Exposities en wedstrijden

Rechtermuisknop uitschakelen

Sofie Knijff – Translations - tot 6 dec.
Ruim tien jaar reisde Knijff over de wereld op zoek naar een visuele vertaling van de droomwereld van kinderen. Ze vroeg de kinderen wat hun dromen waren voor de toekomst en gaf hun de vrijheid zelf dit droompersonage vorm te geven. Knijff werkt regelmatig voor onder meer De Volkskrant, NRC, Parool en haar werk is gepubliceerd in internationale media als The Huffington Post en The New Yorker.
Nederlands Fotomuseum, Rotterdam


Amsterdamse Meiden, tot 6 dec.

Tussen 1990 en 1992 spendeerde van de Amerikaanse fotograaf Remsen Wolff (1940-1998) een maand per jaar in het American Hotel in Amsterdam voor het project Special Girls - A Celebration, een reeks portretten van transgenders in New York en Amsterdam - de stad die destijds te boek stond als gay capital of Europe.

Foam, Amsterdam
Alec Soth - I Know How Furiously Your Heart is Beating – tot 6 dec.
Als fotograaf maakte Alec Soth in 2004 naam met zijn serie Sleeping by the Mississippi waarin de zonderlinge en onopgemerkte plekken en personen centraal staan die hij aantrof tijdens zijn reizen langs de rivier. Foam presenteert de eerste museale tentoonstelling van zijn nieuwe serie, bestaande uit stillevens van bescheiden bezittingen en portretten van uitzonderlijke mensen in hun persoonlijke omgeving.
Foam, Amsterdam
Nine Walls - One Floor - tot 31 dec.
Nine Walls - One Floor is niet één expositie, maar een groepsexpositie met 10 verschillende thema's in kleur en zwart/wit met onder andere straatfotografie, portretfotografie, naaktfotografie, popfotografie en dierenportretten.
Pim Westerweel, galerie Vintage Photo Gallery ,Naarden.

De collectie belicht, tot jan. 2021
De Rotterdamse fotograaf Marwan Magroun presenteert in de tentoonstelling De collectie belicht door zijn persoonlijke keuze uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum. In totaal heeft Magroun 22 foto’s geselecteerd die hem intrigeren.
Nederlands Fotomuseum, RotterdamLieve Blancquaert – Circle of Life - tot 3 jan.
In de expositie ‘ brengt de internationaal bekende Belgische fotograaf en journalist Lieve Blancquaert de drie grote levensverhalen – geboorte, liefde en dood – op een persoonlijke en multimediale manier samen.
Museum Hilversum, Hilversum
Dossier Indië - tot 7 jan
Acteur en fotograaf Thom Hoffman selecteerde voor het Wereldmuseum Rotterdam uit de beeldarchieven van meer dan twintig erfgoedinstellingen en collecties maar liefst 300 foto’s. Naast foto’s laten film en persoonlijke verhalen een realistisch beeld zien van de laatste honderd jaar van de koloniale periode, tussen 1840 en 1949.
Wereldmuseum, Rotterdam

Crazy world – Ed van der Elsken - tot 10 jan.
In Crazy World staat het werkarchief van fotograaf Ed van der Elsken centraal. Met de recente verwerving van Ed van der Elskens artistieke nalatenschap samen met het Nederlands Fotomuseum is het nu bij uitstek mogelijk een inzicht te geven in de werkwijze van een van de bekendste Nederlandse fotografen. De ruim 100 objecten – foto’s, ontwerpen voor fotoboeken, omslagontwerpen en contactvellen – laten zien hoe Van der Elsken te werk ging en maken het als kijker mogelijk om over zijn schouder mee te kijken.
Rijksmuseum, Amsterdam.


Willem Diepraam – 50 jaar fotografie - tot 10 jan.

Fotograaf Willem Diepraam (1944) is van grote invloed geweest op de Nederlandse fotografie. Vanaf de jaren 70 stond hij aan de wieg van de journalistieke fotoreportage, hij droeg in 2011 zijn fotowerk over aan het Rijksmuseum. Nu wordt Diepraams vroege en recente werk voor het eerst tentoongesteld. Naast het bijna onherkenbare Nederland van de jaren 70 en 80 legde Diepraam voor Vrij Nederland, Suriname aan de vooravond van de onafhankelijkheid vast.

Rijksmuseum, Amsterdam


Rotterdam werkt, tot 10 jan.
160 jaar opdrachtfotografie uit verborgen archieven gehaald.
In deze nieuwe fototentoonstelling staat opdrachtfotografie in Rotterdam van 1860 tot nu centraal. Rotterdam werkt neemt je mee door de Maasstad en de ontwikkeling van de Rotterdamse havens en bedrijven die altijd gesloten waren voor buitenstaanders.
Nederlands Fotomuseum, Rotterdam
Onder de huid- tot 17 jan.
Dit najaar is voor het eerst in Nederland een overzicht van het werk van de Franse kunstenaar, activist en schrijver Claude Cahun (1894 – 1954) te zien in het Cobra Museum voor Moderne Kunst. Ruim 70 foto’s en fotomontages, voornamelijk afkomstig van Jersey Heritage Trust, worden getoond in Amstelveen met daarnaast ook publicaties en archiefmateriaal. De tentoonstelling laat zien hoe veelzijdig, vooruitstrevend en activistisch het werk van Cahun is. Haar opmerkelijke oeuvre bleef voor een breed publiek lange tijd onbekend, maar voor bekende fotografen als Cindy Sherman en Nan Goldin is zij een inspiratiebron. Ook David Bowie was een fan en maakte over haar een multimediale installatie. Niet alleen Cahuns werk, ook haar progressieve levenshouding op het gebied van gender en politiek is voor velen een voorbeeld.
Cobramuseum, Amstelveen

Schilderkunst, fotografie en film 1920-1940, tot 24 jan
De stadsdrukte, de pompende industrie, de mechanische kermis van het moderne bestaan raasde de jaren ‘20 binnen. Met de komst van handzame foto- en filmapparatuur werden kunstenaars verleid met nieuwe ogen te kijken naar de wereld om hen heen. Deze artistieke revolutie, deed sommigen zelfs geloven dat de schilderkunst had afgedaan. Volstrekt overbodig was geworden. In de tentoonstelling Nieuwe Kaders is echter te zien hoe deze eeuwenoude en piepjonge kunstvormen in Nederland tussen 1920 en 1940 opmerkelijk veel verwantschap vertonen.
Museum More, Gorssel


For Your Eyes Only – tot 7 febr.
Voor het eerst is de collectie blootfotografie van journalist en fotoverzamelaar Wim de Jong voor iedereen te zien. Met For Your Eyes Only draagt de Kunsthal bij aan het ontsluiten van verborgen particuliere collecties. De verzameling begint bij foto's van omstreeks 1870 en het midden van de jaren 1980 vormt het einde ervan. Wim de Jong (1957) is schrijver, journalist en fotografieverzamelaar. Hij was jarenlang als redacteur en columnist werkzaam voor de Volkskrant.
Kunsthal, Rotterdam
My Brexit 52/48 -  tot 14 febr.
De expositie toont het verhaal van een verdeeld Groot-Brittannië. Een krappe meerderheid van de Britten stemde in 2016 voor vertrek uit de Europese Unie. Gefascineerd door de uitslag van het referendum keert Merlin Daleman terug naar de streek waar hij opgroeide. In de Black Country, de voormalige mijnstreek ten westen van Birmingham, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Hij vindt er steden waar alles hetzelfde is gebleven als in zijn jeugd, alleen is alles nu verloederd.
Kunsthal – Rotterdam


CANDID, tot 28 feb

Een selectie van ruim zeventig foto’s van het hedendaagse strandleven vanuit een niet alledaags perspectief. De foto’s zijn in opdracht van het museum gemaakt door vier aanstormende Haagse fotografen die voor de gelegenheid een collectief hebben gevormd: Giedo van der Zwan (1967), Mirjam Rosa (1982), Merel Schoneveld (1983) en Sandra Uittenbogaart (1975). Samen geven ze een tijdsbeeld van de badplaats, actueel op het moment van maken, maar sneller dan verwacht een nostalgisch beeld geworden.
Panorama Mesdag- Den Haag
Barend Houtsmuller, tm dec
Een expositie met wisselend werk van Barend Houtsmuller.
Café Restaurant Vrijburcht, AmsterdamEngelen van de zee – tot 5 apr 2021
Het Scheepvaartmuseum toont in samenwerking met de Dutch National Portrait Gallery de tentoonstelling Engelen van de Zee van fotograaf Stephan Vanfleteren. Engelen van de Zee bestaat uit een serie portretten van jongens tussen de zes en zestien jaar van maritiem opleidingsinstituut Koninklijk Werk IBIS in het Belgische Bredene. Stephan Vanfleteren portretteerde kinderen uit complexe gezinssituaties in hun traditionele matrozenpak: de Engelen van de zee. 'Ieder kind heeft recht op een zichtbare horizon, ook wanneer het stormt op zee.' - Stephan Vanfleteren.
Scheepvaartmuseum, Amsterdam.

Ulay was here - tot 8 april
Het Stedelijk Museum presenteert ULAY WAS HERE, het grootste retrospectief ooit van het oeuvre van Frank Uwe Laysiepen, bekend als Ulay (1943–2020). Het is ook de eerste internationale postume tentoonstelling, met veel niet eerder getoonde werken.
Wereldberoemd werd hij vanwege zijn twaalfjarige samenwerking met Marina Abramović – samen met haar was hij een van de belangrijkste grondleggers van de performancekunst. Hoewel hun werken iconisch zijn geworden, laat de tentoonstelling zien dat Ulay zowel voor als na die tijd een indrukwekkend solo-oeuvre heeft opgebouwd.
Stedelijk museum, Amsterdam

Van onschatbare waarde - tot 17 april
Fotograaf Raymond Rutting maakte speciaal voor de jubileumtentoonstelling van Naturalis een serie portretten. Hierin zijn 18 bekende of bijzondere Nederlanders te zien, samen met hun favoriete object.
Naturalis , Leiden


Wedstrijden

 

Hou de volgende sites in de gaten als je wilt meedoen aan een leuke wedstrijd.

(voor links: ga met de muis over de titel van de wedstrijd)

 

Roots - iedere maand een nieuw thema

 

Digifotopro - iedere maand een nieuw thema.

 

Natuurmonumenten – iedere maand een prijs voor de beste landschaps en planten & dieren foto

 

NRC – iedere maand een nieuw thema.

 

Footo.nl - elk maand een nieuw thema

 

Zuid-Hollands Landsschap - wisselende thema's


Meer fotowedstrijden