Exposities en wedstrijden

Fotopersbureau Sabel & Daniëls - tot 30 mei
De fotojournalisten Henk Daniëls en Hans Sabel waren in de jaren '50 collega's bij het fotopersbureau Stevens en Magielsen. Begin jaren '60 besloten zij voor zichzelf te beginnen en in 1961 was fotopersbureau Sabel & Daniëls opgericht. Gedurende 30 jaar brachten de twee fotografen allerlei nieuwsonderwerpen in beeld voor de grote kranten.
Zo Mooij Art Gallery, Jan Pieter Heijestraat 164, AmsterdamRevolusi! Indonesië onafhankelijk - tot 5 juni
De tentoonstelling geeft een internationaal perspectief op de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië in de jaren 1945-1949 aan de hand van de verhalen van ooggetuigen. Meer dan 200 objecten - van herinneringen in privébezit tot niet eerder in Nederland getoonde schilderijen uit Indonesische kunstcollecties - geven inzicht in deze belangrijke geschiedenis, voor Indonesië, Nederland en de wereld.
Rijksmuseum Amsterdam

Flower Power- tot 12 juni
In Flower Power toont Dennis A-Tjak zijn fascinatie voor historische bloemensoorten zoals de tulp. Zijn fascinatie leidde hem ook naar Indonesië en Suriname van waaruit nieuwe bloemen en planten in het verleden naar ons land werden geïmporteerd.
Muiderslot, Muiden
John Edmonds – A Sidelong Glance - tot 19 juni
John Edmonds (1989, VS) won in 2021 de Foam Paul Huf Award. De solo tentoonstelling A Sidelong Glance in Foam is onderdeel van deze prijs.
Foam Fotografiemuseum AmsterdamScherpstellen op het einde - tot 19 juni
Museum Hilversum presenteert dit voorjaar een tentoonstelling over de dood als onafwendbaar perspectief. De tentoonstelling laat zien dat doodgaan bij het leven hoort.
Museum Hilversum, Hilversum
Het Oordeel | Buiten redelijke twijfel? - tot  19 juni
De tentoonstelling van Jan Banning en Christina Boyer vertelt het verhaal hoe mensen vermorzeld kunnen raken door systemen die zo veel machtiger zijn dan zijzelf. In de loop van de jaren is er een ongewone vriendschap ontstaan tussen de Nederlandse kunstenaar Jan Banning en de Amerikaanse gevangene Christina Boyer. Na ruim onderzoek was hij overtuigd geraakt van haar onschuld. Daarop is artivist Banning een campagne begonnen waarmee hij intussen enkele honderden mensen in zo'n vijftien landen inspireerde en obiliseerde.
Nederlands Fotomuseum, RotterdamJeroen Hofman - Eiland - tot 19 juni
Fotograaf Jeroen Hofman (1976) werkt altijd vanaf een kraan op ongeveer 20 meter hoogte. Hofman heeft deze werkwijze ontwikkeld om zijn fascinatie voor gelaagdheid in landschappen in beeld te kunnen brengen. Hij toont niet alleen de oever van een rivier, maar de manier waarop deze hele rivierbedding door het landschap meandert.
Fotomuseum Den Haag


Korda: Cuba, Che, Glamour, tot 26 juni
De Cubaanse fotograaf Alberto Diaz Gutiérrez, beter bekend als Korda, is wereldberoemd vanwege zijn iconische portret van Ernesto 'Che' Guevara. De tentoonstelling toont een veelzijdig
en verrassend oeuvre waar niet alleen de Cubaanse revolutie en haar leiders aan bod komen, maar ook het nachtleven in Havana, de vrouwelijke schoonheid en de zeeén rond Cuba.
Cobra Museum, Amstelveen

Iconic images - tot 1 juli
Portretten door Micky Hoogendijk van mensen uit Amsterdam, Los Angeles en Austin (Texas) die tussen 2012 en 2020 zijn vastgelegd. Ook is een selectie van haar abstracte naakten uit de serie The Nudes (2018) te zien.
The College Hotel - Roelof Hartstraat 1, Amsterdam

Paul Blanca - 30 april tot 14 aug
In oktober 2021 overleed de Nederlandse fotograaf Paul Blanca in Amsterdam – waar hij in 1958 geboren werd als Paul Vlaswinkel. Een fotograaf die in de jaren tachtig bekend werd
met provocerende foto’s en zelfportretten en in één adem genoemd werd met fotografen als Erwin Olaf en Robert Mapplethorpe.
Fotomuseum Den HaagTree and Soil - tot 14 aug
De Nederlandse fotograaf Robert Knoth en schrijver en journalist Antoinette de Jong reisden tussen 2011 en 2018 verschillende keren naar Fukushima in Japan, kort nadat hier op 11 maart 2011 een kernramp had plaats gevonden die werd veroorzaakt door een tsunami.
Fotomuseum Den Haag
World Press Photo 2022 - tot 14 aug
Rode jurken opgehangen aan kruizen langs een berm herdenken kinderen die stierven in de Kamloops Indian Residential School, een instelling die is opgericht om inheemse kinderen te assimileren, na de ontdekking van maar liefst 215 ongemarkeerde graven, Kamloops, British Columbia, 19 juni 2021.
De Nieuwe Kerk, Amsterdam

Every Picture Tells a Story - tot 4 sept
Het Joods Museum toont de grootste beeldcollectie over Joodse cultuur en geschiedenis in Nederland. Voor het eerst presenteert het museum een tentoonstelling uit deze collectie, met de focus op moderne documentaire- en kunstfotografie vanaf de jaren 30 van de vorige eeuw.
Joods Museum - AmsterdamBastiaan Woudt - tot 18 sept
Geïnspireerd door grootmeesters zoals Man Ray, Irving Penn en Richard Avedon begint Bastiaan Woudt tien jaar geleden te fotograferen. In een razendsnel tempo verwerft hij internationale bekendheid met zijn werk. Kranenburgh presenteert de eerste museale tentoonstelling van de in Bergen getogen fotograaf.
Museum Kranenburgh - Bergen


Reuzenarbeid - tot 15 okt
De fototentoonstelling Reuzenarbeid toont veertig beelden van de Nieuwe Waterweg die in de buitenruimte worden getoond langs de Koningin Emmaboulevard in Hoek van Holland. Samen vertellen de foto's het verhaal van de landschapsontwikkelingen gedurende de afgelopen 150 jaar.
Koningin Emmaboulevard, Hoek van Holland

Teun Hocks - tot 30 okt
Afgelopen februari overleed Teun Hocks op 74-jarige leeftijd in zijn woonplaats Rotterdam. Hocks was een pionier van de geënsceneerde fotografie, een stroming die voor het eerst breed in 1986 werd getoond in de expositie Fotografia Buffa in het Groninger Museum.
Groninger Museum

Wedstrijden

 

Hou de volgende sites in de gaten als je wilt meedoen aan een leuke wedstrijd.

(voor links: ga met de muis over de titel van de wedstrijd)

 

Roots - iedere maand een nieuw thema

 

Digifotopro - iedere maand een nieuw thema.

 

Natuurmonumenten – iedere maand een prijs voor de beste landschaps en planten & dieren foto

 

NRC – iedere maand een nieuw thema.

 

Footo.nl - elk maand een nieuw thema

 

Zuid-Hollands Landsschap - wisselende thema's


Meer fotowedstrijdenRechtermuisknop uitschakelen