Exposities en wedstrijden

Rechtermuisknop uitschakelen


Vijf jaar foto's van verstild Amsterdam, tot 27 mrt.
De Amsterdamse fotograaf en beeldend kunstenaar Jan Allis maakte de afgelopen vijf jaar honderden ochtendwandelingen door een bijna leeg en verstild Amsterdam en fotografeerde in alle vroegte de langzaam ontwakende stad.
Amstelkerk AmsterdamNo pictures please, tot 28 maart.
Onder de fotografen, waarvan op het Hembrugterrein werk wordt getoond, zijn onder andere Daniek Dijkstra, Daniëlle van der Erve, Louise te Poele, Arthur Martin, Jeroen Fransen en Hans Withoos.
Art Zaanstad, Zaandam,Beautiful Square, tot 3 apr.
Een fotoarchief kan onverwachte schatten bevatten. Jacques Meijer ging in zijn archief naar zwart/wit opnamen zoeken die in beeldverhouding 1:1 passen.
Arti et Amicitiae, AmsterdamBertien van Maanen, tot 10 april
Met trots kondigt HERO de lancering aan van HERO Westergas, een nieuwe project space in het MeterHuisje. De openingstentoonstelling van HERO Westergas is een solotentoonstelling met geselecteerde werken van de veelgeprezen Nederlandse fotografe Bertien Van Manen.
Meterhuisje, Pazzanistraat 6, Amsterdam

De eerste foto van God, tot 26 apr.
Grote tentoonstelling van de levende legende Eddy Posthuma de Boer (1931). Deze generatiegenoot van Ed van der Elsken en Johan van der Keuken is een van de belangrijkste nog levende vertegenwoordigers van de humanistische fotografie in Nederland.
Fotomuseum Den Haag.
Wright Morris – the home place, tot 25 apr.
Naast zijn schrijverschap wijdde Morris een korte periode in zijn leven aan de fotografie. Op bijzondere wijze legde hij de armoede en het verval in het Amerika van de jaren ’30 en ’40 vast.
Foam Amsterdam


Face It, 27 mrt. - 3 mei
Museum Hilversum presenteert de eerste museale solotentoonstelling van fotograaf William Rutten. De levensgrote portretten vormen een indrukwekkende galerij van bijzondere bekende mannen die scherp en gedetailleerd in beeld zijn gebracht. Rutten laat ons hen van dichtbij observeren, intiem, levensecht en zij staren terug.
Museum Hilversum


Insomnia, tot 5 mei,
Met Insomnia laat Annabel Oosteweeghel de wereld van de slapelozen zien. De duistere en verborgen wereld van de nacht, waarin de meesten van ons slapen maar 20 procent van de Nederlanders wakker is. De eenzaamheid, het woelen; nachtelijk lijden dringt zich aan je op in deze fotoserie.
Museum de Fundatie, Zwolle

Sanne Sannes – Extase, tot 10 mei.
Sanne Sannes (1937-1967) is bekend om zijn erotische fotoportretten. Uitsluitend vrouwen zijn daarbij het onderwerp; hij is geobsedeerd door hun erotische kracht. In zijn korte carrière als fotograaf legt hij intieme momenten dicht op de huid in grofkorrelige zwart-wit beelden vast.
Kunsthal RotterdamStrijd om het ijs – Rijzend Water - tot 10 mei.
De tentoonstelling Rijzend water van fotojournalist en filmmaker Kadir van Lohuizen is een wake-up call en belicht de wereldwijde en onomkeerbare gevolgen van de stijgende zeespiegel.
Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam
Carla van de Puttelaar – Artfully dressed, tot 17 mei
Al meer dan vierhonderd getalenteerde vrouwen uit de internationale kunstwereld legde ze vast, gestoken in bijzondere kleding. Haar portrettenreeks Artfully dressed: Women in the Art World verenigt de persoonlijke verhalen van krachtige vrouwen in de kunst en haar voorliefde voor designerkleding.
Museum Jan Cunen, Oss

Sterke verhalen, tot 17 mei
Het Nederlands Fotomuseum verzamelt fotografie uit Nederland en bij de verzamelkeuze spelen verhalen een cruciale rol: het museum verzamelt geen losse foto’s, maar complete archieven of volledige fotoseries.
Nederlands Fotomuseum Rotterdam
Venus & Mercury, 14 mrt. - 31 mei
Acht jaar na haar expositie In and Out of Fashion keert Viviane Sassen terug in Huis Marseille met de monumentale tentoonstelling Venus & Mercury, die alle zalen en ook de tuin van het museum in beslag zal nemen.
Huis Marseille Amsterdam.


Dossier Indië, tot 24 juni.
Het Wereldmuseum vroeg acteur en fotograaf Thom Hoffman als gastconservator. Hij verdiept zich al zo’n 25 jaar in de geschiedenis van “Nederlands-Indië”. De tentoonstelling laat zien hoe er door fotografen uit de negentiende eeuw bewust en onbewust een mythisch beeld van de kolonie werd gecreëerd. De vroegste foto’s schetsen een droombeeld van een prachtig Indië. Maar gaandeweg veranderen de foto’s van karakter en ontstaat er een scherper beeld van de maatschappelijke verhoudingen.
Wereldmuseum RotterdamVivian Maier – Works in Color, 10 apr.- 28 jun
Vivian Maier werd voornamelijk bekend om haar zwart-witfoto’s. In deze tentoonstelling zal een onbekender deel van haar oeuvre te zien zijn: ruim 60 kleurenfoto’s uit de periode 1956-1986.
Foam Amsterdam
Beyond the Image, Bertien van Manen & Friends, 29 febr.- 9 aug
In de tentoonstelling wordt iedere serie van Van Manen, in nauwe samenspraak met de fotografe zelf, gecombineerd met het werk van een andere fotograaf, veertien in totaal, waaronder Nan Goldin, Boris Mikhailov en Rineke Dijkstra.
Stedelijk Museum AmsterdamWat zullen de buren zeggen?  tot 20 aug
Brede selectie van werk van toonaangevende fotografen uit binnen- en buitenland uit de laatste 50 jaar. Met o.a.Diane Arbus, Larry Clark, Anton Corbijn, Catherine Opie, Ruud van Empel, David LaChapelle.
Groninger Museum, Groningen
Wedstrijden

 

Hou de volgende sites in de gaten als je wilt meedoen aan een leuke wedstrijd.

(voor links: ga met de muis over de titel van de wedstrijd)

 

Roots - iedere maand een nieuw thema

 

Digifotopro - iedere maand een nieuw thema.

 

Natuurmonumenten – iedere maand een prijs voor de beste landschaps en planten & dieren foto

 

NRC – iedere maand een nieuw thema.

 

Footo.nl - elk maand een nieuw thema

 

Zuid-Hollands Landsschap - wisselende thema's


Meer fotowedstrijden