Exposities en wedstrijden

Rechtermuisknop uitschakelen

 

Palm Springs - Gemeentemuseum, Den Haag -  t/m 16 juni

Tijdens de grote dubbeltentoonstelling van Erwin Olaf in Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag zal nieuw werk te zien zijn dat Erwin Olaf dit najaar in Palm Springs (VS) maakte. De fotoserie Palm Springs vormt een drieluik met de series Berlijn (2012) en Shanghai (2017).

In Palm Springs richt Olaf zich op de actualiteit, klimaatverandering en herinneringen aan het Amerika van de jaren 60 die zich in de beelden opdringen.

Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag

 

 

  

  

 De zege in zicht, tot 29 mei
Nederland in kampioenschappen: van sjoelen tot wok-sleeën en van komkommers sorteren tot dogdance. Gerrit de Heus reed een jaar lang door het land en bracht niet-alledaagse Nederlandse kampioenschappen in beeld.
Fotogalerie De Gang, Haarlem


Futures Past & Present, tot 2 juni
De tentoonstelling toont het werk van vier vrouwelijke fotografen: Céline van Balen, Julie Greve, Esther Kroon en Helga Paris.
Huis Marseille, Keizersgracht Amsterdam
Bas van der Poel, tot 8 juni
Fotograaf Bas van der Poel laat in zijn werk de schoonheid van verval zien.Zijn foto’s worden niet bewerkt en aan de locatie wordt niets veranderd.
Museum Swaensteyn Voorburg


 Iedereen fotografeert - tot 10 juni

Mattie Boom, conservator fotografie van het Rijksmuseum onderzocht de afgelopen jaren honderden foto’s voor haar promotieonderzoek naar de opkomst van amateurfotografie in Nederland.

Ruim 130 foto’s, fotoalbums en camera’s brengen ons terug naar het einde van de negentiende eeuw. Door de uitvinding van kleine, handzame camera’s werd het voor het eerst mogelijk om zelf bijzondere momenten vast te leggen. Met de tentoonstelling Iedereen Fotografeert laat Boom zien dat amateurfotografie ingrijpende veranderingen teweegbracht in de beeldcultuur en geeft ze een antwoord op waarom amateurfoto’s de ‘missing link’ zijn in de geschiedenis van de fotografie.

Rijksmuseum, Amsterdam

 

 

 

 

 

 

 

Van vroeg tot laat - Stedelijk Museum, Breda, 16 feb t/m 10 juni
Teun Hocks speelt met de werkelijkheid. Hij gebruikt zelfgeschilderde decors en zelfgemaakte props. Hoewel beide appelleren aan de werkelijkheid, behouden ze hun kunstmatigheid. Het gebruik van fotografie (en film) versterkt het realisme dat vervolgens met een verfijnde inkleuring wordt genuanceerd.
Stedelijk Museum Breda, Boschstraat 22, Breda

 

 Silent Alarm, t/m 22 juni
Als kind was Tony Dočekal gek op verhalen. Verhalen kunnen je door tijd en ruimte laten bewegen; dit gegeven fascineert haar nog steeds. Het medium van de analoge fotografie, waarmee zij als fotograaf uitsluitend werkt, sluit hier naadloos op aan.
Fotogalerie Objektief, Enschede
De Woonkamers van Gouda Oost tot 23 juni
Fotograaf Bram Tackenberg portretteerde veertig inwoners van Gouda Oost. De foto's geven een fraai zicht op de bewoners van de wijk, die zich met deze portretten in hun eigen woonkamer gedurfd openstellen voor het publiek.
Dubbeltentoonstelling, Nelson Mandela Centrum en Museum Gouda

Dutch Masters en Misfits, 25 mei - 30 juni
'Dutch Masters durven wij onszelf absoluut niet te noemen, maar Misfits zijn we zeker. Al meer dan 30 jaar goede vrienden, al meer dan 30 jaar elkaar iedere 6 weken verplichten nieuw fotowerk te hebben, meer dan 30 jaar elkaar ronduit de waarheid vertellen om zo de ander te stimuleren het nog beter te doen.”
Naarden VestingVogels in de polders rond Leiden t/m 30 juni
De polders van Cronesteyn en Poelgeest zijn vogelrijke gebieden en tellen veel verschillende soorten. LAFV-er Piet van der Star exposeert met een serie vogelfoto’s uit deze gebieden.
De Tuin van de Smid, Polderpad 8, Leiden
Dolle mina, Eva Besnyö, tot 30 juni
In de jaren zeventig sluit Eva Besnyö zich aan bij Dolle Mina. In het vastleggen van de acties en demonstraties van deze vrouwenbeweging brengt ze haar vernieuwde principes in de praktijk. Hierin is te zien dat ze haar fotografische werk wil inzetten voor maatschappelijke verandering.
Cobra Museum, AmstelveenOpnieuw belicht! tot 30 juni
In deze expositie met 'opnieuw belichte' foto's (C-Prints) zijn 54 foto's van Kees Scherer en ook 35 foto's van Pim Westerweel te zien.
Vintage Photo Gallery Pim Westerweel, Naarden
World Press Photo, tot 7 juli
Start van de fototentoonstelling met spraakmakende fotojournalistieke beelden die wereldwijd rondtrekt en in meer dan honderd landen en honderden steden te zien is.
Nieuwe Kerk, Amsterdam
Dare to Love, Aleksander Willemse, t/m 13 juli
De fotografisch kunstenaar is al sinds zijn jeugd een fervent verzamelaar van bloemen. Met digitale collages creëert hij moderne stillevens om weg te dromen uit de alledaagse realiteit.
Eduard Planting Gallery, Amsterdam

Streeteye, tot 27 juli
De leden van Facebookgroep Streeteye exposeren hun mooiste foto's van de afgelopen twee jaar. De groep bestaat uit circa 80 leden die allemaal hun eigen kijk op het straatleven hebben.
Huis Kinesis, Delft
Ed van der Elsken – Lust for life 24 mei tot 6 oktober
Dit wordt de eerste grote tentoonstelling ooit waarin het kleurenwerk van Ed van der Elsken centraal staat. Naast bekende foto’s bevat de tentoonstelling ook onbekend materiaal.
Nederlands Fotomuseum, Rotterdam


Silver Lake Drive, 14 juni t/m 4 september
In 2012 won de Amerikaanse kunstenaar Alex Prager (1979, Los Angeles) de Foam Paul Huf Award voor haar serie Compulsion. Na 7 jaar is Prager terug in Foam met een omvangrijke tentoonstelling.
Het werk van Prager wortelt in de fotografische traditie van William Eggleston, Diane Arbus en Cindy Sherman.
Foam, Amsterdam
 

Bitter Chocolate Stories - Tropenmuseum Amsterdam - tot 1 dec 2019

Op indringende wijze worden de verhalen van 15 kindarbeiders op cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust in beeld gebracht.

Er werken meer dan 2 miljoen kindarbeiders op de cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Tienduizenden kinderen zijn slachtoffer van gedwongen arbeid en mensenhandel voor de productie van cacao. Wie zijn deze kinderen en waarom werken ze daar? Vijftien van hen vertellen in BITTER Chocolate Stories hun verhaal: Bassirou, Valerie, Augustin, Sarata, Mohamed, Cedric, Ghislain, Issaka, Bèbè, Kassoum, Laeticia, Alexis, Cathérine, Josias en Edyon.

De kinderen zijn geportretteerd in een geïmproviseerde fotostudio door een van de meest getalenteerde Afrikaanse fotografen van dit moment: Joana Choumali uit Ivoorkust. De Nederlandse journalist Marijn Heemskerk interviewde hen. Daarnaast schreef zij een aantal achtergrondverhalen. Deze context geeft samen met infographics inzicht in de geschiedenis van de cacaoproductie, in de sociaal-economische positie van boeren in West-Afrika en in de initiatieven die zijn ondernomen om kinderarbeid tegen te gaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wedstrijden

 

Hou de volgende sites in de gaten als je wilt meedoen aan een leuke wedstrijd.

(voor links: ga met de muis over de titel van de wedstrijd)

 

Roots - iedere maand een nieuw thema

 

Digifotopro - iedere maand een nieuw thema.

 

Natuurmonumenten – iedere maand een prijs voor de beste landschaps en planten & dieren foto

 

NRC – iedere maand een nieuw thema.

 

Footo.nl - elk maand een nieuw thema

 

Zuid-Hollands Landsschap - wisselende thema's


Meer fotowedstrijden