Exposities en wedstrijden


Everything OK not OK, tot 2 febr.
In Everything OK not OK schetst Piet Oosterbeek een dualistisch verhaal over jongeren in Georgië, waarin Oosterbeek onderzoekt hoe we vanuit een Westers perspectief beelden interpreteren.
Melkweg Expo, Amsterdam.Steenbergen Stipendium 2019, t/m 9 febr.
De jury van het Steenbergen Stipendium 2019, de prijs voor fotografietalent in Nederland, heeft vijf afstudeerprojecten van studenten aan kunstacademies genomineerd. Voor de selectie hanteerde de jury, naast de fotografische kwaliteit, de mate waarin het werk reflecteert op de wereld om ons heen als belangrijk selectiecriterium.
Nederlands Fotomuseum Rotterdam.
Modern Perspectives - Foto & Film Amsterdam 1920-1940, 16 febr.
Voor de beeldcultuur was het interbellum een van de meest creatieve perioden in de geschiedenis, toen de camera een verlengstuk werd van het menselijk oog. Film was hét nieuwe medium en de filmtechniek en het kino-oog inspireerden kunstenaars en fotografen tot een nieuwe blik op vertrouwde onderwerpen.
Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32


Natuurgebied De Staart, tot 29 febr.
De Koniks en de Schotse Hooglanders zijn noodzakelijk om de natuurlijke vorm van het grasland te behouden. Alle foto's van de expositie zijn gemaakt door leden van de Werkgroep Natuurfotografie van de Vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL).
Natuurbezoekerscentrum Klein Profijt, Oud-Beijerland.
Outside Fashion,  tot 8 maart.
Modefotografie van de studio naar exotische oorden (1900–1969) toont unieke vintage foto’s en tijdschriften tonen zeventig jaar evolutie in de modefotografie.
Huis Marseille, Amsterdam.
A tribute to Terry O'Neill, 8 jan.- 21 mrt.
Terry O'Neill (1938-2019) is in november op 81-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Londen. De galerie toont een selectie iconische zwart-wit portretten van filmsterren en artiesten uit met name de Swinging Sixties en Roaring Seventies.
Eduard Planting Gallery, Amsterdam.


De eerste foto van God, 18 jan.- 26 apr.
Grote tentoonstelling van de levende legende Eddy Posthuma de Boer (1931). Deze generatiegenoot van Ed van der Elsken en Johan van der Keuken is een van de belangrijkste nog levende vertegenwoordigers van de humanistische fotografie in Nederland.
Fotomuseum Den Haag.


Insomnia, 18 jan./ 5 mei,
Met Insomnia laat Annabel Oosteweeghel de wereld van de slapelozen zien. De duistere en verborgen wereld van de nacht, waarin de meesten van ons slapen maar 20 procent van de Nederlanders wakker is. De eenzaamheid, het woelen; nachtelijk lijden dringt zich aan je op in deze fotoserie.
Museum de Fundatie, Zwolle
Strijd om het ijs – Rijzend Water - tot 10 mei.
De tentoonstelling Rijzend water van fotojournalist en filmmaker Kadir van Lohuizen is een wake-up call en belicht de wereldwijde en onomkeerbare gevolgen van de stijgende zeespiegel.
Het Scheepvaartmuseum, AmsterdamSterke verhalen, tot 17 mei
Het Nederlands Fotomuseum verzamelt fotografie uit Nederland en bij de verzamelkeuze spelen verhalen een cruciale rol: het museum verzamelt geen losse foto’s, maar complete archieven of volledige fotoseries.
Nederlands Fotomuseum Rotterdam


Dossier Indië, tot 24 juni.
Het Wereldmuseum vroeg acteur en fotograaf Thom Hoffman als gastconservator. Hij verdiept zich al zo’n 25 jaar in de geschiedenis van “Nederlands-Indië”. De tentoonstelling laat zien hoe er door fotografen uit de negentiende eeuw bewust en onbewust een mythisch beeld van de kolonie werd gecreëerd. De vroegste foto’s schetsen een droombeeld van een prachtig Indië. Maar gaandeweg veranderen de foto’s van karakter en ontstaat er een scherper beeld van de maatschappelijke verhoudingen.
Wereldmuseum Rotterdam

Wedstrijden

 

Hou de volgende sites in de gaten als je wilt meedoen aan een leuke wedstrijd.

(voor links: ga met de muis over de titel van de wedstrijd)

 

Roots - iedere maand een nieuw thema

 

Digifotopro - iedere maand een nieuw thema.

 

Natuurmonumenten – iedere maand een prijs voor de beste landschaps en planten & dieren foto

 

NRC – iedere maand een nieuw thema.

 

Footo.nl - elk maand een nieuw thema

 

Zuid-Hollands Landsschap - wisselende thema's


Meer fotowedstrijden

Rechtermuisknop uitschakelen