Exposities en wedstrijden


Afstand - tot 16 jan
Het Rijksmuseum vraagt sinds 1975 jaarlijks een Nederlandse fotograaf een actueel maatschappelijk onderwerp vast te leggen. Het corona-virus heeft Nederland (en de wereld) vanaf maart 2020 in de greep. Fotograaf Henk Wildschut onderzoekt de impact van corona op het maatschappelijk leven en brengt de Nederlandse omgang met het virus in beeld.
Rijksmuseum Amsterdam


Floribunda - Tot 16 jan
Meer dan honderd bloemportretten van Dennis A-Tjak zijn te zien in deze tentoonstelling bij het Flower Art Museum. Bloemen zijn voor de kunstenaar een metafoor voor zijn emoties. Elke bloem die voor zijn camera verschijnt bewerkt hij tot het beeld samenvalt met zijn gemoedstoestand. 'Zo verwerk ik wat me bezighoudt en hoe ik het zie, en zo vertelt elke bloem een deel van mijn verhaal.'
Flower Art Museum, Aalsmeer

Schitterende seniorendagen - tot eind jan
Martin Pagie en Anet Terra hebben meegewerkt aan het project Schitterende Senioren dagen van de Bibliotheek in Alphen aan den Rijn. Samen hebben zij foto’s gemaakt om dit project te ondersteunen. Vanaf begin december tot eind januari is dit project met de foto’s te zien in de bibliotheek.
Bibliotheek - AlphenSchoonheid in verval –  tot 12 feb
Op haar fiets doorkruiste Alphoto-lid Rieni Stolwijk-van der Zon door Boskoop op zoek naar oude kwekerijloodsjes. Er zijn er nog maar weinig over, des te leuker dus dat het verleden in haar foto’s herleeft. Geïnspireerd door de foto’s maakt zij ook bijzondere pentekeningen. Niet alleen van het loodsje zelf, maar ook van details zoals gereedschappen, een scheef hangende deur, werkkleding aan een haak.
Boomkwekerijmuseum, Boskoop
Bloem! - tot 20 febr
In zijn foto's zet Bob Negryn de traditie voort die begon in de 17e eeuwse Nederlandse schilderkunst om schoonheid te vinden in het gewone, het alledaagse.
Mondriaanhuis, Amersfoort
Congo Connecting – tot 26 feb
Tussen 2003 en 2009 bezocht Magnumfotograaf Carl De Keyzer (Kortrijk 1958) meerdere keren Congo op zoek naar sporen die herinneren aan de periode van de Belgische kolonisatie. In de expositie Congo Connecting worden foto's uit deze serie bij Pennings Foundation in Eindhoven getoond. Als een van de eerste fotografen visualiseerde De Keyzer wat de komst en het vertrek van een kolonisator teweeg brengt. De beelden van het dagelijks leven met sporen uit het verleden roepen een sfeer van vervreemding op.
Pennings Foundation Eindhoven
De Groene camera - tot 27 Feb -
Foto-expositie met de winnaars van de Groene Camera 2021. Indrukwekkende landschappen, dieren in actie, kleurrijke insecten en kunstzinnige beelden zijn onderdeel van de expositie.
Museon Den Haag
Leegte en ruimte – tot 27 feb
Een serie monumentale panoramafoto’s van Siebe Swart (1957): Time and tide wait for no man. Deze indrukwekkende reeks zwart-wit foto’s van de Nederlandse kust wordt voor het eerst getoond in Museum Panorama Mesdag. Voor het maken van panoramafoto’s raakte Swart geïnspireerd door de leegte en ruimte die hij ervaarde langs de kusten van de Noordzee, de Wadden en de voormalige Zuiderzee.
Museum Panorama Mesdag, Den HaagShow - tot 28 febr
De foto's geven een klein overzicht van de foto's die door Kok van der Meij gemaakt zijn tijdens dansshows, voorstellingen, glamourfoto’s en andere creatieve uitvoeringen.
Icoon, Amersfoort
De wereld volgens Roger Ballen - tot 6 maart
Gedurende zijn hele carrière is Roger Ballen (in 1950 geboren in New York, woont en werkt in Johannesburg) gefascineerd door de menselijke geest. In zijn beelden onderzoekt hij de verborgen krachten die ons maken tot wat wij zijn. Dit retrospectief toont hoe Ballen met een veelheid aan foto's en installaties in de afgelopen 30 jaar een hele eigen universum heeft gecreëerd: de wereld volgens Roger Ballen.
Fotomuseum Den Haag


There is always something to find - tot 13 maart
Poëtisch en intiem. Zo wordt het werk van Alec Soth vaak omschreven. Soth (Minneapolis, 1969) is een Amerikaanse documentaire fotograaf in de traditie van Robert Frank, Stephen Shore en Joel Sternfeld.
Kunsthal HelmondMoluccan Memories - tot 21 maart

Fotograaf Gery ten Broek brengt een ode aan de tweede generatie Molukkers vanwege het 70-jarig verblijf in Nederland. De beelden tonen hen in combinatie met herinneringen aan familie en afkomst. Gery ten Broek (1956) is autodidact. Fotografie is haar manier om met de wereld te communiceren over onderwerpen die haar na aan het hart liggen.
Museum Sophiahof (museumcafé), Den Haag

Clandestien: het lichaam centraal, tot 27 mrt
De tentoonstelling brengt circa 100 zwart-witfoto's samen van ongeveer 60 kunstenaars. Alle werken hebben het thema van het menselijk lichaam gemeen en behoren tot de verzameling van fotograaf en verzamelaar Pedro Slim (Beiroet, Libanon, 1950).
In de tentoonstelling zijn werken te zien van onder andere: Hoyningen-Huene, Horst P. Horst, George Platt Lynes, George Dureau, Robert Mapplethorpe, Diane Arbus, Graciela Iturbide, Antonio Garduño, Pierre Molinier, Allen Frame, Larry Clark, Peter Hujar, Amos Badertscher en Arlene Gottfried.
Cobra Museum, AmstelveenWie zijn wij? - tot 22 apr
Lang geleden in de jaren 1980, in een kraakpand in Den Haag, trof fotograaf Ernst Lalleman (1965) zes doosjes aan met daarin 234 grootbeeldnegatieven. Het bleken kleurenportretten van veelal onbekende Hagenaars. Ze werden gemaakt in de periode 1959-1960 door Foto Americain, een fotowinkel en studio die destijds gevestigd was in de Wagenstraat 10 in de Haagse binnenstad.
Fotomuseum Den HaagAnder licht op Withoos - tot 8 mei
In de tentoonstelling ‘Ander Licht op Withoos’, hangen tachtig werken van drie generaties Withoos; van vader Mathias, zijn kinderen én van hedendaags fotograaf en nazaat Hans Withoos. De gelaagde tentoonstelling geeft een representatief overzicht van het indrukwekkende oeuvre van Mathias Withoos en ook een beeld van het werk van zijn schilderende kinderen. De fotowerken van Hans Withoos gaan in dialoog met de schilderijen.
Museum Flehite, Amersfoort

Wedstrijden

 

Hou de volgende sites in de gaten als je wilt meedoen aan een leuke wedstrijd.

(voor links: ga met de muis over de titel van de wedstrijd)

 

Roots - iedere maand een nieuw thema

 

Digifotopro - iedere maand een nieuw thema.

 

Natuurmonumenten – iedere maand een prijs voor de beste landschaps en planten & dieren foto

 

NRC – iedere maand een nieuw thema.

 

Footo.nl - elk maand een nieuw thema

 

Zuid-Hollands Landsschap - wisselende thema's


Meer fotowedstrijdenRechtermuisknop uitschakelen