Exposities en wedstrijden

Onder de huid- tot 17 jan.
Dit najaar is voor het eerst in Nederland een overzicht van het werk van de Franse kunstenaar, activist en schrijver Claude Cahun (1894 – 1954) te zien in het Cobra Museum voor Moderne Kunst. Ruim 70 foto’s en fotomontages, voornamelijk afkomstig van Jersey Heritage Trust, worden getoond in Amstelveen met daarnaast ook publicaties en archiefmateriaal. De tentoonstelling laat zien hoe veelzijdig, vooruitstrevend en activistisch het werk van Cahun is. Haar opmerkelijke oeuvre bleef voor een breed publiek lange tijd onbekend, maar voor bekende fotografen als Cindy Sherman en Nan Goldin is zij een inspiratiebron. Ook David Bowie was een fan en maakte over haar een multimediale installatie. Niet alleen Cahuns werk, ook haar progressieve levenshouding op het gebied van gender en politiek is voor velen een voorbeeld.
Cobramuseum, Amstelveen


Schilderkunst, fotografie en film 1920-1940, tot 24 jan
De stadsdrukte, de pompende industrie, de mechanische kermis van het moderne bestaan raasde de jaren ‘20 binnen. Met de komst van handzame foto- en filmapparatuur werden kunstenaars verleid met nieuwe ogen te kijken naar de wereld om hen heen. Deze artistieke revolutie, deed sommigen zelfs geloven dat de schilderkunst had afgedaan. Volstrekt overbodig was geworden. In de tentoonstelling Nieuwe Kaders is echter te zien hoe deze eeuwenoude en piepjonge kunstvormen in Nederland tussen 1920 en 1940 opmerkelijk veel verwantschap vertonen.
Museum More, Gorssel


For Your Eyes Only – tot 7 febr.
Voor het eerst is de collectie blootfotografie van journalist en fotoverzamelaar Wim de Jong voor iedereen te zien. Met For Your Eyes Only draagt de Kunsthal bij aan het ontsluiten van verborgen particuliere collecties. De verzameling begint bij foto's van omstreeks 1870 en het midden van de jaren 1980 vormt het einde ervan. Wim de Jong (1957) is schrijver, journalist en fotografieverzamelaar. Hij was jarenlang als redacteur en columnist werkzaam voor de Volkskrant.
Kunsthal, Rotterdam
My Brexit 52/48 -  tot 14 febr.
De expositie toont het verhaal van een verdeeld Groot-Brittannië. Een krappe meerderheid van de Britten stemde in 2016 voor vertrek uit de Europese Unie. Gefascineerd door de uitslag van het referendum keert Merlin Daleman terug naar de streek waar hij opgroeide. In de Black Country, de voormalige mijnstreek ten westen van Birmingham, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Hij vindt er steden waar alles hetzelfde is gebleven als in zijn jeugd, alleen is alles nu verloederd.
Kunsthal – Rotterdam
CANDID, tot 28 feb

Een selectie van ruim zeventig foto’s van het hedendaagse strandleven vanuit een niet alledaags perspectief. De foto’s zijn in opdracht van het museum gemaakt door vier aanstormende Haagse fotografen die voor de gelegenheid een collectief hebben gevormd: Giedo van der Zwan (1967), Mirjam Rosa (1982), Merel Schoneveld (1983) en Sandra Uittenbogaart (1975). Samen geven ze een tijdsbeeld van de badplaats, actueel op het moment van maken, maar sneller dan verwacht een nostalgisch beeld geworden.
Panorama Mesdag- Den Haag
Engelen van de zee – tot 5 apr 2021
Het Scheepvaartmuseum toont in samenwerking met de Dutch National Portrait Gallery de tentoonstelling Engelen van de Zee van fotograaf Stephan Vanfleteren. Engelen van de Zee bestaat uit een serie portretten van jongens tussen de zes en zestien jaar van maritiem opleidingsinstituut Koninklijk Werk IBIS in het Belgische Bredene. Stephan Vanfleteren portretteerde kinderen uit complexe gezinssituaties in hun traditionele matrozenpak: de Engelen van de zee. 'Ieder kind heeft recht op een zichtbare horizon, ook wanneer het stormt op zee.' - Stephan Vanfleteren.
Scheepvaartmuseum, Amsterdam.

Ulay was here - tot 8 april
Het Stedelijk Museum presenteert ULAY WAS HERE, het grootste retrospectief ooit van het oeuvre van Frank Uwe Laysiepen, bekend als Ulay (1943–2020). Het is ook de eerste internationale postume tentoonstelling, met veel niet eerder getoonde werken.
Wereldberoemd werd hij vanwege zijn twaalfjarige samenwerking met Marina Abramović – samen met haar was hij een van de belangrijkste grondleggers van de performancekunst. Hoewel hun werken iconisch zijn geworden, laat de tentoonstelling zien dat Ulay zowel voor als na die tijd een indrukwekkend solo-oeuvre heeft opgebouwd.
Stedelijk museum, Amsterdam

Van onschatbare waarde - tot 17 april
Fotograaf Raymond Rutting maakte speciaal voor de jubileumtentoonstelling van Naturalis een serie portretten. Hierin zijn 18 bekende of bijzondere Nederlanders te zien, samen met hun favoriete object.
Naturalis , LeidenWe built this city on Rock and Roll - tot 9 mei

Mick Jagger, Tina Turner, Bob Marley, Nina Hagen, Debbie Harry, Frank Zappa en David Bowie schitteren, samen met andere naoorlogse rockhelden, in de tentoonstelling We built this city on Rock and Roll. De tentoonstelling vertelt over de opkomst van de jeugdcultuur in de jaren 50, 60 en 70 en de centrale rol die muziek - en de rockhelden en popiconen - daarin speelt. In de tentoonstelling staan foto's die popfotograaf Gijsbert Hanekroot van vele (inter)nationale rockhelden uit die jaren maakte centraal. Het is de eerste keer dat een groot overzicht van zijn popfoto's te zien is in een Nederlandse tentoonstelling. Daarnaast zijn ook platenhoezen, brommers, jeugdtijdschriften en andere objecten uit die tijd te zien die de toenmalige jeugdcultuur illustreren.
Van Eesteren Museum, Amsterdam


Wedstrijden

 

Hou de volgende sites in de gaten als je wilt meedoen aan een leuke wedstrijd.

(voor links: ga met de muis over de titel van de wedstrijd)

 

Roots - iedere maand een nieuw thema

 

Digifotopro - iedere maand een nieuw thema.

 

Natuurmonumenten – iedere maand een prijs voor de beste landschaps en planten & dieren foto

 

NRC – iedere maand een nieuw thema.

 

Footo.nl - elk maand een nieuw thema

 

Zuid-Hollands Landsschap - wisselende thema's


Meer fotowedstrijden

Rechtermuisknop uitschakelen