Exposities en wedstrijden

John Ahearn & Rigoberto Torres  - Witte de With, Rotterdam tm 20 jan

In 1991 kregen de New Yorkse kunstenaars John Ahearn en Rigoberto Torres de opdracht om een publiek kunstproject uit te voeren in Rotterdam, als onderdeel van hun tentoonstelling South Bronx Hall of Fame bij Witte de With. Betrokken bij dit project waren acht inwoners van Cool, de wijk waarin ook het instituut is gelegen.

Door de bewoners in alledaagse situaties te portretteren en deze beelden te installeren in de wijk wilden de kunstenaars tegenwicht bieden aan de alomtegenwoordigheid van traditionele monumenten en levensgrote heldensculpturen. Diverse leeftijden en levensfases kwamen terug in de portretbustes in Cool: sommige deelnemers waren in 1991 nog erg jong, andere waren al wat ouder. Enkele van de originele sculpturen zijn nog steeds te zien in de wijk, sommige zijn verwijderd.

Eerder dit jaar heeft Witte de With de oud-deelnemers opnieuw benaderd om te zien waar zij nu staan in het leven. Niet allemaal wonen zij nog in Cool, maar op één reeds overledene na zijn alle geportretteerden nog altijd gevestigd in Rotterdam. Zonder titel toont een presentatie met archiefbeelden en andere documentatie, maar biedt ook plaats aan de herinneringen van de oud-deelnemers aan het kunstproject in Cool en de samenwerking met Ahearn en Torres. Tot slot zijn nieuwe fotoportretten te zien, in opdracht gemaakt door Bob Goedewaagen, de fotograaf die ook in 1991 het proces in beeld bracht. Deze presentatie in één van de twee vitrines in Zonder titel is de tweede in een reeks gebaseerd op het rijke tentoonstellingsarchief van Witte de With.

Witte de With Center for Contemporary Art, Witte de Withstraat 50, 3012 BR Rotterdam

De galerie is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-18.00 uur.

 

 

 

Dit is Cas – Nederlands Fotomuseum, Rotterdam tot 13 jan

Cas Oorthuys (1908-1975) heeft altijd veel en vrijwel aan een stuk door gefotografeerd. Hij is eigenlijk nooit zonder toestel de deur uitgegaan. Meestal met twee tot drie camera’s om zijn nek, en soms meer. Uiteindelijk laat hij een archief van bijna een half miljoen foto’s achter. Zoals landschapsschilders uit de zeventiende eeuw eeuwenlang het beeld van Nederland bepaalden, doet Cas Oorthuys dat met zijn fotografie: met veel wind en water, imposante wolkenluchten en een open, opgeruimd landschap.

Cas Oorthuys gaat niets uit de weg. Met gevaar voor eigen leven blijft hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim fotografen. Zijn portret van een uitgehongerde vrouw met een stukje brood groeit uit tot het icoon van de hongerwinter. Na de oorlog richt hij zijn camera op de wederopbouw, waarin hij als geen ander de sfeer van optimisme en hard werken weet te vangen. Er is weer licht, lucht en ruimte. Dit zie je letterlijk terug in zijn fotografie. Ook reist hij in deze periode de hele wereld rond. Zijn foto’s betekenen in die tijd voor veel Nederlanders een eerste kennismaking met steden over de grens.

Thuis is Amsterdam, waar hij met zijn gezin aan de Amstel heeft gewoond. De naam ‘Cas Oorthuys’ staat voor een geolied familiebedrijf, waar fotografie op een vanzelfsprekende manier deel van het gezinsleven uitmaakt: zijn vrouw Lydia onderhoudt het archief van bijna een half miljoen foto’s en zijn jongste zoon Frank speelt met zijn speelgoedbootjes in het water van de spoelbakken. De tentoonstelling Dit is Cas geeft een bijzondere inkijk in het reilen en zeilen van het bedrijf Oorthuys.

 

 

Surf Tribe - Kunsthal, Rotterdam - t.m. 13 jan

De Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (Kortrijk,1969) legt in zijn recente project ‘Surf Tribe’ een cultuur bloot waarin een diep respect voor de oceaan overheerst. Vanfleteren kijkt voorbij de traditionele surfspots van Californië en Hawaï en gaat over de hele wereld op zoek naar mensen die leven op plekken waar de oceaan het land raakt. Hij legt daar een haast vloeibare gemeenschap vast van ‘onderdanen van de machtige Surf Tribe’ die de natuur als enige meester heeft. Geen actiefoto’s op azuurblauwe golven in deze fotoserie, maar serene zwart-witportretten in Vanfleterens pure en beklijvende stijl.

Liefde voor het water en de verslaving aan de golf

Stephan Vanfleteren duikt gedurende anderhalf jaar diep in de wereld van de internationale surfgemeenschap. Tijdens talrijke ontmoetingen en avonturen brengt hij vele surfers voor zijn lens. Met ruim 70 karaktervolle zwart-wit portretten is de tentoonstelling ‘Surf Tribe’ een indrukwekkende ode aan mensen die de oceaan in hun ziel dragen. De foto’s laten de echte mensen achter de surfers zien, in al hun kracht en kwetsbaarheid. Wat hen verbindt, is de liefde voor het water en de verslaving aan de golf. Het gevoel van nietigheid tegenover de krachten van de natuur, de gewonnen en verloren gevechten — met anderen, maar vooral met zichzelf.

 

 

 

Shooting Stars - ElliottHalls, Amsterdam - tm 19 jan

Bob Willoughby (1927-2009) was in de twintigste eeuw een echte pionier in fotografie. Hij was de eerste 'externe' fotograaf die door de filmstudio's in ollywood werd ingehuurd om tijdens de productie belangrijke momenten op de set vast te leggen.

Met foto's van Frank Sinatra tot Marilyn Monroe, Elvis Presley tot Audrey Hepburn, veranderde deze innovatieve Amerikaanse fotograaf de manier waarop filmsterren voor altijd zouden worden afgebeeld.

Bob kreeg voor zijn twaalfde verjaardag een Argus C-3 camera, die de katalysator was voor wat de sleutel tot zijn toekomst zou worden. Hij studeerde cinema aan de Universiteit van Zuid-Californië en hij werkte onder de gerenommeerde cineast Saul Bass aan het Kahn Institute of Art terwijl hij stage liep bij Hollywood-fotografen.

Willoughby's reporageachtige stijl bij het portretteren van jazz-iconen als Chet Baker, Louis Armstrong en Miles Davies trokken de aandacht van Harper's Bazaar die hem zijn eerste mode-opdracht gaf in de vroege jaren 50. Zijn carrière begon echt in 1954 toen Warner Bros. hem vroeg om de slotscène van Judy Garland te fotograferen op de set van A Star Is Born - dit portret van de ster werd zijn eerste cover van het leven en haar tweede. Dit begon een non-stop samenwerking met de publiciteitsafdelingen van alle grote Hollywood-studio's - Willoughby werd vanaf dat moment al snel een van de meest gewilde fotografen van zijn tijd. Eigenlijk was het werk van Willoughby gedurende een periode van 20 jaar zelden een week uit de tijdschriften.

ElliottHalls, Tussen de Bogen 91 1013 JB Amsterdam, 1015 AK Amsterdam

Openingstijden di t/m zat van 13-18 u en op afspraak.

www.elliotthalls.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Ma - Stedelijk Museum Schiedam - tm 3 feb

Sommige foto's hoef je maar één keer te zien of ze staan voor altijd op je netvlies gebrand. Dat geldt voor de ontroerende foto's die Margi Geerlinks de afgelopen jaren maakte van de dementerende moeder van Hugo Borst. Onder de titel Ma presenteert het Stedelijk Museum Schiedam een selectie. 'Het werk sluit mooi aan bij de tentoonstelling Familie die tegelijkertijd is te zien. Dementie, mantelzorg en afscheid, het zijn allemaal thema's waar veel van ons mee te maken krijgen', zegt directeur Deirdre Carasso. De tentoonstelling opent op de Dag van de Mantelzorger.

Margi Geerlinks volgde Joke Borst die eind augustus overleed ongeveer tien jaar. Ze legde vast hoe Joke haar huis moest verruilen voor een plek in een verzorgingstehuis en wat dementie voor moeder en zoon betekent. 'We kregen een nauwe band en maakten vaak grapjes over het leven. Joke voelde zich vertrouwd bij mij. Jij bent toch familie, zei ze vaak?' Twee van de foto's die nu in het museum hangen, sieren het omslag van de succesvolle boeken Ma en Ach moedertje, waarin zoon en mantelzorger Hugo Borst liefdevol en soms ook grappig schrijft over zijn moeders aftakelende geest.

 

 

 

Doorkachelen- Gafé De Gruyter, Amsterdam - tm 1 maart

Leo ter Heege maakte van 1950 tot 1970 met zijn Rolleiflex en Leica, foto's van ieder denkbaar onderwerp. Zijn werk werd via het ANP gepubliceerd in de NRC, Volkskrant, Het Vrije Volk, Het Utrechts Nieuwsblad en de overige landelijke pers.

Uit zijn brede oeuvre selecteerden Frans Klos en Peter ter Heege, zoon van de fotograaf, wielrenfoto's uit de jaren '50 en '60. Dynamische zwart/wit foto's van Nederlandse wielrenners van toen zoals Jan Janssen, Piet van Heusden, Henk Nijdam en Piet van Steenvoorden.

Piet de Gruyter, Van Limburg Stirumplein 4-6, 1051 BE Amsterdam

Openingstijden zo t/m do van 10-13 u, vrij en za van 10-15 u

 

 

 

 

 

 

 

Recent Histories - Huis Marseille, Amsterdam - t/m 3 mrt

Voor de tentoonstelling Recent Histories hebben Huis Marseille en The Walther Collection (New York/Neu-Ulm) de handen ineengeslagen om een unieke presentatie van Afrikaanse fotografie en videokunst te realiseren. Afrikaanse fotografie vormt een zwaartepunt in het verzamelbeleid van beide instellingen en voor deze tentoonstelling heeft Huis Marseille een ruime keus kunnen maken uit de gelijknamige expositie van The Walther Collection die in 2017 in Neu-Ulm te zien was. Recent Histories in Amsterdam combineert het recente werk van jonge Afrikaanse fotografen met het werk van Afrikaanse fotografen van verschillende generaties uit de collectie van Huis Marseille en de Han Nefkens H+F Collection. Van David Goldblatt (1930–2018), de grand old man van de Zuid-Afrikaanse fotografie, tot Lebohang Kganye (1990), die in 2011 haar opleiding afrondde in Johannesburg. De tentoonstelling verenigt de uiteenlopende perspectieven van deze fotografen op hun land en hun continent. De thematiek die hun werk verbindt, gaat over identiteit, migratie, afkomst en de erfenis van het kolonialisme in relatie tot hun persoonlijke ervaringen.

Deelnemende fotografen

Mimi Cherono Ng’ok (Kenia), David Goldblatt (Zuid-Afrika), Em’kal Eyongakpa (Kameroen), Pieter Hugo (Zuid-Afrika), Délio Jasse (Angola), Lebohang Kganye (Zuid-Afrika), Sabelo Mlangeni (Zuid-Afrika), Santu Mofokeng (Zuid-Afrika), Zanele Muholi (Zuid-Afrika), Mame-Diarra Niang (Frankrijk/Ivoorkust/Senegal), Dawit L. Petros (Eritrea/Canada/VS), Thabiso Sekgala (Zuid-Afrika), Mikhael Subotzky (Zuid-Afrika), Guy Tillim (Zuid-Afrika), Michael Tsegaye (Ethiopië).

 

 

 

Binnenkijken met Thijs Wolzak - Design museum, Den Bosch tm 17 feb

Van september 2011 tot januari 2018 fotografeerde Thijs Wolzak 248 keer Nederlanders in hun interieur. De fotoserie Binnenkijken maakte hij voor NRC Handelsblad en in het bijschrift van de foto’s moeten vele honderdduizenden lezers van de krant op zoek zijn gegaan naar de vaste vragen “Wat is er in uw huis van Ikea?” en “Wat neemt u mee bij brand?”. De foto’s stellen de bewoners centraal in hun eigen interieur en elke foto stelt natuurlijk de vraag: wie is de bewoner en op welke manier is de bewoner ook zijn interieur? Wolzak kijkt bij mensen binnen, wij kijken in hun ziel.

Tijdens zijn bezoeken was Wolzak vaak sprakeloos: hij zag hoe ver mensen gaan in het construeren van een thuis, het inrichten van de eigen woonplek, het bouwen van hun nest. Wat voor de kijker regelmatig verbazingwekkend of zelfs absurd is, is voor deze bewoners vanzelfsprekend, de enige logische keuze.

Design museum Den Bosch

 

 

 

Inscapes - Eduard Planting Gallery, Amsterdam - t/m 2 mrt

Voor de serie Inscapes laat Astrid Verhoef het stedelijk leven achter zich en reist naar desolate landschappen, op zoek naar connectie in de natuur. Zodra zij zichzelf in deze landschappen plaatst en fotografeert verschijnt er een karakter dat niets liever wil dan zich verbinden met de omgeving, maar tegelijkertijd niet helemaal op haar plaats is.

Eduard Planting Gallery, Eerste Bloemdwarsstraat 2 links, 1016 KS Amsterdam

www.eduardplanting.com

Openingtijden wo t/m za 13.00-18.00 u. en op afspraak.

 

 

 

 

 

 

Feast for the Eyes - Foam, Amsterdam - tm 3 mrt

Feast for the Eyes laat de rijke geschiedenis van de voedselfotografie zien - niet alleen in de beeldende kunst, maar ook in commerciële en wetenschappelijke fotografie en fotojournalistiek. Van de banaliteit van het ontbijt in een wegrestaurant van Stephen Shore tot het symbolische stilleven van Laura Letinsky, van Roger Fentons uitgebreide negentiende-eeuwse uitstallingen van eten tot de kookboeken van de jaren zestig.

Foam, Keizersgracht 609, 1017 DS Amsterdam

www.foam.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Chim’ (David Seymour) – Joods Historisch museum, Amsterdam – tm 10 maart

Een grote overzichtstentoonstelling van de joodse Pools-Amerikaanse fotograaf David Seymour (1911-1956), ook bekend onder zijn bijnaam ‘Chim’. David Seymour was een van de grootste documentaire fotografen van de 20ste eeuw en samen met zijn vrienden Robert Capa en Henri Cartier-Bresson in 1947 grondlegger van het fotobureau Magnum Photos. Zijn fotografie bestrijkt een periode van bijna 25 jaar, van de vroege jaren dertig tot zijn plotselinge dood in 1956, en toont de meest heftige gebeurtenissen van die tijd: de grote vooroorlogse politieke demonstraties en stakingen in Frankrijk, de Spaanse Burgeroorlog en de opbouw van het verwoeste Europa na de Tweede Wereldoorlog. Met name zijn foto’s van door de oorlog getraumatiseerde kinderen trokken destijds de aandacht. De bescheiden Seymour bleef lang in de schaduw van zijn beroemde vrienden en geniet weinig bekendheid bij het grote publiek. Deze verrassende en indrukwekkende tentoonstelling zal hier zeer zeker verandering in brengen.

De tentoonstelling is samengesteld door het International Center of Photography in New York.

 

 

 

 

Palm Springs - Gemeentemuseum, Den Haag - 16 febr. t/m 12 mei

Tijdens de grote dubbeltentoonstelling van Erwin Olaf in Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag zal nieuw werk te zien zijn dat Erwin Olaf dit najaar in Palm Springs (VS) maakte. De fotoserie Palm Springs vormt een drieluik met de series Berlijn (2012) en Shanghai (2017).

In Palm Springs richt Olaf zich op de actualiteit, klimaatverandering en herinneringen aan het Amerika van de jaren 60 die zich in de beelden opdringen.

Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van vroeg tot laat - Stedelijk Museum, Breda, 16 feb t/m 10 juni

Teun Hocks speelt met de werkelijkheid. Hij gebruikt zelfgeschilderde decors en zelfgemaakte props. Hoewel beide appelleren aan de werkelijkheid, behouden ze hun kunstmatigheid. Het gebruik van fotografie (en film) versterkt het realisme dat vervolgens met een verfijnde inkleuring wordt genuanceerd.

Stedelijk Museum Breda, Boschstraat 22, Breda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bitter Chocolate Stories - Tropenmuseum Amsterdam - tot 1 dec 2019

Op indringende wijze worden de verhalen van 15 kindarbeiders op cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust in beeld gebracht.

Er werken meer dan 2 miljoen kindarbeiders op de cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Tienduizenden kinderen zijn slachtoffer van gedwongen arbeid en mensenhandel voor de productie van cacao. Wie zijn deze kinderen en waarom werken ze daar? Vijftien van hen vertellen in BITTER Chocolate Stories hun verhaal: Bassirou, Valerie, Augustin, Sarata, Mohamed, Cedric, Ghislain, Issaka, Bèbè, Kassoum, Laeticia, Alexis, Cathérine, Josias en Edyon.

De kinderen zijn geportretteerd in een geïmproviseerde fotostudio door een van de meest getalenteerde Afrikaanse fotografen van dit moment: Joana Choumali uit Ivoorkust. De Nederlandse journalist Marijn Heemskerk interviewde hen. Daarnaast schreef zij een aantal achtergrondverhalen. Deze context geeft samen met infographics inzicht in de geschiedenis van de cacaoproductie, in de sociaal-economische positie van boeren in West-Afrika en in de initiatieven die zijn ondernomen om kinderarbeid tegen te gaan.

 

 

 

 

 

 

Wedstrijden

Hou de volgende sites in de gaten als je wilt meedoen aan een leuke wedstrijd.

(voor links: ga met de muis over de titel van de wedstrijd)

 

Roots - iedere maand een nieuw thema

 

Digifotopro - iedere maand een nieuw thema.

 

Natuurmonumenten – iedere maand een prijs voor de beste landschaps en planten & dieren foto

 

NRC – iedere maand een nieuw thema.

 

Footo.nl - elk maand een nieuw thema

 

Zuid-Hollands Landsschap - wisselende thema's

 

Rechtermuisknop uitschakelen