Exposities en wedstrijden


Van Nuys Boulevard 1972 - tot 27 nov-
Toen de baby boomers in de loop van de jaren 60 en masse hun rijbewijs haalden, besefte de Amerikaanse automobielindustrie dat daar een lucratieve markt lag. Zomer 1972 toog Rick McCloskey (Los Angeles, 1946) - als fotograaf pas afgestudeerd aan de California State University in Northridge - naar de Van Nuys Boulevard, vlakbij zijn ouderlijk huis. Twaalf weken lang was hij daar elke woensdag- en soms ook op de vrijdag- en zaterdagavond om de doelloos rondrijdende auto's en hun inzittenden te fotograferen.
Galerie Wouter van Leeuwen, AmsterdamNewCity - tot 27 nov
In de expositie NewCity stellen Lia Perquin en Fred van Turenhout zichzelf de vraag: 'ontstaat er een andere stad wanneer je architectuur op een andere manier gaat fotograferen?'. De twee fotografen waren tijdens de Coronaperiode op zoek naar nieuwe inspiratie. Fotocoach Diana Bokje plaatste op Facebook een aantal tips die Fred en Lia op het spoor zetten van hun project. Voorafgaand aan het maken van de foto's deden de fotografen onderzoek naar geschikte locaties via Google Streetview. Voor de selectie van gebouwen is bewust gezocht naar moderne architectuur.
Fotogalerie Zwijndrecht, Zwijndrecht

Het Stenen Hoofd - tot 4 dec
Sinds 2019 fotografeerde Hans Wilschut Het Stenen Hoofd, één van de laatste vrijzones van de Amsterdam. Vanaf 4 November 2021 is een
aantal van deze werken te zien en te koop in de presentatieruimte van We Like Art.
We Like Art, Amsterdam
Landschappen - tot 19 dec
In de Visserhallen in IJmuiden is de expositie ‘Landschappen’ te zien. 17 fotografen tonen op geheel eigen wijze een breed scala aan landschappen.
www.visserhallen.nl
Fotograaf van de Macht - tot 9 jan
De tentoonstelling ‘VINCENT MENTZEL, Fotograaf van de Macht’ geeft een prachtig inzicht in de belangrijke rol die Mentzel speelde voor de Nederlandse nieuwsfotografie. De expositie bestaat voor een deel uit niet eerder getoonde foto’s uit het analoge archief van Mentzel en is samengesteld door beeldredacteur Nicole Robbers. Mentzel werkte vanaf eind jaren zestig voor NRC Handelsblad en bepaalde lange tijd het gezicht van de krant. Hij fotografeerde over de hele wereld en werd vanaf de jaren ’70 ‘fotograaf van de macht’ genoemd maar hij kende ook de macht van de fotograaf.
museum HilversumDeep in Vogue - Celebrating Ballroom Culture tot 9 jan
De tentoonstelling viert de ballroomcultuur en geeft context aan een subcultuur gevormd door en voor queer en transgender mensen, zwart en van kleur. De ballroomscene, ontstaan vanaf de jaren zeventig vanuit de underground scene in New York, krijgt voor het eerst aandacht van het grote publiek als Madonna in 1990 haar muziekvideo Vogue lanceert, hetzelfde jaar waarin ook de documentaire Paris Is Burning in première gaat.

Kunsthal Rotterdam


Floribunda - Tot 16 jan
Meer dan honderd bloemportretten van Dennis A-Tjak zijn te zien in deze tentoonstelling bij het Flower Art Museum. Bloemen zijn voor de kunstenaar een metafoor voor zijn emoties. Elke bloem die voor zijn camera verschijnt bewerkt hij tot het beeld samenvalt met zijn gemoedstoestand. 'Zo verwerk ik wat me bezighoudt en hoe ik het zie, en zo vertelt elke bloem een deel van mijn verhaal.'
Flower Art Museum, Aalsmeer

Schitterende seniorendagen - tot eind jan
Martin Pagie en Anet Terra hebben meegewerkt aan het project Schitterende Senioren dagen van de Bibliotheek in Alphen aan den Rijn. Samen hebben zij foto’s gemaakt om dit project te ondersteunen. Vanaf begin december tot eind januari is dit project met de foto’s te zien in de bibliotheek.
Bibliotheek - Alphen
Schoonheid in verval –  tot 12 feb
Op haar fiets doorkruiste Alphoto-lid Rieni Stolwijk-van der Zon door Boskoop op zoek naar oude kwekerijloodsjes. Er zijn er nog maar weinig over, des te leuker dus dat het verleden in haar foto’s herleeft. Geïnspireerd door de foto’s maakt zij ook bijzondere pentekeningen. Niet alleen van het loodsje zelf, maar ook van details zoals gereedschappen, een scheef hangende deur, werkkleding aan een haak.
Boomkwekerijmuseum, BoskoopDe Groene camera - tot 27 Feb -
Foto-expositie met de winnaars van de Groene Camera 2021. Indrukwekkende landschappen, dieren in actie, kleurrijke insecten en kunstzinnige beelden zijn onderdeel van de expositie.
Museon Den HaagLeegte en ruimte – tot 27 feb
Een serie monumentale panoramafoto’s van Siebe Swart (1957): Time and tide wait for no man. Deze indrukwekkende reeks zwart-wit foto’s van de Nederlandse kust wordt voor het eerst getoond in Museum Panorama Mesdag. Voor het maken van panoramafoto’s raakte Swart geïnspireerd door de leegte en ruimte die hij ervaarde langs de kusten van de Noordzee, de Wadden en de voormalige Zuiderzee.
Museum Panorama Mesdag, Den HaagDe wereld volgens Roger Ballen - tot 6 maart
Gedurende zijn hele carrière is Roger Ballen (in 1950 geboren in New York, woont en werkt in Johannesburg) gefascineerd door de menselijke geest. In zijn beelden onderzoekt hij de verborgen krachten die ons maken tot wat wij zijn. Dit retrospectief toont hoe Ballen met een veelheid aan foto's en installaties in de afgelopen 30 jaar een hele eigen universum heeft gecreëerd: de wereld volgens Roger Ballen.
Fotomuseum Den Haag

There is always something to find - tot 13 maart
Poëtisch en intiem. Zo wordt het werk van Alec Soth vaak omschreven. Soth (Minneapolis, 1969) is een Amerikaanse documentaire fotograaf in de traditie van Robert Frank, Stephen Shore en Joel Sternfeld.
Kunsthal Helmond

Moluccan Memories - tot 21 maart

Fotograaf Gery ten Broek brengt een ode aan de tweede generatie Molukkers vanwege het 70-jarig verblijf in Nederland. De beelden tonen hen in combinatie met herinneringen aan familie en afkomst. Gery ten Broek (1956) is autodidact. Fotografie is haar manier om met de wereld te communiceren over onderwerpen die haar na aan het hart liggen.
Museum Sophiahof (museumcafé), Den Haag

Clandestien: het lichaam centraal, tot 27 mrt
De tentoonstelling brengt circa 100 zwart-witfoto's samen van ongeveer 60 kunstenaars. Alle werken hebben het thema van het menselijk lichaam gemeen en behoren tot de verzameling van fotograaf en verzamelaar Pedro Slim (Beiroet, Libanon, 1950).
In de tentoonstelling zijn werken te zien van onder andere: Hoyningen-Huene, Horst P. Horst, George Platt Lynes, George Dureau, Robert Mapplethorpe, Diane Arbus, Graciela Iturbide, Antonio Garduño, Pierre Molinier, Allen Frame, Larry Clark, Peter Hujar, Amos Badertscher en Arlene Gottfried.
Cobra Museum, Amstelveen


Wedstrijden

 

Hou de volgende sites in de gaten als je wilt meedoen aan een leuke wedstrijd.

(voor links: ga met de muis over de titel van de wedstrijd)

 

Roots - iedere maand een nieuw thema

 

Digifotopro - iedere maand een nieuw thema.

 

Natuurmonumenten – iedere maand een prijs voor de beste landschaps en planten & dieren foto

 

NRC – iedere maand een nieuw thema.

 

Footo.nl - elk maand een nieuw thema

 

Zuid-Hollands Landsschap - wisselende thema's


Meer fotowedstrijden

Rechtermuisknop uitschakelen