Exposities en wedstrijden

Realisme nu, tot 4 okt.
Wat is realisme nu? In de 19de eeuw zorgde het begrip voor een revolutie. Realistische schilders keken om zich heen en zetten dat op het doek. Die soms wel rauwe werkelijkheid was 'te waar' en dus niet 'mooi', vonden bijna alle vakbroeders en kunstliefhebbers.
Stedelijk Museum Schiedam

Cas Oorthuys & Maria Blaisse – Weef - tot 18 okt.

Textiel en Amersfoort zijn al ruim 500 jaar verweven met elkaar. In hoogtijdagen waren er wel vijftig fabrikanten en een bonte hoeveelheid aan beroepen in de stad, zoals spinners, wevers, ververs, kammers, etc. Allemaal in hun eigen gilde. Cas Oorthuys heeft Amersfoort als textielstad

in de jaren 50 fotografisch in beeld gebracht. Deze foto’s worden tentoongesteld in het Rietveldpaviljoen. Eeuwenlang was textiel, naast bier en tabak, de belangrijkste bron van

inkomsten voor de Amersfoorters.

Rietveldpavljoen, Amersfoort


World Press Photo 2020 - tot 29 nov

De Nieuwe Kerk toont traditiegetrouw de première van de jaarlijkse tentoonstelling van de internationale persfotografie-wedstrijd, die hierna op wereldtour gaat. In de tentoonstelling zijn ruim 150 bekroonde beelden van 44 fotografen uit 24 landen te zien.
Nieuwe Kerk, Amsterdam
Amsterdamse Meiden, 11 sept. - 6 dec.

Tussen 1990 en 1992 spendeerde van de Amerikaanse fotograaf Remsen Wolff (1940-1998) een maand per jaar in het American Hotel in Amsterdam voor het project Special Girls - A Celebration, een reeks portretten van transgenders in New York en Amsterdam - de stad die destijds te boek stond als gay capital of Europe.

Foam, Amsterdam
Alec Soth - I Know How Furiously Your Heart is Beating – tot 6 dec.
Als fotograaf maakte Alec Soth in 2004 naam met zijn serie Sleeping by the Mississippi waarin de zonderlinge en onopgemerkte plekken en personen centraal staan die hij aantrof tijdens zijn reizen langs de rivier. Foam presenteert de eerste museale tentoonstelling van zijn nieuwe serie, bestaande uit stillevens van bescheiden bezittingen en portretten van uitzonderlijke mensen in hun persoonlijke omgeving.
Foam, Amsterdam
Nine Walls - One Floor - tot 31 dec.
Nine Walls - One Floor is niet één expositie, maar een groepsexpositie met 10 verschillende thema's in kleur en zwart/wit met onder andere straatfotografie, portretfotografie, naaktfotografie, popfotografie en dierenportretten.
Pim Westerweel, galerie Vintage Photo Gallery ,Naarden.
De collectie belicht, tot jan. 2021
De Rotterdamse fotograaf Marwan Magroun presenteert in de tentoonstelling De collectie belicht door zijn persoonlijke keuze uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum. In totaal heeft Magroun 22 foto’s geselecteerd die hem intrigeren.
Nederlands Fotomuseum, Rotterdam

Willem Diepraam – 50 jaar fotografie - 9 okt. - 10 jan.

Fotograaf Willem Diepraam (1944) is van grote invloed geweest op de Nederlandse fotografie. Vanaf de jaren 70 stond hij aan de wieg van de journalistieke fotoreportage, hij droeg in 2011 zijn fotowerk over aan het Rijksmuseum. Nu wordt Diepraams vroege en recente werk voor het eerst tentoongesteld. Naast het bijna onherkenbare Nederland van de jaren 70 en 80 legde Diepraam voor Vrij Nederland, Suriname aan de vooravond van de onafhankelijkheid vast.

Rijksmuseum, AmsterdamRotterdam werkt, tot 10 jan.
160 jaar opdrachtfotografie uit verborgen archieven gehaald.
In deze nieuwe fototentoonstelling staat opdrachtfotografie in Rotterdam van 1860 tot nu centraal. Rotterdam werkt neemt je mee door de Maasstad en de ontwikkeling van de Rotterdamse havens en bedrijven die altijd gesloten waren voor buitenstaanders.
Nederlands Fotomuseum, RotterdamFor Your Eyes Only – tot 7 febr.
Voor het eerst is de collectie blootfotografie van journalist en fotoverzamelaar Wim de Jong voor iedereen te zien. Met For Your Eyes Only draagt de Kunsthal bij aan het ontsluiten van verborgen particuliere collecties. De verzameling begint bij foto's van omstreeks 1870 en het midden van de jaren 1980 vormt het einde ervan. Wim de Jong (1957) is schrijver, journalist en fotografieverzamelaar. Hij was jarenlang als redacteur en columnist werkzaam voor de Volkskrant.
Kunsthal, Rotterdam
My Brexit 52/48 -  tot 14 febr.
De expositie toont het verhaal van een verdeeld Groot-Brittannië. Een krappe meerderheid van de Britten stemde in 2016 voor vertrek uit de Europese Unie. Gefascineerd door de uitslag van het referendum keert Merlin Daleman terug naar de streek waar hij opgroeide. In de Black Country, de voormalige mijnstreek ten westen van Birmingham, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Hij vindt er steden waar alles hetzelfde is gebleven als in zijn jeugd, alleen is alles nu verloederd.
Kunsthal – Rotterdam

CANDID, tot 28 februari 2021

Een selectie van ruim zeventig foto’s van het hedendaagse strandleven vanuit een niet alledaags perspectief. De foto’s zijn in opdracht van het museum gemaakt door vier aanstormende Haagse fotografen die voor de gelegenheid een collectief hebben gevormd: Giedo van der Zwan (1967), Mirjam Rosa (1982), Merel Schoneveld (1983) en Sandra Uittenbogaart (1975). Samen geven ze een tijdsbeeld van de badplaats, actueel op het moment van maken, maar sneller dan verwacht een nostalgisch beeld geworden.
Panorama Mesdag- Den HaagBarend Houtsmuller, tm dec
Een expositie met wisselend werk van Barend Houtsmuller.
Café Restaurant Vrijburcht, Amsterdam


Engelen van de zee – tot 5 apr
Het Scheepvaartmuseum toont in samenwerking met de Dutch National Portrait Gallery de tentoonstelling Engelen van de Zee van fotograaf Stephan Vanfleteren. Engelen van de Zee bestaat uit een serie portretten van jongens tussen de zes en zestien jaar van maritiem opleidingsinstituut Koninklijk Werk IBIS in het Belgische Bredene. Stephan Vanfleteren portretteerde kinderen uit complexe gezinssituaties in hun traditionele matrozenpak: de Engelen van de zee. 'Ieder kind heeft recht op een zichtbare horizon, ook wanneer het stormt op zee.' - Stephan Vanfleteren.
Scheepvaartmuseum, Amsterdam.Wedstrijden

 

Hou de volgende sites in de gaten als je wilt meedoen aan een leuke wedstrijd.

(voor links: ga met de muis over de titel van de wedstrijd)

 

Roots - iedere maand een nieuw thema

 

Digifotopro - iedere maand een nieuw thema.

 

Natuurmonumenten – iedere maand een prijs voor de beste landschaps en planten & dieren foto

 

NRC – iedere maand een nieuw thema.

 

Footo.nl - elk maand een nieuw thema

 

Zuid-Hollands Landsschap - wisselende thema's


Meer fotowedstrijden

Rechtermuisknop uitschakelen