Studioset Alphoto

 

Opgebouwde set


De studioset bestaat uit

  • twee flitsers met voor elk een softbox, netsnoer en een statief, merk Falcon Eyes Studioflitsset SSK- 2200D; de flitsers hebben een vermogen van 200 wat
  • een trigger set (trigger/zender en receiver/ontvanger) voor draadloze bediening van de flitsers vanaf de camera, merk Falcon Eyes, RF-604
  • een wit stekkerblok
  • een rol met wit papier voor een achtergrond, drie meter breed, en twee statieven en een rolhouder

 

Deze beschrijving behandelt verder niet de rol met achtergrondpapier, omdat de werking en opbouw voor zichzelf spreekt.

 

Welke onderdelen


Helemaal ingepakt bestaat de flits-set uit één doos.

In deze doos zitten de twee dozen met flitsers; twee foedralen met een softbox en metalen bevestigingsring; twee netsnoeren; een doosje met de trigger-set; een stekkerblok.

Opbouwen

 

Softboxen op flitser en flitser op statief

 

De softboxen vormen de grote uitdaging in de opbouw. Het best kan een softbox op de volgende manier in elkaar en op de flitser worden gezet.

De softbox bestaat uit de zwarte omhullende, twee witte rechthoekige doeken, een metalen ring, en vier spaken. Leg de metalen ring met de vlakke kant op een tafel of op de grond. Steek de eerste spaak in één van de busjes van de metalen ring en het andere eind in één van de busjes in het grote witte doek. Steek de tweede spaak in het busje tegenover de eerste en het andere eind in het busje in het witte doek dat diametraal zit ten opzichte van de eerste. Je moet daarvoor de spaken flink buigen, maar dat gaat goed. Vervolgens kun je de andere twee spaken ook inzetten. Zie de

onderstaande twee foto’s.

Leg de zwarte omhulling nu open op de grond of tafel (je kijkt nu op de zilveren binnenkant), en plaats de metalen ring met witte doek daarin in de opening; je kunt de omhulling nu erover heen trekken, en één van de randen van het witte doek met de klittenband bevestigen aan de rand van de zwarte omhulling. Je kunt nu het kleinere witte doek binnenin halverwege tussen de ring en het grote witte doek vastmaken: de klittebandjes aan het witte doekje worden vastgemaakt aan de vierkante klittebandjes aan de binnenkant van de omhulling. Op de foto zie je hoe dat komt te zitten.

Daarna kunnen alle zijden van het grote witte doek vastgeklit worden aan de randen van de omhulling. De softbox zit nu in elkaar.

Vervolgens moet deze aan de flitser worden gezet. Het handigst is om de softbox met het witte doek naar beneden en de opening naar boven neer te zetten. De flitser kan in de ring worden geschoven, en vastgezet met de vier schroefboutjes (zie de foto, waarbij de omhulling even is weggelasten).

 

De softbox heeft lange en een korte kanten; meestal wordt hij in staande positie gebruikt. Rond de opening van de softbox zit een kraag, die nog los zit van de metalen ring. Deze kraag wordt ten slotte dichtgetrokken, zodat er geen licht naar buiten kan lekken (zie de foto rechtsboven).

 

De flitser met softbox kan nu op het statief worden gezet en vastgeklemd. Als het goed is zit er een zwart dopje boven op het statief. Dit moet worden verwijderd, anders past de softbox er niet op. Bewaar de zwarte dopjes, zodat je ze na de demontage er weer op kan zetten.

Trigger op flitser en camera

 

In het doosje van de trigger-set zit een zender (midden in de foto) voor op de camera die een draadloze verbinding geeft met de trigger, de trigger zelf en een kabel voor de verbinding naar de camera als alternatief voor de draadloze verbinding.

 

Om de flitser draadloos te kunnen bedienen vanaf de camera, kun je de trigger-set gebruiken met de zender. Stop het netsnoer voor de flitser in de triggerunit, en steek het 220 volt kabeltje, dat aan de triggerunit zit in de flitser. Aan de triggerunit zit een klein dun kabeltje, dat ook in de flitser wordt gestoken in de opening met daaronder Sync). Zet nu het zendertje op de hotshoe van de camera (waar een reportageflitser anders opgezet wordt). Zowel op de flitser, als op de triggerunit, als op de zender zit een testknopje om te controleren of alles werkt (wel eerst even het netsnoer in het stopcontact steken). Uiteindelijk moet alles werken als je de camera aanzet en op de ontspanknop drukt.

 

Als je camera geen hotshoe heeft, kun je de triggerunit ook met het meegeleverde kabeltje met je camera verbinden, als de camera de juiste aansluiting heeft.

Werking van de flitsers

 

Elk van de flitsers heeft twee lampen:

een flitslamp (ronde buis), en een continue instellamp (50W halogeenlampje), ook wel modellamp genoemd. Met de modellamp kun je kijken hoe het licht op het model valt, voordat je gaat flitsen. Bij deze flitsset kan de sterkte van het instellicht niet worden gevarieerd. De sterkte van de flitslamp kan wel worden gevarieerd, en wel met de draaiknop, die van 1 (volle sterkte) tot 1/16 (4 stops minder) loopt.

 

Op de flitser zit een groene aan/uit schakelaar voor de flitser als geheel, en één zwarte voor het modellicht. Er zit een knopje om te testen of de flitser werkt. Verder een knopje (Remote) waarmee, als het is ingedrukt, de flitser wordt getriggerd door een andere flitser. Dat gebeurt middels een oog, dat boven op de flitser zit; dit oog moet dus wel zichtbaar zijn (de kraag van de softbox moet er niet overheen zitten).

Als je met twee flitsers werkt, zit de triggerunit op de ene flitser, en is het triggerknopje niet ingedrukt; bij de andere flitser wel, want deze wordt door de eerste getriggerd.

ATTENTIE

 

Bij één de twee flitsers is de modellamp stuk. Bovendien gaat de flitser soms spontaan af, ook bij uitzetten. Vervangen van de modellamp lukt niet, omdat deze bij de eerste flits weer stukgaat. Ik heb de oorspronkelijke lamp er uitgelaten, maar hij zit wel los in de doos. Gebruik deze flitser dus als secondaire flitser. De flitser werkt verder normaal.

Veel plezier met experimenteren.


Rob IJsselstein


Mei 2021

Je kunt deze handleiding ook als pdf downloaden. Klik daarvoor HIER

Rechtermuisknop uitschakelen