Exposities en wedstrijden

Landscape Photography, Saskia Boelsums, t/m 23 nov.

Selectie intrigerende beelden die de schoonheid laat zien van Hollandse landschappen met imposante wolkenluchten. De landschapsfoto’s van kunstfotograaf Saskia Boelsums hebben een sterk eigen signatuur: overweldigend en schilderachtig.
Eduard Planting GalleryNatuurfotografie in de Hortus Amsterdam, t/m 30 nov. 

De Rootsnatuurfoto tentoonstelling is te zien in de tuin van de Hortus Amsterdam. De Roots Natuurfotowedstrijd wordt al 15 jaar georganiseerd vanuit het Natuurmagazine Roots en is een van de belangrijkste wedstrijden voor Nederlandse natuurfotografie. Dit jaar kwamen er ruim 6.500 foto’s binnen.

Hortus Botanicus Amsterdam
Portretten van het moderne leven, Berenice Abbott, tot 1 dec.
Abbott is een van de sleutelfiguren in de geschiedenis van de 20e-eeuwse fotografie. Haar werk sloeg een brug tussen de artistieke avant-garde op ‘het oude continent’ en de opkomende kunstscene in het New York van de jaren twintig en dertig.
Huis Marseille, Amsterdam

Solo - Marie Cécile Thijs, t/m 1 dec.
Thijs’ werk is opgenomen in belangrijke museumcollecties zoals het Museum of Photographic Arts (MOPA) San Diego, het National Museum of History and Art (Mnha) in Luxembourg, en het Rijksmuseum in Amsterdam.
Smith-Davidson Gallery, Amsterdam
Brassaï, tot 4 dec.
Brassaï (1899-1984) maakte talloze iconische beelden van het Parijse leven in de jaren 30. Hij stond bekend om zijn nachtelijke beelden van de stad, maar hij fotografeerde ook de high society, het ballet, de opera en de intellectuelen - waaronder zijn vrienden en tijdgenoten als Pablo Picasso, Salvador Dalí en Henri Matisse.
Foam, AmsterdamRotterdam 18:30 - Portretten van Rotterdammers thuis, t/m 8 dec.
Fotograaf Malou van den Berg (1988) portretteert Rotterdammers op de plek waar zij zich veilig voelen, uitrusten, lachen en huilen: hun woonkamer.
Museum Rotterdam
Op zoek naar de verloren tijd, t/m 7 dec
Pierre Segers (1935-2016) .Zijn belangrijkste werk maakte hij in de jaren zeventig en tachtig. Enerzijds het Europa met het communisme en dictaturen, anderzijds het Europa waarin de seksuele revolutie, de ontkerkelijking, de democratisering en vrouwenemancipatie voor grote veranderingen zorgden.
Pennings Foundation, Eindhoven


50 jaar fotograaf, Hessel Bosch, t/m 21 dec.
Na bijna een halve eeuw gewerkt te hebben volgens de regels van de vakfotografie gaat hij nu helemaal los, met als enige regel dat er geen regels zijn.
Fotogalerie Objektief, EnschedeVoltooid Verleden Tijd, t/m 28 dec.
Mirjam de Zeeuw is een fotograaf met een geheel eigen signatuur en thematiek. Terugkerend thema is de verloren tijd. Deze visualiseert ze in zwart/wit fotografie met interieurs die niet meer bestaan en in kleurenfotografie met klassieke composities van verlepte, halfvergane bloemen.
ARTTRA, Amsterdam
De magie van de camera obscura, t/m 5 jan. 

Fotograaf Richard Learoyd (Nelson UK 1966) maakt met zijn zelfgebouwde camera obscura levensgrote portretten met een lange sluitertijd. Fotomuseum Den Haag toont portretten, landschappen en stillevens van Learoyd in zijn eerste grote solotentoonstelling in Nederland.

FotoMuseum Den Haag


A Tribute to Flowers, Richard Fischer,  t/m 5 jan.
De internationale topfotograaf Richard Fischer wil met zijn kunst mensen bewust maken van de kwetsbaarheid van de natuur. Doordat er steeds minder ruimte is voor natuur, wordt één op de drie plantensoorten bedreigd.
Flower Art Museum, AalsmeerThe White Blouse, tot 5 jan
Fotograaf Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier maakte een serie van 75 portretten van vrouwen en mannen, volwassenen en kinderen, bekenden en onbekenden, allen in of met de ruim honderd jaar oude kanten blouse die ooit toebehoorde aan haar oudtante.
Singer Museum Laren

Bewogen Beeld, tot 5 jan.
Chinese kunstenaar Bolin, ook bekend als The Invisible Man of de Kameleonkunstenaar, verbeeldt verhalen rondom actuele mondiale thema's en de relatie tussen mens en omgeving.
Kunstlinie Almere, Flevoland


Wim Heuvelman, 11 jan.
Al meer dan 57 jaar fotografeert hij en maakte hij als professioneel fotograaf foto’s in opdracht: van bruidjes, jubilarissen en bedrijfsfeesten, maar ook van huizen, interieurs en schilderijen. Daarnaast maakt hij vrije foto’s van uiteenlopende onderwerpen als bakstenen, bomen, eiken meubelen, schakelkasten en grasdrogers. De resultaten daarvan tonen zijn vakmanschap en zijn plezier in het fotograferen.
Boomkwekerijmuseum, Reijerskoop 54, Boskoop
ON/OFF, tot 19 jan.
Lukt het ons nog om OFF te staan, of staan we voortdurend ON? Martijn van de Griendt fotografeerde in opdracht van het Rijksmuseum onze huidige consumptiemaatschappij waarin we altijd-maar-aan-staan.
Rijksmuseum Amsterdam


Voor altijd Rotterdam, t/m 26 jan.
Als fotojournalist legt Daniël van de Ven tussen 1947 en 1971, vaak in opdracht van de Holland-Amerika Lijn, vele belangrijke momenten vast. Van oorlogsbruiden die na de bevrijding in 1945 naar hun geliefdes in Canada trekken tot aan de bouw van de s.s. Rotterdam (1956-1959). Ook laten zijn foto’s vertrekkende landverhuizers op zoek naar meer geluk aan de andere kant van de wereld zien.
Kunsthal Rotterdam


Modern Perspectives - Foto & Film Amsterdam 1920-1940, 16 febr.
Voor de beeldcultuur was het interbellum een van de meest creatieve perioden in de geschiedenis, toen de camera een verlengstuk werd van het menselijk oog. Film was hét nieuwe medium en de filmtechniek en het kino-oog inspireerden kunstenaars en fotografen tot een nieuwe blik op vertrouwde onderwerpen.
Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32

Jan Dirk van der Burg, t/m febr.
‘#heerlijkgenieten’ wekelijkse publicatie in Volkskrant Magazine. Daarvoor reist van der Burg door heel Nederland om mensen en hun liefhebberijen vast te leggen.
Museum De Voorde, ZoetermeerSterke verhalen, tot 17 mei
Het Nederlands Fotomuseum verzamelt fotografie uit Nederland en bij de verzamelkeuze spelen verhalen een cruciale rol: het museum verzamelt geen losse foto’s, maar complete archieven of volledige fotoseries.
Nederlands Fotomuseum Rotterdam


Wedstrijden

 

Hou de volgende sites in de gaten als je wilt meedoen aan een leuke wedstrijd.

(voor links: ga met de muis over de titel van de wedstrijd)

 

Roots - iedere maand een nieuw thema

 

Digifotopro - iedere maand een nieuw thema.

 

Natuurmonumenten – iedere maand een prijs voor de beste landschaps en planten & dieren foto

 

NRC – iedere maand een nieuw thema.

 

Footo.nl - elk maand een nieuw thema

 

Zuid-Hollands Landsschap - wisselende thema's


Meer fotowedstrijden

Rechtermuisknop uitschakelen