen laten zien onder goed licht. Maar de praktijk is al gerume tijd dat leden een usb-stick met hun foto's meenemen en dat we die via een beamer projecteren.

Voor externe wedstrijden van de FotoBond en Afdeling 11, waarbij wij zijn aangesloten, zijn geprinte foto's nog altijd noodzakelijk.