Exposities en wedstrijden


  

Zilveren Camera 2019, tot 31 maart
Deze 70ste editie van de Zilveren Camera laat meer dan 200 indrukwekkende nieuwsfoto’s zien van in totaal 55 fotografen. Foto’s Pim Ras, Cynthia Boll, Gerlinde Schrijver, Ernst Coppejans en Bram Janssen.
Museum Hilversum, Kerkbrink 6, Hilversum

 

 

 

  

Expositie Joost Wensveen, tot 31 mrt
Zijn fotografische werk hangt zelfs in een aantal vooraanstaande galeries in Amsterdam en Parijs.
Voor deze foto’s liet hij zich inspireren door de schilderijen van de Amerikaanse kunstenaar Edward Hopper.
Stadsgehoorzaal, Leiden

   

Erwin Blumenfeld, Foam, Amsterdam, t/m 14 apr

De Duitse modefotograaf Erwin Blumenfeld (1897-1969) is een van de meest gevierde en best betaalde modefotografen van zijn tijd. Hij werd vooral bekend vanwege zijn oeuvre in zwart-wit, maar de tentoonstelling in Foam richt zich op de kleurenfotografie die hij in zijn periode in New York ontwikkelde (1941-1960) en hem wereldwijde erkenning bezorgde.

Foam Keizersgracht 609, Amsterdam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Spatio-temporeel, tot 26 april
Van fotografenduo Van de Camp & Heesterbeek wordt een selectie intrigerende zwart-wit beelden getoond.
Eduard Planting Gallery, Amsterdam

 

Het beste van Alphoto - Parkvilla 1 april t/m 12 mei

Fotoclub Alphoto exposeert foto's die zijn ingestuurd voor de jaarlijkse onderlinge wedstrijd om de beste foto van het seizoen. De drie eerst geëindigde foto's worden extra groot getoond. Er doen 25 leden aan de expositie mee. Zij beoefenen diverse stijlen binnen de fotografie. Zo zijn er portretten te zien, maar ook landschappen, abstracte foto's, reisfoto's, urbex en macro.
De deelnemende fotografen zijn: Thérèse Obers, Leo van Zanten, Rob IJsselstein, Nicole van As, José Bruijsten, Han Brinkman, Mariëtte van Heijningen, Hans Mol, Rieni Stolwijk,Bert Noorbeek, Jenneke Kruik, Henny Brouwer, Martine Grootendorst, Peter Sijm, Frederiek van der Linden, Anne Haan, Henk Langerak, Marian van Capel, Jaap van der Linden, Pim Bakker, Joke Dingelhoff, Hans ter Hoek, Erik Brouwer en Marianne de Ruijter.

Parkvilla - Cornelis Geellaan 2, Aphen aan den Rijn

openingstijden: op werkdagen van 09.00-16.00 u en van 19.00 - 22.30 u. Op zaterdag van 19.00 tot 22.30 u. Zondag gesloten.Palm Springs - Gemeentemuseum, Den Haag -  t/m 12 mei

Tijdens de grote dubbeltentoonstelling van Erwin Olaf in Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag zal nieuw werk te zien zijn dat Erwin Olaf dit najaar in Palm Springs (VS) maakte. De fotoserie Palm Springs vormt een drieluik met de series Berlijn (2012) en Shanghai (2017).

In Palm Springs richt Olaf zich op de actualiteit, klimaatverandering en herinneringen aan het Amerika van de jaren 60 die zich in de beelden opdringen.

Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag

 

 

  

  

 

 

Robert F. Kennedy Funeral Train: The People’s View - tot 12 mei
Project van Rein Jelle Terpstra, een visuele reconstructie van de funeral train – de trein die op 8 juni 1968 het stoffelijk overschot van de vermoorde Robert F. Kennedy (RFK) van New York naar Washington D.C. vervoerde.
Nederlands Fotomuseum, Rotterdam

 

Bloemen als inspiratiebron - Muiderslot- tm 12 mei.

Bas Meeuws fotografeerde onlangs vier seizoenen lang de kasteeltuinen van Rijksmuseum Muiderslot. Uit al deze fotos heeft hij onder meer een bloemstilleven gecomponeerd, De lieve lent bij wintertyd. Dit hedendaags fotografisch bloemstilleven toont wat de kasteeltuinen in alle seizoenen bieden.
Muiderslot, Herengracht 1, Muiden
tm 31/03 geopend op za, zo en feestdagen van 12 -17 u.
Vanaf 01/04 geopend ma t/m vrij 10.00-17.00 u. za, zo en feestdagen van 12-17 u.

Futures Past & Present, tot 2 juni
De tentoonstelling toont het werk van vier vrouwelijke fotografen: Céline van Balen, Julie Greve, Esther Kroon en Helga Paris.
Huis Marseille, Keizersgracht Amsterdam

 Iedereen fotografeert - tot 10 juni

Mattie Boom, conservator fotografie van het Rijksmuseum onderzocht de afgelopen jaren honderden foto’s voor haar promotieonderzoek naar de opkomst van amateurfotografie in Nederland.

Ruim 130 foto’s, fotoalbums en camera’s brengen ons terug naar het einde van de negentiende eeuw. Door de uitvinding van kleine, handzame camera’s werd het voor het eerst mogelijk om zelf bijzondere momenten vast te leggen. Met de tentoonstelling Iedereen Fotografeert laat Boom zien dat amateurfotografie ingrijpende veranderingen teweegbracht in de beeldcultuur en geeft ze een antwoord op waarom amateurfoto’s de ‘missing link’ zijn in de geschiedenis van de fotografie.

Rijksmuseum, Amsterdam

 

 

 

 

 

 

 

Van vroeg tot laat - Stedelijk Museum, Breda, 16 feb t/m 10 juni
Teun Hocks speelt met de werkelijkheid. Hij gebruikt zelfgeschilderde decors en zelfgemaakte props. Hoewel beide appelleren aan de werkelijkheid, behouden ze hun kunstmatigheid. Het gebruik van fotografie (en film) versterkt het realisme dat vervolgens met een verfijnde inkleuring wordt genuanceerd.
Stedelijk Museum Breda, Boschstraat 22, Breda

 

 


Dolle mina, Eva Besnyö, tot 30 juni
In de jaren zeventig sluit Eva Besnyö zich aan bij Dolle Mina. In het vastleggen van de acties en demonstraties van deze vrouwenbeweging brengt ze haar vernieuwde principes in de praktijk. Hierin is te zien dat ze haar fotografische werk wil inzetten voor maatschappelijke verandering.
Cobra Museum, Amstelveen

Ed van der Elsken – Lust for life 24 mei tot 6 oktober
Dit wordt de eerste grote tentoonstelling ooit waarin het kleurenwerk van Ed van der Elsken centraal staat. Naast bekende foto’s bevat de tentoonstelling ook onbekend materiaal.
Nederlands Fotomuseum, Rotterdam
 

Bitter Chocolate Stories - Tropenmuseum Amsterdam - tot 1 dec 2019

Op indringende wijze worden de verhalen van 15 kindarbeiders op cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust in beeld gebracht.

Er werken meer dan 2 miljoen kindarbeiders op de cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Tienduizenden kinderen zijn slachtoffer van gedwongen arbeid en mensenhandel voor de productie van cacao. Wie zijn deze kinderen en waarom werken ze daar? Vijftien van hen vertellen in BITTER Chocolate Stories hun verhaal: Bassirou, Valerie, Augustin, Sarata, Mohamed, Cedric, Ghislain, Issaka, Bèbè, Kassoum, Laeticia, Alexis, Cathérine, Josias en Edyon.

De kinderen zijn geportretteerd in een geïmproviseerde fotostudio door een van de meest getalenteerde Afrikaanse fotografen van dit moment: Joana Choumali uit Ivoorkust. De Nederlandse journalist Marijn Heemskerk interviewde hen. Daarnaast schreef zij een aantal achtergrondverhalen. Deze context geeft samen met infographics inzicht in de geschiedenis van de cacaoproductie, in de sociaal-economische positie van boeren in West-Afrika en in de initiatieven die zijn ondernomen om kinderarbeid tegen te gaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wedstrijden

 

Hou de volgende sites in de gaten als je wilt meedoen aan een leuke wedstrijd.

(voor links: ga met de muis over de titel van de wedstrijd)

 

Roots - iedere maand een nieuw thema

 

Digifotopro - iedere maand een nieuw thema.

 

Natuurmonumenten – iedere maand een prijs voor de beste landschaps en planten & dieren foto

 

NRC – iedere maand een nieuw thema.

 

Footo.nl - elk maand een nieuw thema

 

Zuid-Hollands Landsschap - wisselende thema's


Meer fotowedstrijden

 

Rechtermuisknop uitschakelen