Zie Je Niet Vaak - Jan Dirk van der Burg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zie Je Niet Vaak is een ontregelend muzikaal fotospektakel waarin de zegeningen van onze online beeldcultuur worden gevierd. Het gaat o.a. over catastrofaal hoerenbezoek, wethouders met stekelhaar en soapsterren in de spagaat.

 

Van der Burg - o.a bekend van de beeldcolumn Heeerlijk Genieten in het Volkskrant Magazine) - herschikt de wereld in zijn laptop en komt met verbijsterende resultaten. Hij brengt het begrip diashow rechtstreeks naar een nieuwe dimensie. Als je bent uitgelachen, is je blik op de mensheid nooit meer hetzelfde.

 

De show is een uitgebreidere versie van het spektakel dat Van der Burg afgelopen zomer samen met Flavia Faas speelde op het rondreizende festival De Parade. Toetseniste Flavia Faas is er ook nu bij.

 

De toegangsprijs bedraagt € 10,- Leden van de FotoBond hebben gratis toegang, na aanmelding op de website van Alphoto (alphoto.nl) onder vermelding van het lidmaatsschapsnummer. Zolang er nog plaatsen beschikbaar zijn krijgen leden van de FotoBond ook aan de zaal gratis toegang op vertoon van hun ledenpas, maar vol is vol. Niet-leden kunnen hun kaart reserveren op de website van Parkvilla onder het menu Theater (nog even geduld, wordt later geopend)

 

Het bekendste werk van de fotograaf is het boek Olifantenpaadjes (2011), een optimistische aanklacht tegen een landschappelijke misstand en een ode aan de kortste weg van A naar B. Daarnaast bundelt hij de mooiste twitteraccounts van Nederland tot autobiografische bloemlezingen in de serie Tweetbundels.

 

Sinds hij in 2004 afstudeerde met een serie over Kantoorcultuur belandde hij in een fotografische niche van inspraakavonden, vergaderingen en cursussen.

 

Ook maakte hij een verhaal over de laatste dagen van Venus Sex Cinema, de oudste sexbioscoop van Amsterdam (Foam 2009), inventariseerde hij de Nederlandse ode aan Nelson Mandela met Stefanie Grätz (After Mandela, 2013) en publiceerde hij het beste werk van de Iraanse censuurdienst in de publicatie Censorship Daily (2012).

 

Op dit moment werkt hij in Oekraïne aan een documentaire en een boek waarin hij een plastic tasjestrend volgt om die vervolgens te gebruiken om de gecompliceerde verhoudingen in de samenleving te ontrafelen. Voor de Correspondent maakt hij met Marcel van Roosmalen de serie Nederland onder het Systeemplafond.

Tijdens het Breda Photofestival, dat nog tot 21 oktober is te bezoeken, is Jan Dirk van der Burg (1978) benoemd tot Fotograaf des Vaderlands 2018.

Fotograaf des Vaderlands is een initiatief van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en Fotografiemuseum Amsterdam (FOAM). Samen hebben zij de Stichting Fotoweek opgericht om het publiek bewuster naar de fotografie te laten kijken, het plezier van fotograferen te ervaren en een podium te bieden aan professionele fotografen en fotowinkels.

 

Ruud Visschedijk (voormalig directeur Nederlands Fotomuseum) noemt Jan Dirk van der Burg een enorm goede ambassadeur voor de fotografie in Nederland met zijn frisse, met humor doorspekte documentaire stijl waarmee hij vrijwel altijd 'typisch Nederlandse' onderwerpen bij de kop pakt.

(Bekijk de foto's groot door erop te klikken)

 

Zie Je Niet Vaak - zondag 18 november, 15.00 uur

Parkvilla, Cornelis Geellaan 2, 2406 JG Alphen aan den Rijn

 

Interview met Jan Dirk van der Burg

 

Aanmelden leden FotoBond met onderstaand formulier. Vul bij nummer uw bondsnummer in voor een gratis reservering en bij Onderwerp: FotoShow. Betaalde kaarten kunt u reserveren op de website van Parkvilla onder Theater in het menu.

 

De kersverse Fotograaf des Vaderlands, Jan Dirk van der Burg komt op initiatief van fotoclub Alphoto naar Alphen. Hij presenteert zijn muzikale fotoshow Zie Je Niet Vaak op zondagmiddag 18 november om 15.00 u in Parkvilla in Alphen aan den Rijn. Alphoto heeft hem - in samenwerking met Parkvilla - uitgenodigd omdat zij het enthousiasme voor de fotografie wil uitdragen en bevorderen.

 
 
 
 
 
Rechtermuisknop uitschakelen