Hoeveel kliks heeft mijn camera?

Als je je camera wilt verkopen of inruilen is de eerste vraag altijd: Hoeveel kliks heeft de camera?
Waarom is dat belangrijk? Aan het aantal kliks meet je de levensduur van de camera, of eigenlijk de levensduur van de sluiter. Vergelijk het met een tweede hands auto. Daarvan wil je ook weten hoeveel kilometer hij heeft gelopen. Een op het oog jonge en nog goed uitziende auto met 500.000 km op de teller zul je niet zo snel kopen. Hetzelfde geldt voor een goed ogende camera met heel veel sluiterkliks. Maar net als bij een auto kan de gemiddelde levensduur van een duurder model hoger zijn. Zo kan een high end spiegelreflexcamera van Canon wel tot 500.000 kliks goed werken, terwijl een instapmodel van Canon maar tot 150.000 clicks gaat.
Je kunt de levensverwachting van je camera bekijken op:
http://www.olegkikin.com/shutterlife/
Staat jouw model daar niet direct bij, dan kun je dat invullen onder Quick camera lookup.
Let wel: het gaat hier om de gemiddelde levensduur van een sluiter, en dat is geen garantie. De gemiddelde leeftijd van een Nederlander ligt rond de 80 jaar, maar er zijn mensen die veel ouder worden en er zijn mensen die veel eerder sterven. En zo zijn er camera's bekend die pas mee ophielden nadat het veelvoudige van het gemiddelde aantal kliks was bereikt. En heb je pech dan geeft een camera er eerder de brui aan. Dan kun je soms nog wel een beroep op de garantie doen.
Maar hoe weet je nou hoeveel keer de sluiter open en dicht is gegaan? Voor een aantal camera-merken is dat eenvoudig te bekijken omdat die informatie in de exif-gegevens van elke foto wordt opgeslagen. Bij de meeste modellen van Canon gebeurt dat niet op die manier, maar wordt de informatie in de software van de camera zelf bijgehouden.
Eerst daarom de uitleg voor de meeste merken, daarna die voor Canon-toestellen.
Ga naar https://www.camerashuttercount.com/
Klik hier op bladeren, kies een recente en onbewerkte foto. Klik op Uploaden en binnen enkele seconden na het uploaden krijg je te zien hoeveel kliks je camera heeft gemaakt.
Wil je geen foto uploaden, dan kun je ook via PhotoShop achter het aantal kliks komen. Laadt hier je foto in en ga dan naar File/Bestand, kies voor File Info/Bestands Info en vervolgens voor Raw Data/Onbewerkte gegevens. In de popup die je nu ziet staat rechtsbovenin een klein zoekvenster. Tik daarin ImageNumber (dus aan elkaar). Als het goed is wordt dit woord nu in het vak eronder gemarkeerd. Erachter staat het aantal kliks van de sluiter.
Voor Canon camera's heb je een klein softwareprogamma nodig dat je niet hoeft te installeren, alleen maar uit te pakken. Het heet Canon Eos Digital Info en je vindt het hier: tinyurl.com/eosteller
Verbindt je camera met een usb-kabeltje aan je pc, open het programma en klik linksboven op de button Connect. Je ziet nu meteen de resultaten in het scherm. Rechtsonder kun je een rapport laten opslaan en als je op de button Save klikt dan bewaar je het plaatje dat op je scherm staat. In beide gevallen komt het resultaat in dezelfde map te staan als waarin het programmaatje staat. Altijd makkelijk om te laten zien bij verkoop of inruil.
Als je op internet zoekt kom je wellicht nog wel meer oplossingen tegen, maar die zijn vaak niet gratis of ze werken minder goed dan deze methoden.
Succes ermee.Klik op een plaatje voor een vergroting

Rechtermuisknop uitschakelen